Na de recensies die ik gisteren schreef over de romans die ik dit jaar las, is het nu tijd voor enkele strips! Ik verslind best veel strips per jaar. Na zines is het misschien mijn favoriete leesvoer. Dat komt onder andere omdat ik zelf graag strips teken, maar ook omdat de combinatie beeld en woord voor mij perfect werkt. Het lukt me niet om over alle strips die ik lees iets te schrijven, dus haal ik er mijn persoonlijke hoogtepunten uit. In de afgelopen maanden las ik dus twee strips van Sarah Andersen, een boekje van Ulli Lust en een publicatie met cartoons van Vero Beauprez, die ik alle vier kan aanraden. Andere striprecensies uit 2018 kan je hier lezen.

Big Mushy Happy Lump – Sarah Andersen
Herding Cats – Sarah Andersen

Sarah Andersen’s stripjes ben je vast al tegengekomen op sociale media of op postkaartjes. Ze heeft ondertussen al drie stripboeken uit. De eerste besprak ik hier. De andere twee zijn even leuk, even grappig en even herkenbaar. Het zijn het soort strips waar ik niet genoeg van kan krijgen. Ze geven je toestemming om lui en asociaal te zijn, doen je niet alleen voelen met je uitstelgedrag en geven kritiek op uiterlijke en andere maatschappelijke normen. Je zal zien dat je bijna ieder stripje gaat willen delen en laten zien aan je vrienden. Ideaal leesvoer om je te ontspannen en voor afleiding te zorgen.

Helmholtzplatz – Ulli Lust

Ulli Lust’s Helmholtzplatz vond ik in het Cartoonmuseum in Basel waar ik de afgelopen zomer een tentoonstelling over haar werk bezocht. Ik hou ontzettend veel van haar tekenstijl dus ik wou zeker de tentoonstelling niet missen. Lust is vooral bekend van haar grafische roman Today is the Last Day of the Rest of your Life, over een riskante roadtrip die ze als tiener maakte samen met een vriendin (trigger warnings voor geweld in die strip!). Helmholtzplatz is minder een strip en meer een collectie van tekeningen die ze maakte op het plein uit de titel in Berlijn tussen 1998-2004. Haar prachtige inktekeningen geven een goed sfeerbeeld van de locatie en van de mensen die er passeren. Ook al is dit een woordeloze publicatie, toch kan je vast zelf verhaaltje verzinnen bij elke tekening. Als je zoals mij fan bent van Lust’s werk, is dit een leuke aanvulling op je collectie.

Huisje Tuintje Boompje – Vero Beauprez

Om af te sluiten nog een strip uit eigen land. Vero Beauprez maakt al jaren kleine verzamelboekjes met haar cartoons. Huisje Tuintje Boompje is haar nieuwste verzameling en is uitgegeven door Uitgeverij Kartonnen Dozen (ook een LGBT-boekhandel in Antwerpen!). Haar mooie, afwisselend hilarische en glimlach-opwekkende cartoons zijn vooral leuk voor een lesbisch lezerspubliek dat ongetwijfeld bepaalde situaties zal herkennen. Ik vind het jammer dat ze niet meer gekend is, want haar cartoons zijn echt leuk. Vergeet L-word, lees dit!

Als je zelf nog leuke strips kent (zeker als ze door vrouwen of trans personen zijn getekend of feministische thema’s aankaarten), laat het zeker weten in de comments!