Er worden tegenwoordig zoveel interessante strips gemaakt door vrouwen, dat ze niet meer zijn bij te houden. Het tijdperk van een door mannen-gedomineerde beeldverhaalwereld is definitief voorbij. Hier een greep van wat er recent is uitgegeven, warm aanbevolen door de Tweede Sekse blogredactie! (Meer striprecensies volgen binnenkort, we zijn ijverig in een volgende lading aan het lezen!)

Agatha

Agatha vertelt het verhaal van detectiveschrijfster Agatha Christi. Ik las deze strip nadat ik nog eens alle seizoenen van de tv serie Poirot bekeken had. Grappig is dat Poirot – waarschijnlijk het bekende personage van Agatha Christi – doorheen het boek opduikt. De verhaallijn is buiten een flash-forward in het begin chronologisch opgevat en erg documentalistisch aangepakt met allerlei biografische feiten. De tekenstijl heeft de invloed van klare lijn tekenaars zoals Hergé, wat niet hoeft te verbazen aangezien er een Frans team achter zit (ik las de Engelse vertaling). Aangename strip om te lezen, hoewel niet erg origineel.

The Feminist Activity Book

Er is tegenwoordig geen ontkomen meer aan de cartoons van Gemma Correll, maar dat kunnen we alleen maar toejuichen! Dit boek brengt haar feministisch engagement samen met haar leuke tekeningen en strips. Het staat vol met grappige doe-activiteiten en spelletjes, geschikt voor jong en oud, zoals een feministisch alfabet, andere dingen die je met een menstruatiecup kan doen en “match the misogynist with the ridiculous quote”.

Verwacht geen grote feministische theorieën in dit boek. Het is perfect als leuke ontspanning, maar is niet altijd diepgaand en bv. de pagina over de feministische golven is nogal beperkt en met een westerse-witte dominantie. Maar verder doet Correll ze wel haar best om haar tekeningen en vermelde feministes inclusief en divers te maken.

Hark! A Vagrant

Hark! A Vagrant is een verzameling van webcomics rond historische figuren die Kate Beaton eerst op haar succesvolle blog publiceerde. Haar tekenstijl bevalt mij enorm. Ik hou van de cartoony maar toch ruw getekende figuurtjes. Hoewel ik altijd al erg geïnteresseerd was in geschiedenis, lijken haar stripjes soms eerder inside-jokes voor historici en was ik niet altijd mee. Toch zit er ook vanalles leuks tussen voor niet-specialisten en ben je wel even zoet met deze strip.

The Red Virgin and the Vision of Utopia

The Red Virgin is een mooie grafische roman over Louise Michel. Dit is geen biografie die ingaat op ieder aspect van Louise Michel’s leven, maar ze toont enkele hoogtepunten uit haar strijd voor een utopische wereld zoals de Parijse commune en haar deportatie naar Nieuw-Caledonië.

De tekenaars/auteurs van The Red Virgin hebben al heel wat indrukwekkende grafische romans en strips op hun palmares, zoals o.a. Sally Heathcote: Suffragette. Ook The Red Virgin is een pareltje, in hardcover uitvoering. Een grote aanrader!

Simone de Beauvoir: une jeune fille qui dérange

Tegenwoordig vind je veel biografische strips over historische feministes, zie hierboven en ook bv Red Rosa over Rosa Luxemburg en A Dangerous Woman over Emma Goldman. Deze strip is Franstalig, maar redelijk makkelijk te volgen ook al is je Frans niet perfect.

De strip volgt Simone vanaf haar kindertijd waar haar rebelse karakter en honger naar kennis/boeken al duidelijk was. Ondanks tegenwerkingen van haar conservatieve familie en de heersende rolpatronen in Frankrijk, slaagt ze erin verder te studeren, ongehuwd te blijven en haar leven zo in te richten hoe zij dat wenst. Een inspirerend portret in gevoelige potloodlijnen.

Advertenties