Er lopen momenteel twee interessante tentoonstellingen in Brussel waarin politieke posters centraal staan en Rebelsister ging een kijkje nemen…

Posters spelen al decennia een belangrijke rol voor activisten. Vandaar dat enkelen van ons een aantal jaar geleden het initiatief The Feminist Poster Project oprichtten dat het maken, verspreiden en plakken van feministische posters stimuleert. Met behulp van posters worden namelijk politieke boodschappen de wereld in gestuurd die (zeker in de vorige eeuw) op weinig andere plaatsen te vinden waren.

In de tentoonstelling “Get up, stand up” in het MIMA in Brussel kan je een stukje geschiedenis van protestposters gaan bezichtigen. Aan de hand van originele posters gemaakt sinds mei ’68 kom je veel te weten over het politiek verzet rond thema’s als oorlog, racisme, kapitalisme, en seksisme. Naast de posters is er een tijdslijn samengesteld met belangrijke momenten voor verschillende vormen van sociale strijd en daarnaast zijn er video’s te zien met uitleg over hoe die posters gemaakt werden. Er is ook een hoekje ingericht waar je zelf aan de slag kunt (met je kinderen) om posters te tekenen. Erg in het oog springend en indrukwekkend zijn de blacklight posters, waaw! Een erg inspirerende tentoonstelling.

Na mijn bezoek aan het MIMA trok ik samen met medeblogster Poisoninaprettypill naar Centrale waar een van The Guerrilla Girls kwam spreken. Hun posters maken ook deel uit van de tentoonstelling Resistance die daar momenteel plaatsvindt, naast andere historische affiches en recenter werk. In hun grafisch werk kaarten The Guerrilla Girls – die zich steevast hullen in gorrillamaskers o.a. om hun anonimiteit te beschermen – seksisme en racisme in bv musea en Hollywood aan. De presentatie was erg informatief en gaf een goed overzicht van het werk van dit kunstenaressencollectief. Ik heb alleen maar bewondering voor hen en raad je aan hun posters eens op te zoeken.

Beide tentoonstellingen zijn absoluut een bezoek waard en je kan ze zoals ik deed combineren op 1 dag. Er is wel wat overlappend werk te zien in beide musea, maar herhaling is soms nodig zodat de boodschap zeker blijft hangen. 🙂

Tot slot nog een interessante link naar radicale posters die recent gedigitaliseerd werden en een artikel (met veel afbeeldingen) over de collectie van feministische posters van the Glasgow Women’s Library.

En begin nu alvast maar met het mengen van je behanglijm!