Het is genoeg geweest!

Al jaren stoor ik me aan de mainstream feministische en holebi-organisaties in dit land. Als brave meelopers van het neo-liberale kapitalisme bieden zij evenementen en discours aan die iedereen de indruk moeten geven dat men in dit land kan zijn wie men is en kan zeggen wat men wil, dat er niets makkelijkers is dan hier een lief vinden of gelijkgezinde vrienden, maar niets is minder waar. Ik geef een paar recente voorbeeldjes.

Toen onlangs de nieuwkomersverklaring werd gelanceerd, die elke vluchteling verplicht dient te ondertekenen, kreeg dit volop en kritiekloos aandacht in hét Nederlandstalige holebi-magazine Zizo, N-VA politici mochten daarover zelfs een column in publiceren. Geen woord echter voor kritische stemmen uit de eigen ‘gemeenschap’, die via een protestpagina op facebook (Niet in onze naam! Holebi’s en feministen tegen de nieuwkomersverklaring) duidelijk maakten dat zij als holebi of feministe niet misbruikt wensten te worden tegen de komst van vluchtelingen.

Tijdens de Pride parade mochten commerciële banken en holebi- en vrouwonvriendelijke partijen volop de spotlights opeisen, maar leden van de eigen ‘gemeenschap’ voelden zich onzichtbaar. De organisatie van deze parade zweeg in alle talen.

De laatste maanden lieten allerlei mainstream feministische organisaties zich uit over bvb. het harde besparingsbeleid van onze regering, maar deden dat slechts in de taal van het overheidsdiscours, gericht op de middenklasse: werken! Geen woord over de alternatieven van het kapitalisme, ofschoon die er zijn, in overvloed.

Bepaalde groepen en facebookpagina’s profileren zich als de stem van Brusselse lgbtiq+ en feministes, terwijl ze er al meermaals in geslaagd zijn al dan niet doelbewust ‘locals’ te schofferen en zelfs discrimineren, en verder vooral uitblinken in een gebrek aan interesse voor en kennis van het Belgische feminisme en de holebi-beweging.

Het is dus genoeg geweest! Deze mainstream organisaties bieden ons geen bijeenkomstmogelijkheden aan om elkaar te leren kennen. Ze representeren ons niet, spreken niet voor ons, en dat mag eindelijk eens duidelijk gesteld worden: wij beslissen, zelf! Wij spreken voor onszelf! Wij, dat zijn alle feministes en lgbtiq+ mensen die zich uitgesloten of onbegrepen voelen of zich niet gerespecteerd weten door de mainstream eigen ‘gemeenschap’ en die tot hiertoe beleefd gezwegen hebben. Wij, dat zijn allen onder ons die het misschien even moeilijk hebben met overleven onder een anti-sociaal Europees opgedrongen besparingsbeleid als met lgbtiq+ zijn in een ‘gemeenschap’ die er geen is. Wij, dat zijn allen ons ons die Brussel weer op de Nederlandstalige feministische kaart willen zetten.

Daarom deze oproep aan alle lgbtiq+ mensen en feministes in Brussel om ons te organiseren, onafhankelijk van de mainstream, met respect en empathie voor elk van ons, en aan alternatieven te werken (bijeenkomsten, politiek/sociale acties, evenementen, teksten,…) die ons wél aanspreken. Wat we zélf doen, doen we niet alleen beter, maar geeft ons ook de garantie dat het tenminste wordt gedaan!

Wie wil meedoen, is van harte welkom en kan contact opnemen via deze blog. Voertaal is het Nederlands maar anderstaligen die een woordje Nederlands willen leren/meepraten zijn zeker ook welkom.

Tot binnenkort! Brussels Feministisch Collectief

Contact: brxfemcollectief@gmail.com

 

Advertenties