We hebben weer een nieuwe lading aanbevelingen uit stripland voor jullie, beste lezeressen/s! Veel variatie in stijl en thema’s, dus voor ieder wat wils. En behalve Klezmer, zijn ze ook nog eens allemaal door vrouwen getekend.

Soppy – Philippa Rice

Soppy is een ontzettend schattige strip. Met weinig of geen woorden wordt de wereld van de tekenares en de relatie met haar vriend afgebeeld. Hoe ze elkaar ontmoeten, eerste stapjes in de relatie, dagelijkse routines, korte stripjes over hen beiden aan het werk aan de tekentafel, thee, in slaap vallen voor de tv, knuffels, zombies… Meestal een erg positieve kijk op de wereld, maar dat kan ook wel eens goed doen. Haar originele rood-zwart-witte stijl zal zeker je striphart veroveren!

Pyjamadagen – Sarah Andersen

Je kent Sarah Andersen’s stripjes vast wel (bv. via sociale media) en ongetwijfeld ben je er net zoals ons dol op. Daarom zijn we extra blij om er een papieren versie van bemachtigd te hebben. Dit boekje bundelt korte strips over situaties uit het leven gegrepen over onzekerheden, ergernissen, niet voldoen aan sociale verwachtingen (extravert, productief, “perfecte” uiterlijk, volwassen, etc), alles en iedereen haten behalve boeken… Erg herkenbaar! 🙂 Ik zou zeggen: elke dag pyjamadag! En dan met deze strip onder een dekentje in je luie zetel…

Mine Anthology

Mine is een zelf uitgegeven stripanthologie waarvan de opbrengst naar abortusrechten in Ierland gaat, dus het is dubbel de moeite om aan te schaffen! Met cartoons, strips, illustraties en ander fantastisch creatief werk door verschillende internationale artiesten, in verschillende stijlen, allemaal rond reproductieve rechten. Bestel hier online.

Out to Lunch – Jane Bradshaw

Dit boek bestaat uit strips die gebaseerd zijn op de gelijknamige film gemaakt door de Leeds Animation Workshop en het boek zelf is gepubliceerd in 1992. Ik heb hem gevonden in de radical bookshop Housmans in Londen en je kan er misschien nog wel ergens tweede- of eerstehandse exemplaren van vinden of de Leeds Animation Workshop contacteren. De strip bestaat uit sketches die zich afspelen in een restaurant, met allerlei soorten seksisme waarmee vrouwen daar te maken krijgen zoals serveersters die slecht behandeld worden, racistische bazen, vrouwen die onzichtbaar gemaakt worden, lesbofobie, etc. Heerlijk feministisch!

I love this part – Tilly Walden

Erg mooie maar droevige strip over de verboden liefde van twee tienermeisjes. Prachtige indrukwekkende beelden van de jonge meiden die boven de landschappen en gebouwen uit torenen. Tilly Walden weet hoe sfeer te scheppen en ontwikkelt unieke manieren om een verhaal te vertellen. Een toptalent!

Houseplants and hot sauce – Sally Nixon

Dit heb ik altijd al gewild: een zoek-boek voor volwassenen! Ik heb me heel hard geamuseerd met het zoeken naar bv. tampons, Tall Girl bierblikjes, een hond met een feesthoed en een schildpadje in de cafés, kunstgaleries, boekenwinkels, slaapkamers en andere locaties waar het hoofdpersonage haar weekend heeft gespendeerd. Ook leuk dat deze zoekwereld bijna volledig bewoond wordt door (jonge) vrouwen. 🙂 Superleuk en mooie riotgrrrl-achtige tekeningen.

Klezmer – Joann Sfar

Met losse lijnen en acquarelkleuren wordt de wereld van klezmerartiesten uit het begin van de vorige eeuw getoond. Klezmer is een muziekgenre, de muziek uit de Oost-Europese joodse cultuur die zowel feestelijk als melancholisch kan zijn. Het verhaal volgt enkele muzikanten die rondreizen om hun muziek naar haar publiek te brengen (we zouden het nu vast “gaan touren” noemen). De tekeningen zijn even beweeglijk en nostalgisch als de muziek zelf.

Je kan niet genoeg krijgen van leuke stripverhalen? Hier vind je meer striprecensies waaronder de vorige lading.

Advertenties