Overvallen op de kruispunten #16

Overvallen op de kruispunten – de column van Evie Embrechts op De Tweede Sekse Blog, telkens op zondag.

De kleine pleziertjes van de revolutie

De weg naar de revolutie blijkt nogal lang te zijn. Er zijn flink wat omwegen en af en toe wat extreem-rechtse barricades op de weg. Onderweg is er gelukkig ook veel humor en mooie momenten.

Er is net in Ierland een referendum geweest rond abortus, en de uitslag was positief: twee derde meerderheid stemde om een amendement weg te halen. Hierdoor komt er ruimte voor een wet om abortus deels te legaliseren. Een mooie stap. De beelden van duizenden Ierse vrouwen die naar Ierland vlogen om te gaan stemmen, lap, daar kan ik kleresentimenteel van worden.

In België zijn er zopas vijf mensen ontsnapt uit een gevangenis voor mensen zonder papieren (een gesloten centrum zoals dat verbloemend heet). Ook dat is mooi. Het is niet ideaal natuurlijk, beter een algemene regularisatie, maar het is iets.

Behalve dergelijke overwinningen zijn er ook de kleine pleziertjes. Die maken misschien niet zoveel uit op structureel niveau bekeken, maar ze kunnen helpen om ons goeie humeur te bewaren. En dat is belangrijk: we moeten mensen hoop geven, zeker in slechte tijden.

Zoals door het goede nieuws dat er een campagnecaravan van de N-VA in brand is gestoken in Leuven. Kijk, dat is nu ijs- en ijskoud genieten. Ik zeg dit nooit maar nu wel: ze verdienen het en ze hebben het zelf uitgelokt.

Dan hadden ze maar niet de schuld van de dood van Mawda op de ouders moeten steken. Of pakweg de dag nadat Mawda stierf de ouders uit het land proberen zetten. Ik bedoel maar… is er ooit in de geschiedenis een brandje meer verdiend geweest? Misschien toen suffragettes* dat huis in brand staken van een kamerlid dat tegen stemrecht voor vrouwen stemde.

En chapeau voor de actievoerders. Je zou kunnen zeggen, het haalt niet veel uit, maar “één frank is het begin van een miljoen” zoals mijn grootmoeder vroeger zei. Misschien is het niets. Misschien is het klein, maar ach. Genieten.**

* suffragettes: feministes avant la lettre van de vorige eeuw, vandaag vooral bekend voor hun strijd voor stemrecht voor vrouwen, hoewel ze natuurlijk een bredere agenda hadden dan dat.

** een collega blogster haalt aan dat die het moeilijk heeft met brandstichting omdat dat moeilijk te controleren valt.


Lees ook de andere “Overvallen op de kruispunten” columns