Nog een laatste hoopje boekenrecensies voor we 2019 induiken – non-fictie deze keer, over bekende en minder bekende vrouwen. Deze drie boeken wil ik jullie op de valreep nog aanraden. Ze gaan over old-school punksters, schrijvende heksen en en heleboel rebelse meiden!

Vorige recensies vind je hier.

The Lost Women of Rock Music – Helen Reddington

Omdat ik zelf (punk)muziek speel en graag luister naar verschillende bands die genoemd werden op de achterflap (The Slits, Au Pairs, The Raincoats, Poison Girls, Delta 5), trok dit boek me aan. Het intrigeert me om over de achtergrondverhalen van (vrouwen)bands te lezen, hun ontstaan, hun “struggles” en hoe het vroeger was om als vrouw punk te spelen. The Lost Women of Rock Music vertelt over muzikantes die eind jaren 70 en begin jaren 80 actief waren in de Britse punkscene. Waar ze hun instrumenten haalden, de invloed van de toenmalige tijdsgeest, het geweld en de discriminaties waar ze mee te maken kregen… het komt allemaal aan bod.

Een van de dingen die ik leuk vond aan dit boek is dat het niet enkel droog onderzoek-vanuit-het-standpunt-van-een-buitenstaander presenteert, maar ook getuigenissen van de auteur zelf die destijds betrokken was in de muziekscene in Brighton. Ze is heel eerlijk over welke stukken gebaseerd zijn op haar ervaringen en welke op interviews.

Ook al is het boek inhoudelijk heel boeiend, toch kon het wat betere eindredactie gebruiken. De structuur is niet altijd even geslaagd. Sommige hoofdstukken hadden beter nog een paar keer nagelezen en herschreven kunnen worden. En dat is jammer, want verder doet de auteur heel interessant onderzoek naar een belangrijke periode uit de muziekgeschiedenis toen vrouwen plots massaal instrumenten begonnen op te pakken.

Good Night Stories for Rebel Girls – Elena Favilli & Francesca Cavallo

Mogelijk heb je al van dit boek gehoord. De schrijfsters Elena Favilli en Francesca Cavallo ontwikkelden een geslaagde crowdfunding- en reclamecampagne die ik regelmatig op sociale media zag voorbijkomen en ik trof het boek – en de opvolger! – al aan in verschillende boekhandels. En dat succes is meer dan terecht! Dit is echt een boek dat ik als kind had willen hebben. Welk jong meisje wil nu niet verhaaltjes horen over spionnes, krijgsters, kunstenaressen, wetenschapsters, rocksterren, atleten en andere heldinnen?

De korte en toegankelijk geschreven biografische introducties gaan telkens gepaard met een mooie illustratie (er werkten verschillende illustratrices mee aan het boek). Een perfect voorleesboek*, maar ook prima om aan te jezelf voor te lezen.

*Er bestaat een Nederlandstalige vertaling van, verkrijgbaar o.a. in Kartonnen Dozen.

Literary Witches – Taisia Kitaiskaia & Katy Horan

Net zoals Good Night Stories is Literary Witches ook een boek dat aandacht geeft aan Belangrijke Vrouwen (met hoofdletters). Maar waar Good Night Stories zich in de eerste plaats richt een jong publiek en een breed gamma aan rolmodellen voorstelt, is Literary Witches eerder bedoeld voor volwassen lezeressen en bespreekt het boek schrijfsters en dichteressen. De aanpak is origineel met een introductie die penvrouwschap aan hekserij linkt, prachtige tekeningen van Katy Horan waar de magie van afdruipt en begeleidende poëtische tekstjes die tegelijk mysterieus, absurd en surrealistisch zijn. Er wordt een heuse fantasiewereld gecreëerd rond schrijfsters zoals Audre Lorde, Agatha Christi, Gertrude Stein, Mary Shelley, Octavia Butler, Sappho en Virginia Woolf (en een hele hoop anderen waar ik nog nooit van had gehoord, maar die het duidelijk verdienen om in de kijker te worden gezet). En zo wordt dit boek zelf een literair werk.