Frankrijk ontploft en in België begint het ook het al te branden. De gele hesjes doken op schijnbaar uit het niets, blokkeren wegen, betogen, vechten met de ordediensten en brengen heel wat veranderingen.

Veel van ons hebben al zitten klagen over de betogingen van de laatste tijd: we lopen van Brussel Noord naar Zuid, en dan weer naar huis. De regering negeert ons volkomen, ook al zijn we met 75 000. En dan herhalen we dat de volgende keer. Of de vakbondstop roept eindelijk nog eens op tot staken, we staken een beetje, kort, en dan weer verder. Ook dat is flauw en werkt duidelijk niet meer. Tijd voor een ander recept. [Staken is nog altijd fantastisch trouwens, alleen moet je wel doorgaan tot je iets bereikt]

Stay classy Macron.

De gele hesjes, moedig en met veel, raken slaags met fascistische milities de politie en jagen die soms zelfs op de vlucht. De kapitalistische hielenlikkers Franse regering weet niet hoe reageren en schroefde alvast de extra belastingen terug en probeerde iedereen te sussen met een nepbonus van 100€. Maar de gele hesjes laten zich (nog) niet sussen en gaan gewoon door, prachtig. De bourgeoisie heeft schrik – eindelijk. Dat moest gebeuren: laat de angst van kamp veranderen.

1069676068
Betogers gooien gasgranaten van de politie terug.

De gele hesjes protesten zijn voor deze tijd in Europa ongekend militant. De politie schiet gasgranaten maar die gooien ze gewoon terug. De hesjes chargeren en ontmantelen barricades, en de politie trekt zich soms terug,  duidelijk op hun ongemak. En niet alleen in Frankrijk: ook België begint zich te roeren.

In België (en Nederland, waar het nog veel minder groot is) zijn er wel heel wat bedenkingen bij te maken: er zitten veel verdachte extreem-rechtse figuren tussen de hesjes. Heel wat racisme ook.

Binnenvallend leger? Nee hoor gewoon de gendarmerie.
Urban casual: gendarmerie, fascistische militie of allebei?

Er zijn helaas ook doden en gewonden gevallen. De politie heeft al heel hard teruggeklopt ook en verschillende mensen liggen in het ziekenhuis. In Frankrijk zijn er zes doden gevallen sinds de protesten begonnen, en 1400 gewonden. Ze schieten met rubberkogels en gasgranaten, wat nog altijd verwondingen veroorzaakt en dodelijk kan zijn. Eén iemand is een oog kwijt van een granaat die de politie afschoot. Eén iemand is een hand kwijt. Dat is niet aanvaardbaar. Je ziet hier exact hoe dun de laag “democratie” is die op het kapitalisme geplakt wordt: zodra er een bedreiging is, wordt er geschoten en geklopt. Macron liet zelfs pantservoertuigen inzetten. Wat ga je daarmee precies doen, op je eigen bevolking inrijden?

Volksopstand

De gele hesjes zijn een volksopstand. En die zat er al een tijdje aan te komen. Europa is al lang in een neerwaartse spiraal met extreme neoliberale besparingen, bonussen voor bankiers op de kap van de bevolking, en opkomend fascisme. Van de leeflonen of uitkeringen kan je niet leven en ze behandelen je als misdadiger. Arbeid wordt zwaar belast en we verdienen in verhouding steeds minder – terwijl de rijken veel rijker zijn geworden en voortdurend cadeaus krijgen. Tegen het gesjoemel van rijken en politici wordt niets gedaan. Vroeg of laat ging dit verzet beginnen, wat ook de druppel zou zijn.

Zo’n volksopstand is alles tegelijk: mooi, eng, inspirerend, agressief, zacht, hoopvol, bedenkelijk, prachtig, gevaarlijk. Het kan nog alle kanten op: iedereen zit erin. Rechtse mensen, racisten, extreem-rechts, anarchisten en socialisten, milieuactivisten, mensen die nog niet erg gepolitiseerd zijn…

Dit schept mogelijkheden en bedreigingen. Als het goed loopt zouden we zelfs een revolutie kunnen krijgen, of op zijn minst heel wat eisen thuishalen om terug te kunnen ademhalen. Als het helemaal misloopt hebben we over een tijdje een extreem-rechtse gele hesjesmilitie. Zeker in Nederland en België is er heel wat extreem-rechts bij de hesjes, en ik zie ook heel wat van de effecten van depolitisering. In Gent is er nu vrijdag een betoging voor “mensen die tegen betogingen en blokkades zijn”. Sja. En binnen die gele hesjes zijn er mensen die voor het VN migratiepact zijn, en mensen die er tegen zijn.

Enorm positief is dat het discours is veranderd. Ik zie mensen achteloos converseren over betogingen, lastigvallen van politici, blokkades, democratisch organiseren… De sfeer is heel anders: we beseffen allemaal dat het anders kan en dat we iets binnen handbereik hebben. Er is terug hoop – en dat is voor veel mensen nieuw.

Het perspectief op langere termijn

Er zijn altijd wel opstanden. Maar de laatste jaren komen die sneller en sneller: de frequentie neemt toe. We hebben Occupy, Egyptische en Marokkaanse opstanden, milieuactivisme, gele hesjes, massamobilisaties tegen oorlog, tegen trump, vrouwenstakingen… Meer en meer verzet tegen een steeds sneller doorslaand laatkapitalisme. Dit systeem is als een lekke boot aan het zinken en nu staan we voor een keuze: totale verwoesting van de wereld en de menselijkheid, of breken met het doodse kapitalisme en een radicaal ander systeem bouwen.

In verband met de hesjes ben ik het momenteel eens met de visie van de Collectif Alternative Libertaire Bruxelles: tijd voor rode en zwarte hesjes. Zolang het onduidelijk is, maar potentieel bevrijdend, kunnen we beter allemaal meedoen en die beweging antiracistisch / links / anarchistisch / feministisch / … proberen houden.

Photo by IBL/REX/Shutterstock

La lucha es como un círculo, se puede empezar en cualquier punto, pero nunca termina. [De verzetsstrijd is zoals een cirkel: die kan op elk punt beginnen, en zal nooit eindigen.]

– Subcomandante Marcos