I ❤ strips! (Mocht het nog niet duidelijk zijn)

Op deze blog vond je al eerder recensies van strips die we als redactie aanraden. Je kan deze hier nog steeds lezen. Maar het werd weer eens tijd voor nieuwe recensies: een greep uit de strips en graphic novels die ik het voorbije jaar las. Deze gaan over het overwinnen van burn-out, introversie, liefde voor boeken, de geschiedenis van queertheorie en coming out als butch lesbienne.

Veel leesplezier in 2020!

 

Burn-out Dagboek – Maaike Hartjes

Ik ben al jaren fan van Maaike Hartjes, ik leerde haar werk kennen door het zine Bunnies On Strike waarin enkele van haar stripjes stonden en ik heb zelfs ooit enkel van haar boeken laten signeren. 🙂 Uiteraard was ik dus dolblij te horen dat ze een nieuwe strip uit had. Het was al eventjes geleden dat er nog werk van haar verscheen in boekvorm en uit deze autobiografische strip kan je afleiden waarom: ze focuste namelijk al een tijd op ander (wat zij noemt: commercieel) tekenwerk. Maar die tekenopdrachten – ook al doet ze ze graag – bleken steeds meer op haar te wegen. Hartjes kreeg een burn-out en wist niet goed hoe daar mee om te gaan als workaholic die van haar werk houdt.

Dit boek vertelt over haar traject, haar strijd om naar haar lichaam te luisteren en te leren om het rustiger aan te doen. Het boek is gemaakt tijdens haar burn-out, als ontspanning, wat een hele prestatie is. Niet alleen is het inhoudelijk interessant, maar visueel is naar mijn mening het haar beste werk tot nu toe. Haar gebruikelijke tekenstijl met kleine “poppetjes” in combinatie met collages en washi-tape, de visueel sprekende tekst en haar kleurgebruik zijn prachtig en ontzettend inspirerend. Heel erg grote aanrader!

 

Quiet Girl in a Noisy World – Debbie Tung

Book Love – Debbie Tung

Het eerste wat me opviel aan deze strips was de leuke tekenstijl in inkt van Debbie Tung. Het is een mix tussen cartoonig, schattig, sfeervol en melancholisch. De korte stripjes lezen vlot en zullen erg herkenbaar zijn voor introverte boekenliefheb-ber-sters.

Ik kan me erg identificeren met de illustratrice en haar voorliefde om thuis te zitten met een goed boek (of strip) in plaats van naar een druk feestje te gaan. In Quiet Girl in a Noisy World vertelt Tung over haar eerste job, over dat ze niet kan aarden in het drukke kantoor, over hoe ze begint als freelancer… In Book Love zijn er korte stripjes en cartoons die haar liefde (obsessie? 🙂 ) voor boeken tonen. Qua thematiek doet het me denken aan Sarah Andersen’s strips. Introverten aan de macht in stripland!

 

Queer: a Graphic History – Meg-John Barker & Julia Scheele

Het is niet eenvoudig om queertheorie op een eenvoudige manier uit te leggen, maar deze strip slaagt daar wonderwel in. Als je altijd al eens wou weten wat Judith Butler, Gayatri Chakravorty Spivak, Rosi Braidotti & co te zeggen hebben, maar je je niet doorheen hun labyrinten van boeken wil worstelen, biedt Queer: a Graphic History een oplossing. Deze strip (of geïllustreerd verhaal?) legt alles eenvoudig en duidelijk uit zonder te veel blabla academisch jargon. Je hebt niet meer nodig voor wat basiskennis, maar het boek kan je ook aanmoedigen om op zoek te gaan naar meer leesvoer van de auteurs en activistes/n die vermeld worden zoals Monique Wittig, Anne Fausto-Sterling, Sarah Ahmed en Julia Serano.

Soms is er iets te veel adoratie van Judith Butler en wat rare statements i.v.m. feminisme (zoals het vermelden van Camille Paglia alsof zij een feministe zou zijn) en de nadruk ligt op westerse academische theorie, maar het blijft een compacte en handige introductie in genderstudies en LGBTQ-theorie.

 

Snapshots of a Girl – Beldan Sezen

Jaren gelden heb ik meegewerkt aan een groepstentoonstelling in Amsterdam waar Beldan Sezen ook tentoonstelde. Ik herinner me ook nog goed de coole en humoristische tekening die er van haar stond. Toen ik deze autobiografische strip tegenkwam in mijn favoriete boekenwinkel (Housmans in Londen) kon ik hem dan ook niet laten liggen.

Snapshots of a Girl is een coming out en coming of age verhaal. In de hoofdrol is Sezen, een lesbienne van Turkse afkomst die zichzelf ontdekt in verschillende woongemeenschappen o.a. in Berlijn en Amsterdam. Ze vertelt over haar eerste mannelijke liefjes, de lesbische en queer communities waarin ze terecht komt, over coming out aan haar ouders, over haar butch identiteit, over haar lesbische relaties… De zwart-wit tekeningen zijn vaak erg los en schetsmatig met zwierige handgeschreven tekst alsof je Beldan’s dagboek leest, en soms meer gedetailleerd zoals foto’s uit een fotoalbum. Snapshots is een goed gekozen titel, omdat het boek korte blikken op haar leven werpt en allerlei gedachtes en herinneringen bundelt. Niet heel erg diepgravend, maar een kijk op het leven van een lesbienne die veel te vertellen heeft.

 

NOG ENKELE LEESTIPS:

  • De roman Ragdoll House door zine auteur Maranda Elizabeth die ik als riot grrrl tiener vast nog leuker had gevonden.
  • Het schattige en mooi geïllustreerde kinderboek The New Neighbours door Sarah McIntyre over vooroordelen en samenleven.

En zoals je al wist: koop niks op amazon of bol.com, maar bestel in je lokale boekhandel (of eventueel rechtstreeks bij de auteur of uitgeverij)!