Trigger warning: transfobie en transhaat.

Op 26 januari 2019 plannen de organisatoren van het filmfestival Elles Tournent een screening van de film Seder Masochism van Nina Paley. Over de film zelf gaat het hier niet, wel over de filmmaker. Paley is een typische transhater, die lacht met trans vrouwen, weigert de identiteiten van trans mannen en vrouwen te erkennen, gebruik maakt van onwetenschappelijke “biologische” argumenten en een ouderwets haatdiscours verspreidt.

Over Nina Paley

Het niet erkennen van de identiteit van trans mensen is transfobie. Trans mensen zijn mensen en verdienen dus mensenrechten net als iedereen.

In haar blogpost over “gender kolonialisme” schrijft Paley bijvoorbeeld:

“If I take testosterone, I’m a woman. If I cut off my breasts (don’t think I haven’t thought about it, I have fibrocystic breast disease and they can be very painful) I’m a woman. If I identify as a man, I’m a woman.”

Dergelijke uitspraken zijn gebaseerd op biologisch essentialisme in plaats van op het recht van elke mens om te identificeren met hun echt gender. Dat is duidelijk transfobie en het toont nul respect voor het bestaan en de identiteit van trans mannen.

Ze zegt verder:

“Biology is the beginning and end of “womanhood,” the alpha and the omega.”

Dit soort essentialisme valt netjes samen met het patriarchaal systeem, dat kleine hokjes creëert voor ons waarin we moeten bestaan.

In diezelfde blogpost vergelijkt ze zelfs trans vrouwen in vrouwenruimtes met de Israëlische bezetting van Palestina.

Daarnaast verspreidt ze op sociale media ook een liedje waarin gelachen wordt met trans vrouwen.

Transinclusie en veiligheid

Een feministisch festival, dat zou een veilige ruimte moeten zijn voor trans personen, zou je denken. Het tonen van een film van een transhater geeft echter een signaal dat hate speech en discriminatie van een kwetsbare minderheidsgroep compatibel zou zijn met feminisme.

Het geeft ook een directe boodschap aan trans personen: namelijk dat wij worden gezien als tweederangs burgers, minder waard dan de film van een transhater. En dat onze veiligheid geen prioriteit is.

Acties tot dusver

Wij hebben eerst het team van Elles Tournent hier attent op gemaakt. Daaruit bleek wel een “bezorgdheid” over de uitspraken maar geen intentie om de film te schrappen. We hebben de afgelopen twee weken geprobeerd hen aan het verstand te brengen dat dit echt niet kan, maar tot nu toe hebben we nog geen positief nieuws van hen ontvangen. De net verstuurde press release bevat de film:

press release

Aangezien Elles Tournent tot nu toe weigert om de film te schrappen, roepen wij op tot een e-mailcampagne. We vragen aan iedereen die wil om te reageren tegen transfobie en om te mailen en op te roepen tot verandering.

Je kan Elles Tournent e-mailen op info@ellestournent.be

Wij zijn er het hart van in dat we dit moeten doen, de mensen van Elles Tournent zijn/waren onze zusters en vrienden, maar helaas is er geen andere optie. Wij zullen nooit zwijgen over transhaat.

Feminisme kan niet blijven steken in essentialistische recepten en moet evolueren. Dat is altijd zo geweest. Rechten voor trans, nonbinaire, queer,… personen staan al lang op de agenda en bereiken een steeds breder publiek. Niemand kan nog doen alsof dit uit het niets opduikt en dit negeren.

Met strijdvaardige groeten en hopend op beterschap,

De Tweede Sekse redactie