De tijden zijn hard, zowel economisch als voor activisten die de wereld willen verbeteren en tegen een muur van racisme, seksisme en onmenselijk neoliberalisme aankijken.

Zelfzorg is belangrijk – en zoals Audre Lorde al zei:

“Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare.”

Vandaar hier alvast enkele tips voor zelfzorg. Zoiets is heel persoonlijk: wat ontspannend is voor de een, is niet per se ontspannend voor de ander. Meer ideeën of je eigen tips? Laat het ons gerust weten 🙂

Ih6lacm1024

Rainymood

Op Rainymood.com tref je een website die maar één ding doet: regenen. Zet je boxen open, neem een goed boek en luister naar de regen en het onweer (de intensiteit van de regen verandert). Als je ergens goede luidsprekers hebt of een koptelefoon, nog beter 🙂

Zet facebook / twitter / je smartphone af

Even weg van sociale media is een van de beste dingen om rust te vinden. Sociale media vallen je voortdurend lastig met honderden notificaties waardoor je niet meer ongestoord kan nadenken, allerlei onderzoek toont aan dat je er depressief van kan worden gezien de meeste mensen er ofwel gruwelijke politieke zaken opzetten ofwel doen alsof ze voortdurend gelukkig zijn. Even weg van dit narcistische altijd-moeten-acteren digitaal panopticon. Zoals Rebelsister ook al schreef: get off the internet!

Neem een bad

Als het kan, bij jezelf of bij vrienden, neem eens tijd voor een bad. Niet haasten, niet snelsnel, nee, hopen badschuim, lekker weken, kopje thee, misschien wat rustige muziek  en voor de gevorderden een boek (neem best niet je favoriete boek, je weet maar nooit 🙂 ).

Lees een stripverhaal of graphic novel

sarcasm
Assigned Male

Gun je hersenen wat rust en lees iets eenvoudigs. Stripverhalen zijn simpel en ontspannend, voor degenen die dat niet aan zichzelf kunnen verkopen zijn er altijd nog graphic novels – strips voor volwassenen :p

Blankets bijvoorbeeld, een prachtige roman over opgroeien, of Dykes to watch out for, zalige humor met een bende linkse lesbiennes en transpersonen, of Logicomix – iets steviger maar fantastisch, over de levens van de filosofen in vorige eeuwen en hun poging een sluitende logica te bedenken. Of Persepolis – waar ook een animatiefilm van gemaakt is – over een meisje / vrouw die opgroeit in Iran en Europa. The adventures of Tintin: breaking free is een anarchocommunistische herinterpretatie van Kuifje.

Geen geld? Geen probleem: een paar van de allerbeste strips zijn online te lezen:

  • Assigned Male kan soms lastig zijn om te lezen, zeker voor transpersonen, maar het is ook een heerlijke, intelligente en superschattige reeks strips van Sophia over transkindje Stephie en haar belevenissen.
  • Diceboxheel sfeervol, een toekomstverhaal over het leven van twee zwervers, alles lijkt nogal androgyn of wil ik dat er gewoon van maken 🙂 in t begin moest ik er even inkomen maar nu vind ik het geweldig
GWS210
Girls With Slingshots – soms ontroerend en feministisch, soms keifout, maar altijd grappig 🙂

Poëzie

salt

Om stem te geven aan gevoelens en verlangens waar we geen woorden voor vinden bijvoorbeeld. Zoals Salt van Nayyira Waheed – echt wel de mooiste, meest aangrijpende gedichten die ik ken. Of werk van Adrienne Rich, of Borderlands / La Frontera van Gloria Anzaldúa.