Bestaan er goede politieagenten?

Laat ons eens kijken naar het vele bewijsmateriaal over politiegeweld.

Neem bijvoorbeeld één van de vele meer gekende agressieve en corrupte agenten: de Brusselse commissaris Pierre Vandersmissen. Die gedraagt zich bij betogingen een beetje als een belachelijke macho / dolle hond en gaat, met knuppel en pepperspray, betogers te lijf.

Commissaris Vandersmissen: ordebewaker of ‘Rambo’?

– Bruzz.be, 25-05-2016

Er zijn films op internet van een betoging in mei 2016 waarin je hem op zijn eentje op betogers ziet chargeren en hen neermeppen of volspuiten met pepperspray. Deze crimineel is nog altijd niet ontslagen, laat staan gearresteerd. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, in tegendeel, hij staat ervoor bekend.

De enige persoon die hierover plichtbewust handelde en andere betogers beschermde tegen dit geweld, was een lid van de vakbond, die de commissaris neersloeg toen hij betogers aanviel. Deze man is echter pardoes zonder proces of verweer uit de vakbond gezet en aangeklaagd. [Nog bedankt hé, smeerlappen, hoe uitverkocht kan een vakbond zijn… – nvdr]

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie een Syrisch 14-jarig meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof.

– Politie schakelt 14-jarig meisje uit met plastic kogel: “Op kinderen schieten is onaanvaardbaar”, De Morgen, 10-11-2015.

Op 27 maart 2016 escorteerde de politie honderden (wannabe) neonazi’s die voorbijgangers aanvielen en de hitlergroet brachten. Op 2 april 2016 arresteerden diezelfde politie dozijnen vreedzame mensen en toevallige voorbijgangers op een wake ter herdenking van de slachtoffers van de toen recente aanslagen in Brussel.

De politie is nu medeplichtig aan neonazi-misdaden. Zijn deze criminelen gearresteerd of ontslagen? Ook al niet.

Incidenten van etnische en/of religieuze profilering – waarbij de politie focust op mensen van kleur en moslims – zijn al jaren aan het stijgen.

De Brusselse politie heeft door een “misverstand” met rubberkogels op vermeende krakers geschoten. In feite ging het om een vijftigtal mensen zonder papieren uit het bezette Astridhotel.

(…) De burgemeester betreurt het misverstand (…)

Misverstand

En dan is er Mawda. Decennialang racisme in België laten hun sporen na: de politie schiet een kind dood maar het land staat (nog) niet eens plat. De racisten hebben jarenlang langzaam de norm verlegd tot we nu bijna moeten uitleggen dat het sowieso niet ok is om zomaar te beginnen schieten op mensen zonder papieren.

Ook dit is niet de eerste moord. Hoeveel mensen zijn er verdronken in de Middellandse zee? Hoeveel gestorven in gevangenissen die we gesloten centra noemen? Semira Adamu werd in 1998 vermoord door agenten tijdens een uitwijzing, iets wat “coole socialist” Louis Tobback toen als een spijtige vergissing bestempelde.

Is er ergens tijdens al deze feiten één agent opgestaan die zelfs maar één van deze moordenaars of agressors heeft gearresteerd? Neen. Heeft al die tijd het comité P, zogezegd de waakhond van de politie, iets kunnen uithalen? Neen. De politie gaat maar door en de controlemechanismen falen. De feiten hierboven zijn nog maar een klein deel van wat er gebeurd is de laatste jaren.

Er bestaan duidelijk geen goede agenten anders zouden die al iets gedaan hebben. Of misschien bestaan er bange goede agenten? Die zouden dan op zijn minst ontslag hebben moeten nemen.

Dus is het aan ons?

Of komen ze hier mee weg?

Nuttige Facebookgroepen