anonieme gastbijdrage

Kunst heeft een grote maatschappelijke rol, en wordt vaak gebruikt om onrecht aan te kaarten in onze maatschappij. Activisme en kunst gaan regelmatig hand in hand, en als het gaat over vrouwenrechten, en acties tegen geweld op vrouwen, kan het een sterk signaal geven.

Het toont dat geweld op vrouwen niet stil kan worden gehouden, en het toont daarnaast ook hoe groot de impact ervan is, hoeveel slachtoffers er zijn, en dat er iets aan moet worden gedaan.

Enkele voorbeelden..

Porta de la Tua Bambola (Milaan, Italië)

“Femicide is a crime against humanity.”

 

Deze muur is is een symbool voor de strijd tegen het geweld tegen vrouwen en ongelijke rechten van vrouwen. Bij de poppen hangen ook foto’s van vrouwen die het voorbije jaar gestorven zijn, en zijn er bijvoorbeeld ook bloemen in het rooster gehangen. Het vormt een gedenkplek voor de slachtoffers van geweld tegen vrouwen, in een bruisende wijk van Milaan.

Bronnen en meer weten hierover

Desconocida Unknown Ukjent – Lise Bjorne Linnert

Dit is een project dat van start ging in 2006, en refereert naar de moorden op vrouwen in Ciudad Juarez, Mexico. Ongeveer 7900 (in juni 2016 was dat het aantal) handgebordeerde naamplaatsjes van 2×8 cm worden tentoongesteld.

Het principe is dat er steeds twee naamplaatjes geborduurd worden, eentje met de naam van een vrouw die werd vermoord in Ciudad Juarez, en eentje met “unkown” erop in de taal van de deelnemer aan het project, om aan te tonen dat slachtoffers van geweld over heel de wereld een “band” met elkaar hebben, dat er geen onderscheid is tussen religie, cultuur of land van herkomst.

Bron en meer weten hierover

Lilly Wachowski – Say Our Names

“Trans people are under attack, and trans women of color, specifically, are being singularly and systematically wiped out.”

De cineaste Lilly Wachowski hield in 2017 een kunst exhibitie in Chicago’s Center on Halstead. Haar werk bestaat uit de portretten van de 27 transpersonen die werden vermoord in de Verenigde Staten van Amerika in de loop van het jaar 2016. Elk portret werd geschilderd in kleuren van de transvlag.

keyonna blakeny

Keyonna Blakeny, door Lilly Wachowski

make-up artiste bij MAC Cosmetics in Maryland, 22 jaar, 16 april 2016

Bronnen en meer weten hierover

Starchild Stela

Starchild Stela is een feministische straatartieste die haar kunst gebruikt om haar boodschap te delen met de wereld. Vaak gaat het over straatintimidatie of steun aan slachtoffers van geweld, zoals bij de voorbeelden hieronder:

Bron en meer weten hierover

Uiteraard is dit maar een heel klein aantal artiesten uit een veel grotere groep die aandacht besteed aan de problematiek van geweld op vrouwen, en ik ben evenmin de enige die een aantal van deze artiesten wat aandacht wil geven. Dus hierbij nog een paar andere overzichtslijstjes voor de geïnteresseerden:

Zie ook