Enkele ontspannende boeken voor verwarrende tijden:
- Frankenstein – Mary Shelley
- Hope in the dark – Rebecca Solnit
- Assata – Assata Shakur
- The rest of us just live here – Patrick Ness
- The Parisian – Isabella Hamad
Frankenstein; or, the modern prometheus
door Mary Wollstonecraft Shelley
It was on a dreary night of November that I beheld the accomplishment of my toils. With an anxiety that almost amounted to agony, I collected the instruments of life around me, that I might infuse a spark of being into the lifeless thing that lay at my feet. It was already one in the morning; the rain pattered dismally against the panes, and my candle was nearly burnt out, when, by the glimmer of the half-extinguished light, I saw the dull yellow eye of the creature open; it breathed hard, and a convulsive motion agitated its limbs.
Bonus: dit boek is gratis beschikbaar, je kan het o.a downloaden om op je laptop of ereader te lezen via Project Gutenberg.

Hope in the dark; untold histories, wild possibilities
door Rebecca Solnit
Rebecca Solnit lees je niet voor de diepgaande politieke analyses, maar haar boek Hope in the dark is wél een aanrader voor wie het even niet meer ziet zitten of moeilijkheden heeft om de weg naar de hoop terug te vinden. Het is een boeiend en verfrissend boek, en het brengt wat kalmte en perspectief in een wereld vol disaster capitalism. Maar ook een wereld vol verzet, schoonheid en inspiratie.

Assata – an autobiography
door Assata Shakur
Nobody in the world, nobody in history, has ever gotten their freedom by appealing to the moral sense of the people who were oppressing them.
In dit boek vertelt Assata Shakur zelf haar fenomenale verhaal. Het boek wisselt tussen de oudere en jongere Shakur, hoe ze opgroeide en bewust werd van racisme, en het verzet dat ze later pleegde. Ze was lid van de Black Panther Party for Self-defense en later de Black Liberation Army.
Assata Shakur staat nog steeds op de Wanted lijst van de FBI – na een gevangenisstraf kon ze ontsnappen en verblijft nog steeds in Cuba, dat fijntjes weigert haar uit te leveren.
Behalve een enorm meeslepend en leerrijk verhaal is dit ook een beklemmende aanklacht van het industrieel gevangeniscomplex in de Verenigde Staten. Ze werd niet alleen veroordeeld voor een misdaad die ze niet beging, maar ook mishandeld, neergeschoten en geslagen door de politie en in de gevangenis.
Misschien niet het meest oppervlakkig vrolijke verhaal maar wel een absolute aanrader en een teken van de mogelijkheden van verzet in harde tijden.
The rest of us just live here
door Patrick Ness
Een simpel, vrolijk en toch origineel boek? Geen probleem. Ness’ boek vertrekt van het verhaal van de b-figuren in fantasy en superhelden films. Wie zijn ze, die mensen die nooit in detail worden bekeken, die worden bedolven onder het puin van vechtende helden, of die studenten die hopen eindelijk gewoon es een jaar verder te kunnen raken zonder dat er weer een snul met een brilletje moet duelleren met een of andere kwaadaardige nepnazi. Over hen gaat het hier. Ness beschrijft een prachtige familie waar je direct van houdt en hun vrienden, die sukkelen met allerlei problemen en zich gewoon proberen staande te houden.
Ideale ontspanning.

The Parisian
door Isabella Hamad
Tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog vertelt dit boek het verhaal van Midhat Kamal, een Palestijnse jongeman die in Parijs gaat studeren. De beschrijving van hoe zijn leven verandert in verschillende omstandigheden en plaatsen is boeiend, en de achtergrond is fenomenaal: de politiek en de dreiging van de oorlog, de filosofische meningen van de personages… een lekker dik boek, dat vlot leest.
Zie ook
Geef een reactie