Ben je op zoek naar stripverhalen die niet (enkel) over cismannen gaan, die geen cliché voorstellingen van vrouwen/meisjes/transpersonen afbeelden en die niet (enkel) gemaakt zijn door cismannen? Welkom op De Tweede Sekse blog waar we regelmatig het beste uit stripland bespreken. Eerdere recensies vind je hier.

Recent heb ik weer een paar leuke strips ontdekt en deze wil ik graag aan jullie meedelen en aanraden. Persoonlijk-politieke verhalen, strips vermengd met recepten, winterse nostalgie en creatieve mini-verhaaltjes, je vindt het hier allemaal:

Friday

B.Carrot is een van mijn absoluut favoriete striptekenaressen. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld aangezien we bevriend zijn, maar ik was al fan voor we elkaar ontmoet hadden. Met veel plezier las ik de feministische comiczines die ze maakte als deel van het Zsa Zsa Zine collectief in Amsterdam (ik was zo geïnspireerd door dit collectief en hun activiteiten dat ik zelf begon met het organiseren van lokale zinenamiddagen en 24 uur zine evenementen), zowel als de strips de ze bijdroeg aan andere feministische zines. Recent studeerde B.Carrot beeldverhaal in Brussel en daar publiceerde ze dit boek als haar eindwerk.

Het boek is mooi gemaakt en haar tekenstijl is duidelijk geëvolueerd vergeleken met haar ouder werk (ik ben niet zeker wat mijn voorkeur heeft, misschien mis ik haar oude stijl ook wel). Maar wat hetzelfde is gebleven is dat haar werk nog steeds erg politiek en persoonlijk is. In deze strip worden we meegenomen naar Israël waar een jonge vrouw worstelt om een plaats te vinden tussen haar antibezettingsactivisme en de waarden van haar familie. Het onbegrip, de frustraties, de wanhoop en het geweld zijn krachtig visueel weergegeven. Ik ben benieuwd naar toekomstig werk van B.Carrot.

Lovely’s: a vegan cookbook

Jawel, dit boek is niet enkel een strip, maar ook een kookboek! Deze originele combinatie van genres kon ik niet weerstaan, maar ik ben ook grote fan van de tekenstijl van tekenares van dienst, Valentine Gallardo (die samenwerkte met Jonathan Beaton). Ze is veelvuldig strip- én zinemaakster en ook actief in het Les VoiZines team achter de jaarlijkse Zine Happening in Gent. Onlangs is Lovely’s trouwens – volgens mij geheel terecht – geselecteerd voor de Cutting Edge Awards longlist.

Het magisch-realistische verhaal begint met een onverwachte uitnodiging voor een “dinner party” van de oprichter van de succesvolle vegan hamburgertent Lovely’s gericht aan enkele ex-klasgenoten die er in hun studententijd vaak aten. Zij hebben elkaar al even niet meer gezien en trekken samen naar de villa van meneer Lovelett waar ze de gerechten proeven waarvan de recepten in het boek staan. Hoe het bizarre verhaal verder gaat, moet je zelf maar ontdekken!

De recepten – van cocktails tot pannenkoeken – zijn allemaal veganistisch en van afwisselende moeilijkheidsgraad. Misschien mochten ze voor mij nog iets eenvoudiger, maar ik kocht het boek toch voornamelijk voor het stripverhaal.

Red Winter

In Red Winter neemt Anneli Furmark ons mee naar een kleine stad in Zweden in de jaren ’70. De prachtige tekeningen met donkere lijnen en sfeervolle kleuren brengen je meteen in de sfeer van koude winterdagen en onmogelijke liefde. Dit is een verhaal van geheime relaties, verraad en verloren idealen. Meerdere personages worden achtereenvolgens gevolgd en vanuit hun standpunt bekijk je als lezer/es het verhaal. Een vrouw wordt verliefd op een jonge man, zij getrouwd met drie kinderen, hij lid van een communistisch partij. Ieder met hun plichten en maatschappelijke verwachtingen waartegen ze botsen. Hoe gaan ze ermee om? Hoe gaat hun omgeving ermee om? Ondanks het eerder sombere verhaal, zit er – voor mij toch – ook humor verweven met bv. de conflicten en afsplitsingen van alle (klein)linkse partijen en kranten die vermeld worden. Er is nog niks veranderd. 🙂

Ik ben blij om deze grafische roman ontdekt te hebben. Red Winter nodigt uit om meer te lezen van Furmark. Het verbaast dan ook niet dat dit boek geselecteerd werd voor het Angoulême Comics Festival.

The Tiny Book of Tiny Stories, volume 1

Dit boekje – dat inderdaad best klein is, ongeveer A6-formaat – bundelt een hele hoop “two page stories”: extreem korte geïllustreerde verhaaltjes. Geen klassieke strips dus, maar door de combinatie tekst en beeld wou ik het hier toch bespreken. De stripjes/verhaaltjes zijn door een lange lijst illustratrices/tors en schrijfsters/vers gemaakt die soms alleen en soms samen werken. De zwart-witte tekenstijlen zijn erg gevarieerd (van cartoony tot meer realistisch met ook enkele duistere tekeningen), maar passen goed samen en de teksten bestaan meestal uit niet meer dan een paar zinnen, een woordgrapje of een aanzet tot verbeelding, maar zijn vaak leuke vondsten die een glimlach ontlokken. Fijn, snel en ontspannend leesvoer voor tussendoor dus en ideaal om nieuwe tekenaressen/naars te ontdekken.

The Tiny Book of Tiny Stories is samengesteld en uitgegeven door het creatieve platform HitRecord dat opgericht is door o.a. pro-feminist en acteur Joseph Gordon-Levitt. Er zijn ondertussen al drie volumes verschenen en het is mogelijk om bij te dragen aan toekomstige publicaties.

Ook even vermelden:

Honor Girl over de ontluikende gevoelens van een meisje op zomerkamp voor een van haar begeleidsters. Dank aan Poisoninaprettypill om me dit boek te lenen.

Veel leesplezier!