In een vorige post hadden we het al over de enorme voordelen van vrije software. In dit stuk breiden we de lijst met software uit. Wil je tekenen, schrijven, beelden en geluid bewerken, 3D modellen maken of websites opzetten, er is altijd vrije software die past.

LibreOffice en OpenOffice

libre office screenshot1

OpenOffice en LibreOffice zijn twee gelijkaardige softwarepaketten met tekstverwerkers, spreadsheets, presentatiesoftware en databanken. Deze alternatieven voor MS Office zijn stabieler en bieden alle mogelijkheden die je bij MS Office ook hebt. Je kan je teksten, spreadsheets, presentaties e.d opslaan in het OpenOffice formaat, of converteren naar Microsoft formaten zodat die bestanden gemakkelijk geopend kunnen worden door collega’s die de overstap nog niet gemaakt hebben. Beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS X.

Handig is ook de sinds jaren aanwezige export naar pdf en met LibreOffice Draw kan je zelfs pdfs bewerken. OpenOffice is heel stabiel, je kan er een heel boek mee schrijven zonder problemen. Moest er toch een crash zijn, dan start er bij het openen een automatische document recovery die al je documenten hersteld, ook als je vergeetachtig was en ze nog niet had opgeslagen. LibreOffice is tegenwoordig wat verder geëvolueerd dan OpenOffice, maar op sommige computers werkt OpenOffice nog wat stabieler.

Download LibreOffice

Download OpenOffice

Firefox

firefox2

Hoewel Microsoft Internet Explorer gratis is en bij je Windows PC zit – net als Safari bij Macintosh of Google Chrome bij Android – verkiezen meer en meer mensen de vrije browser Firefox.

De nieuwe Firefox werkt twee keer zo snel als vroeger, biedt goede ondersteuning voor webstandaarden, en is veiliger dan de rest. Achter Firefox zit geen grote commerciële multinational. Google langs de andere kant heeft al veel teveel van onze data: voor veel mensen zitten hun emails, backups, documenten, reiskaarten, zoekresultaten… allemaal bij google.

1_firefox-logo-oct-08De beste plugin voor Firefox? Dat is zeker uBlock Origin – de beste adblocker van vandaag. Die maakt het surfen rustiger, blokkeert reclame en lost daarmee ineens enkele veiligheidsproblemen op.

Ook nog een emailprogramma nodig? Met Thunderbird kan je gemakkelijk tientallen email accounts beheren.

Download Firefox

Download Thunderbird

Inkscape

inkscapeInkscape is een professioneel softwarepakket dat een goede vervanging is voor Illustrator. Ik ben zelf maar een prutser op grafisch vlak – teksten zijn meer mijn ding – en ik vind dit programma best gebruiksvriendelijk. Maar ook professionele illustrators gebruiken het soms.

Download Inkscape

GIMP en Krita

krita_28
Krita – selectie borstels en penselen

GIMP is een Photoshop alternatief. Ik gebruik het bijna dagelijks en ben er enorm tevreden van. Er zijn vast nog enkele puntjes waarin Photoshop beter is maar die zul je enkel nodig hebben als je een heel duur betaalde professional bent. GIMP is ook een van de best ontwikkelde vrije softwareprogramma’s. Jaren geleden was GIMP rampzalig qua gebruiksvriendelijkheid maar nu is dat heel anders. Er worden voortdurend bugfixes aan toegevoegd, de interface wordt verbeterd en er komen nieuwe mogelijkheden bij. Nuttig, stabiel en prachtig.

Created with GIMP
GIMP – wijzigen van kleurencurves

Krita is dan weer een alternatief voor Painter. Hoewel je echt wel beide kan doen in beide pakketten, is GIMP beter voor het bewerken van foto’s, en Krita voor het maken en bewerken van tekeningen en schilderijen. En gezien je ze allebei gratis kan proberen en kijken wat je zelf het beste vindt…

Download GIMP

Download Krita

Scribus

scribus01Dit is pagina-opmaaksoftware zoals Adobe Indesign, Quark XPress en het vroegere PageMaker.

Het heeft de mogelijkheden die je zoekt voor professionele opmaak, zoals color separation, kerning, ICC kleurbeheer…

Download Scribus

VLC media player

vlc media player

De beste videospeler, zonder uitzondering. Speelt zonder problemen en zonder verborgen kosten DVDs en alle formaten van video die je maar mogelijks zou kunnen bedenken en downloaden. Ondersteunt ook ondertitels bij video’s en muziek. De nieuwere versies hebben zelfs een “download subtitle” menu dat zelf passende ondertitels gaat downloaden voor je film of tv-serie.

Download VLC

Blender

blender

Ook voor het maken van 3D modellen en animaties heb je geen dure software meer nodig. Blender is een geweldig opensource 3D modelleringsprogramma. 3D tekenen is wel wat ingewikkelder dan 2D zoals Inkscape en GIMP, maar er zijn heel wat handleiding en en tutorials die je op weg helpen. Wil je met de 3D modellen die je maakt dan daarna een computerspel maken? Daarvoor kan je dan weer Godot gebruiken.

Download Blender

Download Godot

WordPress

wordpress screenshot

WordPress is open source software waarmee je heel gemakkelijk zelf websites kan bouwen. De software is zelf gratis en open source, maar er zijn vaak wel kosten om “hosting” ruimte te kopen op een server. Je kan eventueel ook gratis een blog starten op wordpress.com (dat is wat we hier bij De Tweede Sekse doen) maar dan moet je er wel de reclame bijnemen die soms onder je blogposts verschijnt.

Naast WordPress, de meest gebruiksvriendelijke web software, is er ook nog Drupal en Joomla. In feite draait het hele web op open source – de beste servers werken ook allemaal op open source systemen zoals Linux met de Apache server. Microsoft Windows is daarvoor niet veilig, schaalbaar of betrouwbaar genoeg.

Download WordPress

Verder nog

Besluit

Vrije software is niet alleen gratis – maar dat helpt wel. Het is ook veiliger en meer toegankelijk voor controle – iedereen kan de broncode bekijken en veiligheidslekken oplossen of controleren of veiligheidsdiensten er geen achterpoortje in gebouwd hebben.

Vrije software wordt vaak op een coöperatieve manier gemaakt door duizenden vrijwilligers doorheen de wereld en organisaties zonder winstoogmerk.

Meer informatie