De tweede sekse blog bestaat ondertussen tien jaar 🙂 en daar zijn we heel erg trots op. Het eerste artikel verscheen op 14 oktober 2008 en ging over zogenaamd goedaardig seksisme. De blog ontstond in het kielzog van de feministische groep FEL, die werd opgericht op 9 juli 2008 in het Anarchistisch Centrum (AC) te Gent.

Ik las veel Engelstalige blogs in die tijd en heb er veel van opgestoken. Het idee voor de blog kwam omdat er gewoon geen enkele Nederlandstalige feministische blog bestond, dus begonnen we er eentje.

De tweede sekse blog was nooit “de blog van FEL” – hoewel de meeste mensen die bij FEL zitten & zaten ook voor de blog hebben geschreven. De blog was echter breder dan dat, er zijn veel bijdragen gepubliceerd van gastschrijversters en dat was juist ook de kracht van de blog. Veel van ons schreven onder een pseudoniem. We waren allemaal beginnelingen en zo durfden we meer schrijven en experimenteren. Een heleboel getuigenissen zoals over seksueel geweld of abortus zijn anoniem gepubliceerd om begrijpelijke redenen – wij maken mensen die een getuigenis willen publiceren altijd duidelijk dat ze zelf mogen kiezen: een naam, een voornaam, een pseudoniem, anoniem…

De naam

Ik weet niet meer wie op de naam kwam – achteraf heb ik vaak getwijfeld aan de naam omdat die misschien de verkeerde indruk gaf. Het is natuurlijk een homage aan Simone de Beauvoir en haar werk Le Deuxième Sexe gepubliceerd in 1949 – hoewel ironisch genoeg geen van ons dat boek al had gelezen toen 😉

Wij zijn een zowel radicale als transinclusieve blog. Af en toe komen transhaters wel eens klagen over die transinclusiviteit, maar dat is hun probleem. De Beauvoir had een heel interessante en complexe analyse over vrouw zijn, en zei ook “One is not born, but rather becomes, a woman.” Een mooi citaat dat de beweging voor transbevrijding zich lekker heeft eigen gemaakt.

De opzet

Behalve zelf bijleren wilden we ook feminisme verder verspreiden in Nederlands taalgebied. Dat was ruwweg onze agenda: het helpen groeien van het verzet, feminisme toegankelijk maken, een radicale beweging helpen uitbouwen, zelf aan inzichten werken.

Radicaal zijn we hier altijd geweest, en terecht. Het geweld en de uitsluiting die vrouwen en trans personen meemaken alleen al, het groeiende racisme in België en Nederland, de economische wantoestanden en de machthebbers die van ons profiteren… iedereen zou radicaal moeten zijn en in het verzet gaan. En dat gebeurt gelukkig ook. De feministische beweging is groter dan vroeger. Dat wil niet zeggen dat we er plots zijn, maar het is een goed teken. Het verzet groeit.

Doorheen de jaren zijn we hier breder gaan schrijven. Dat is deels door ons groeiend intersectioneel bewustzijn, deels door meer schrijversters met elk hun eigen accenten, en deels door de veranderende realiteit – je kan niet niet schrijven over wat er gebeurt vandaag… alle strijden zijn verbonden en samen staan we sterker.

Zeitgeist

De laatste jaren zijn heel hard geweest politiek. Toen ik een studentje was aan de universiteit, en er was een lezing van nazi’s – toen Vlaams Blok nu ook N-VA en hun hielenlikkers – dan blokkeerden we die gewoon. We gingen op voorhand het gebouw binnen waar de lezing zou plaatsvinden en deden alles op slot of maakten barricades. Maar recentelijk konden verschillende jaren de kopstukken van de N-VA zonder slag of stoot lezingen geven, en konden groepen als Pegida – en nu Schild en Vrienden – hun gang gaan. Gelukkig begint er ook daarrond terug meer verzet te groeien. De lezingen worden terug verstoord en dat is een teken dat er toch nog democratisch verzet is.

Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare. – Audre Lorde

Op onze blog vind je naast analyses van problemen ook muziek, boeken, games, films en tv-series, kunst, grapjes en tips voor zelfzorg. Dat is belangrijk. Wij zijn mensen – dat is precies het punt van deze blog. Onze menselijkheid in stand houden in dergelijke tijden is niet gemakkelijk, maar we proberen.

Andere blogs

In 2010 waren we niet meer alleen met deze blog: vanuit Nederland werd toen De Zesde Clan gestart, een feministische blog die ook vandaag nog actief is. Later in België startte de Vrouwenraad met nog een blog, maar die was vanaf het begin een flop. Het was zogenaamd een feministische blog, maar één van de eerste artikels was van Bart De Wever – en een heleboel andere rechtse en schimmige kapitalistische figuren hebben ook voor die blog geschreven.

Zo zie je maar dat diversiteit een hol woord kan zijn. Inclusiviteit betekent niet het uitsluiten van minderheidsgroepen en het toelaten van de extreem-rechtse machthebbers. Het uitsluiten van racisten en fascisten is een bij uitstek democratische daad – maar dat wordt moeilijk voor veel organisaties, gezien de N-VA aan de macht is en dus ook vaak de subsidies betaalt – een gevaarlijke situatie.

Het toonde een pijnpunt aan in de hedendaagse feministische beweging: de infiltratie van nationalistisch en racistisch extreem-rechts en de verdere normalisering van hun standpunten. De N-VA werkt op veel vlakken als een maffia: infiltreren en omkopen tot de plaatsen die kritisch zouden moeten zijn, het niet meer durven of kunnen zijn. Hetzelfde zie je in de LGBTQI-beweging: wat goed uitgekiende persteksten en heel wat donaties en de nationale federatie çavaria en hun blad ZiZo zijn verdacht stil als het op de N-VA aankomt. Of eerder: ze schreeuwen hun goedkeuring, want het blad staat vol met reclame. Van vrolijk lachende, enorm witte gezinnetjes met een N-VA logo. We moeten ons blijven verzetten tegen een homonationalistische kaping van wat radicale bewegingen zouden kunnen zijn.

Stromingen

Wij varen hier al jaren bewust een tegenkoers op heel wat vlakken. Wij willen een radicaal feministisch perspectief combineren met antiracisme en trans & intersekse & non-binaire personen bevrijding / inclusiviteit. Voor ons is dat iets dat voor de hand ligt: geen bevrijding door anderen te onderdrukken.

Maar het blijkt moeilijk te liggen. Met de verrechtsing van de maatschappij zie je in veel landen een enorme transhaat opduiken. De VS, maar ook in Groot-Brittannië. Toen ik mijn eerste boek publiceerde, werd een vriendin van me die reclame maakte gewaarschuwd: pas op, dat mag je niet promoten, da’s een boek van een trans vrouw (ik laat de scheldwoorden achterwege). Dat was iemand uit Nederland.

Transhaat organisaties krijgen steeds vaker geld van dezelfde rechtse groepen die achter de anti-abortus beweging zitten. Da’s niet zo verbazingwekkend, beide bewegingen passen netjes in een nieuwe rechtse alliantie en visie op de wereld. Ook hier wordt feminisme gekaapt en verwrongen tot een knuppel om op minderheidsgroepen te slaan.

Veel van ons zijn – natuurlijk – ook links, of dat nu anarchistisch, socialistisch, communistisch is. Maar hoe we daarmee over weg gaan als feministes dat is voor een andere tekst 🙂

Overzicht

De teksten van de eerste vijf – zes jaar vind je terug in het overzicht van artikels. Dat maakten we met de hand en dat bleek een enorm werk – we hebben hier ondertussen meer dan 600 teksten verzameld. Daarom zijn we aan het overstappen op het beter gebruiken van tags, waardoor het werk deels automatisch kan. Je vindt onze automatisch georganiseerde thema’s terug op de thema-pagina. En je kan ook zoeken met de zoekfunctie als je het op die pagina’s niet vindt.

De komende weken gaan we nog wat zaken publiceren: interviews met de schrijversters, greatest hits… heb je toevallig zin om ook in de pen te kruipen? je bent welkom! tweedesekse@gmail.com

Bedankt, lieve lezers en kameraden, en tot snel ❤

Make feminism a threat again!

The most common way people give up their power is by thinking they don’t have any. – Alice Walker

310540_446684968708004_1645311391_n