Het onvermogen om te zien dat al onze strijden verbonden zijn en het onvermogen om effectief actie te voeren in een intersectioneel kader, dat is wat ons de nederlaag bezorgt.

Welkom bij Throwback Thursday, waarbij we op donderdagen telkens terugblikken naar oudere teksten op deze blog die nieuwe aandacht verdienen.

In Een historisch moment: de oorlog rond zwarte piet had ik het in 2013 over het groeiende besef dat zwarte piet racistisch is, en het conflict daarover in de Nederlandse en Belgische samenleving.

Misschien was ik toen iets te voorbarig met dit als een gewonnen strijd aan te kondigen  😉 maar de evolutie gaat best snel. De voorstanders van zwarte piet lijken in de verdediging te zitten en allerlei instanties schrappen zwarte piet of veranderen die door een “echte roetvegen van een schoorsteen” piet of een regenboogpiet, pogingen die ik eigenlijk niet zo geweldig vind maar het is een begin. Dat gezegd zijnde is er nog een lange weg te gaan tot dit besef een nieuwe norm zal zijn.

Gezien de wereldwijde ontwikkelingen ook interessant – en angstwekkend: protest tegen allerlei deelaspecten van racisme, seksisme, kapitalisme wordt maar al te vaak gebruikt als excuus om verrechtsing goed te praten. Het is dan zogenaamd door al dat “politiek correct gedoe” dat extreemrechts aan de macht komt. Niets van aan. Politiek correct is een rechtse term die enkel tot doel heeft onze strijd af te remmen. Die term heeft geen enkel nut voor een progressieve strijd en dient enkel verdeel-en-heers tactieken om ons tegen elkaar op te zetten.

Het werkt ook: je krijgt “linkse” mensen die over allerlei thema’s niet durven praten (gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen, privileges van witte mensen, rechten van transgender personen…) omdat ze schrik hebben daarmee rechts aan de macht te helpen. Maar het is precies omgekeerd: het onvermogen om te zien dat al onze strijden verbonden zijn, en het onvermogen om effectief actie te voeren in een intersectioneel kader, dat is wat ons de nederlaag bezorgt.

Een historisch moment: de oorlog rond zwarte piet

tumblr_malkmh6j4h1ql20qmo1_1280
bron: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/

27 oktober 2013

Wat gebeurt er eigenlijk als je iets aankaart dat racistisch is en al lang als traditie verankerd zit, hoe gaat een maatschappij daarmee om? Dat kan je nu live meemaken, in dit geval met de oorlog rond zwarte piet: racistisch of niet.

Er is sinds enkele jaren vooral in Nederland meer en meer protest en dat is dit jaar ook in België doorgedrongen. Je kan geen pagina of profiel meer bekijken op Facebook of er staat een heftige discussie onder. Tientallen blogs zijn er ook over bezig.

Goed. Want het lijkt dat we op een punt zijn aangekomen dat er zelfs een tegenhegemonie aan het groeien is. Wat wil dat zeggen? We zijn met z’n allen op een punt aangekomen dat het eigenlijk voor iedereen duidelijk is dat zwarte piet inderdaad racistisch is en dat alle excuses over “zwart door de roet van de schoorsteen” gewoon dat zijn, flauwe excuses. Kortom, we lijken aan de winnende hand, voor de verandering eens een keertje.

Is dit wel een serieuze zaak?

Is er niets belangrijkers, roepen de verdedigers, in de hoop dat we dan met z’n allen stoppen met kritiek en iets anders gaan doen. Er is zelfs heel wat anders te vinden: oorlogen en dreigende oorlogen genoeg, toename van armoede en van rijke profiteurs, een maatschappij die eng lijkt op George Orwells 1984…

Maar eender welk fenomeen mag aangekaart worden. De uitroepen van de verdedigers zijn in dit geval ook vals, bijzonder goedkoop eigenlijk. Van heel wat van mijn progressieve kennissen verwacht ik beter, van mensen die altijd bezig zijn over goede berichtgeving en oog voor onderdrukte groepen: zet die foute bril af! Je bent zelf ondemocratische trucjes aan het gebruiken om een debat te winnen.

Waarom is dit wel belangrijk? Het is altijd een belangrijk moment als er eens een van de honderden fenomenen worden aangekaart die deel uitmaken van het systeem van racisme. Je kan de machine van verdediging in gang zien schieten, van walgelijke “klassieke” racisten die oproepen dat “die mensen” maar het land moeten verlaten, tot de softe wereldverbeteraar die met een blinde vlek zit en vind dat we beter in iets anders onze tijd kunnen steken.

Zelfs maar de discussie beginnen over zwarte piet maakt duidelijk dat die nodig is: hoe veel walgelijke scheldpartijen en “terug naar hun land” oproepen er zijn, maakt duidelijk dat racisme stevig ingebakken zit bij allerlei mensen, bedekt door een dun laagje vernis. Van zodra ze een excuus hebben (“zie je wel, het is toch altijd iets, blablabla”) kunnen ze hun gal nog eens spuwen.

tumblr_mv7sg4Nw1Q1sm7gqho1_400
Bron: http://nederlandspreekt.tumblr.com/?og=1

Dat maakt ook ineens duidelijk dat er van die “in het verleden blijven steken” argumentatie niks klopt. Als je maar twee woorden moet zeggen om de vuilste racistische shit naar boven te brengen, is het niet het verleden. Het is nu. Dat nu met die flauwe excuses.

ZWARTE PIET IS RACISME 2013-10-23 22-11-19Een bende mensen die zich volsmeren met blackface, een pruik met kroeshaar opzetten en rode lipstick opsmeren, maar het is niet racistisch. Er hing ook lipstick in de schoorsteen, meneer de rechter.

Dit is het soort zaak waarvan achteraf, twintig jaar later, niemand nog snapt dat zoiets ooit is kunnen gebeuren.

Achteraf bekeken is het gemakkelijk. Ha, die racisten van vroeger toch, zomaar allerlei landen koloniseren. En dan de kerk maar beweren dat zwarte mensen geen ziel hadden. Nu zijn we toch al veel verder… ja tarara. We zitten nog geen zak verder als we nu kwade meutes hebben die al sinterklaasliedjes zingend zwarte vrouwen aanvallen, een partij in België aan de macht die liefst ineens de treinen terug in gang zou zetten en een bende slecht georganiseerde progressieven die seksisme en racisme toch maar een secundair product van de gemene kapitalisten vinden. Nee niet iedereen, gelukkig.

Maar voor mijn rant te lang wordt: volg de boeiende ontwikkelingen verder op een aantal erg goede websites en blogs.

Interessante berichtgeving

Een aantal websites volgen dit op de voet en hebben uitgebreide analyses, achtergrond, grappige foto’s en meer.

tumblr_masx4dKoDt1ql20qmo1_1280

Advertenties