Evie Embrechts

Morgen, 19 mei, is er weer een Belgian Pride in Brussel. De lijst met officiële deelnemers is al bekend en bevat naast een aantal supercoole groepen ook enkele dubieuze namen zoals de Rainbow Cops Belgium LGBT Police, Hello bank (BNP Paribas Fortis), het “N-VA regenboognetwerk” en dergelijke. Gelukkig komt er ook meer en meer protest tegen deze kaping van de pride betogingen en van de holebibeweging in het algemeen.

In andere Europese landen zie je hetzelfde verhaal over de recuperatie van de pride. Een Nederlandse satirische site, Speld.nl, schreef in 2014 bijvoorbeeld een stukje met als titel “Homo’s mogelijk toch welkom op Gay Pride” – goeie humor in barre tijden.

Wat betreft deze organisaties moeten we heel precies zijn over wat het probleem is. Voortschrijdende acceptatie van holebi’s en trans personen is natuurlijk een goede zaak. Mensen (1) worden gedwongen zich te laten uitbuiten om te overleven en we hebben vaak beperkte keuze over waar we moeten werken. Stel dat je om te overleven moet werken bij een bank, dan is het toch iets om te weten dat die bank je niet buiten gaat gooien omdat je pakweg lesbisch bent.

Een dergelijke voortschrijdende acceptatie is een goede zaak maar dat is niet hetzelfde als het kritiekloos verwelkomen van de agenda en praktijken van die organisaties. We moeten verder durven kijken naar de rol van specifieke organisaties in de maatschappij. De rol van die hoger genoemde organisaties zelf is negatief voor onze beweging. En dat is ongeacht het feit dat er in elke organisatie wel een aantal mensen rondlopen die het goed menen.

Politie, banken, N-VA

Politie en leger

Neem om te beginnen de politie – en bij uitbreiding het leger, die misschien in de toekomst ook wel mee komen marcheren. De politie in België evolueert negatief, net zoals in veel andere landen momenteel. De politie is een apparaat van de staat met als doel het behouden van de status quo via een veelheid van tactieken. Het lastigvallen van moslims en mensen van kleur is er daar één van, wat steeds erger wordt met de jaren. Het intimideren, aanvallen, arresteren van actievoerders is een ander. Deze organisatie is een vijandige organisatie. Een pride die de politie verwelkomt en zich niet uitspreekt tegen het geweld tegen mensen van kleur en moslims, is geen protest maar een kortzichtig racistisch feest. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de moorddadige rol van de politie tegen mensen zonder papieren, velen van wie opgesloten, mishandeld en gedeporteerd worden.

Al teveel witte mensen zien misschien het probleem niet gezien zij niet veel last hebben van de politie, integendeel, die politie is er deels ook juist om witte mensen te helpen. Maar zwarte holebi’s worden in een pride dan gedwongen om te marcheren naast de mensen die hen op andere dagen in elkaar slaan. Op dat moment ben je als pride verkeerd bezig. We hoeven het politie-apparaat niet te steunen, dat er daar ook holebi’s zitten maakt niets uit. Idem voor het leger. Een leger stopt niet een moordmachine te zijn omdat er zowel mannen als vrouwen, hetero’s, holebi’s, trans personen in zitten. Het blijft een moordmachine en dus iets dat bestreden moet worden – ongeacht alle hippe diversiteitsreclame.

Banken

Voor de banken en verzekeringsmaatschappijen geldt net hetzelfde. Je kan niet tegelijk arme mensen straffen, uit huizen zetten, en dan met de glimlach rijkere holebi’s verwelkomen.

Banken zijn – in samenwerking met de staat – een steunpilaar van het kapitalistisch systeem. Dat systeem richt ons allemaal ten gronde en we moeten dan ook verzet bieden tegen elke groep die dat systeem steunt. Geen roze kapitalisme. Roze kapitalisme is kortzichtig en zorgt vooral dat de mensen die het al vrij goed hebben, het nog wat beter krijgen.

N-VA

De N-VA is het politieke verlengstuk van het hedendaagse kapitalistische (neoliberale) project. Het is hun taak de werkende klasse onder controle te houden en tegelijk te zorgen voor een maximale uitbuiting.

Ze kweken racisme en seksisme, vermoorden mensen zonder papieren, organiseren stadslegers, laten de politie verder ontsporen en bouwen de sociale zekerheid af. Ze proberen moslims en mensen zonder papieren af te schilderen als vijanden van hun zogenaamd verlicht Europees project.

Enige zogenaamde sympathie voor holebi’s en transpersonen maakt deel uit van een goed uitgekiende strategie om goed over te komen en om te doen alsof “de vijand” ergens anders zit.

Homonationalisme

Een aantal heel problematische organisaties (banken, politie, N-VA…) misbruiken holebi’s en trans personen om goed over te komen. Talk is cheap, en de steun die betuigd wordt is vaak niet echt gemeend, maar het komt goed over. Wij zijn bijna een reclamebord voor dergelijke groepen, die goedkoop kunnen scoren door ons naar voor te schuiven as bewijs dat ze progressief zijn.

Die organisaties gebruiken ons om het huidige systeem te laten voortbestaan, om de status quo te behouden. Niet alleen dat, ze misbruiken ons ook om hun nationalistische en neoliberale agenda te promoten. We worden doodgegooid met propaganda die ons duidelijk moet maken dat de N-VA en hun project onze bondgenoten zijn, moslims worden daarentegen voorgesteld als fundamenteel onverenigbaar met Europa, achterlopend qua holebirechten en dergelijke. Dit is zowel historisch als feitelijk onjuist, maar N-VA propaganda gaat dan ook niet over wie er gelijk heeft. Ze gaan om te winnen, ongeacht de waarheid.

Het woord kaping is hier ook al gevallen, terecht want oorspronkelijk was de holebibeweging wel wat combatiever dan vandaag. Zonder te zeggen dat vroeger alles beter was natuurlijk, maar de holebibeweging was voor velen een alternatief maatschappelijk project, een queer antikapitalistisch project. Het ging niet alleen over “met wie mogen we nu seks hebben”, het ging over een transformatie van de samenleving. Pride is a protest, Stonewall was a riot.

De verengde focus op individuele rechten binnen dit systeem is problematisch omdat ze de maatschappelijke structuren zoals armoede en geweld niet aanpakken. Wat hebben arme holebi’s die hun huur niet kunnen betalen er nu aan dat er anderen mogen trouwen. Het is niet niets, maar het is zeker niet genoeg.

Verzet

Er is gelukkig ook meer en meer verzet tegen die kaping van de pride. Het Collectif de Lutte Trans bijvoorbeeld vind je op Facebook en zij organiseren alvast een protestblok tegen de recuperatie van de pride. Geen banken, geen politieke partijen, geen regenboogpolitie. Chapeau kameraden! 🙂 (2)

Zie ook

Voetnoten

(1) De werkende klasse dan toch – en dat zijn wij allemaal – moet zich laten uitbuiten om te overleven. De kapitalisten, die laten anderen voor zich werken en gaan dan met de winst lopen.

(2) Ja, hebben we eigenlijk al een goeie term om elkaar aan te spreken? In de linkerzijde hebben we kameraden, in feministische kringen vroeger toch vaak zusters, maar wat nu? Brusters, broederzusters? Dat is allemaal wat te binair of gegendered misschien. Toch gewoon kameraden?