Overvallen op de kruispunten #20

Overvallen op de kruispunten – de weekendcolumn van Evie Embrechts op De Tweede Sekse Blog.

Schadenfreude

De functie van nazi’s is om uitgelachen te worden. Ik geef toe, het is misschien niet mijn mooiste kant, maar het is toch lachen als er weer een nazi roemloos neergaat. Er zijn heerlijke, heerlijke grappen gemaakt de laatste dagen en dat is fijn. Het is een collectieve strijd op allerlei fronten tegelijk.

Echt goeie humor is niet alleen grappig, maar is ook gericht tegen mensen met macht, mensen die anderen kapot willen maken. Dus nazi’s zijn net als kapitalisten en hun dienaars het ideale doelwit. De humor staat aan onze kant. Totalitaire, enge systemen en hun aanhangers hebben altijd een probleem gehad met humor. Dat past niet in de eenvormigheid.

Ik was actief in de protesten tegen Vlaams Blok senator en holocaustontkenner Roeland Raes, back in the day, ook aan de Universiteit Gent. Wij blokkeerden die kerel simpelweg zodat hij de raad van bestuur niet binnen kon. Meer en meer mensen begonnen ons te steunen en de druk op de universiteit bleef stijgen, tot zij ook toen moesten toegeven en hem buitenzetten. Via een of ander legaal achterpoortje, zo moeten liberalen dat natuurlijk doen. De rector was een schijnheilige tsjeef toen, die netjes Roeland Raes een hand kwam geven terwijl wij aan het protesteren waren, en Etienne Vermeersch op ons afstuurde om ons duidelijk te maken dat we ondemocratisch waren. Etienne Vermeersch had, zoals altijd, geen gelijk.

Roeland Raes deed foute uitspraken in een Nederlandse talkshow, en nu ging Dries Van Langenhove ten onder. De nazi’s die gestraft worden zijn de sukkels die hun mond niet kunnen houden – de beter opgevoede nazi’s blijven gewoon op hun ministerpostje zitten, “distantiëren” zich en gaan door met hun onmenselijke praktijken.

Veel mensen wisten al lang dat schild en vrienden een bende nazi’s waren. Toch werd er niet tegen opgetreden. Dat is puur hypocrisie. Het is ook niet schild en vrienden dat gevangenissen bouwt voor gezinnen, of mensen die vluchtelingen helpen maandenlang opsluiten zonder proces. Dat is de hele regering. Laten we niet vergeten dat ongeveer alle partijen gestemd hebben voor het opsluiten van kinderen. Zij zijn de schuldigen, de wegberijders van het nazisme waar ze zich nu zo krampachtig van distantiëren. Maar dat lukt niet. Het ultieme eindpunt van kapitalisme is fascisme – tenzij we dat kunnen stoppen met een revolutie.

Het kan kapitalisten geen zak schelen dat er nazi-groepen groeien, en de “liberale” – kapitalistische dus in deze context – politici moeten hun belangen dienen. Bovendien zijn politici allemaal angsthazen die hun privileges en riante inkomen niet kwijt willen. Onder andere daarom blijft het tot die hypocriete “wij willen dat de NVA zich uitspreekt / distantieert” toestanden. Nobody cares. En je kan je niet distantiëren van jezelf. Het is ook enkel een rijke, rechtse, witte groep mensen die niet in de gevangenis belandt na het poseren met wapens en oproepen tot geweld – geen enkele andere groep in België zou er zo goedkoop vanaf komen. Misschien offert extreem-rechts nog wel een sukkeltje op, om de goegemeente te sussen.

Hoe zit het met de rest van schild en vrienden, mogen die wel blijven? En het NSV, nog een fascistische studentenorganisatie, wist je dat die subsidies krijgen van de Universiteit Gent?

Tegen nazi’s win je niet met woorden of liberale wetten of partijtjes. Heel de wereldgeschiedenis leert ons dat. Tegen nazi’s win je door een tegenmacht op te bouwen en te vechten. Overal. En als de hele regering onmenselijk handelt, is het ook onze plicht de regering te doen vallen. Voor een wereld waarin nog wat te lachen valt.

Anyway, dit was het humoristisch hoogtepunt van het jaar tot nu toe – op een gedeelde eerste plaats met die NVA-caravan die in brand werd gestoken. Actieve humor kan de wereld redden.

¡No pasarán!


Lees ook de andere “Overvallen op de kruispunten” columns