elke sleurs verbodsbord
Elke Sleurs, senator van de N-VA

België is een van de koplopers wereldwijd i.v.m. seksueel geweld. 100 verkrachtingen per dag. Een belachelijk lage veroordelingsgraad. Dadertherapie die niet werkt. Dit is een probleem. Zoals op deze blog vaak vermeld wordt: het is een probleem dat niet altijd serieus genomen wordt. Helaas wordt de realiteit van seksueel geweld ook nog eens gebruikt door de N-VA om goedkoop te scoren en de vrouwenbeweging aan haar kant te krijgen.

De linkerzijde, waartoe ik behoor, moet meer doen om progressieve visies uit te bouwen om om te gaan met dat geweld. Dat houdt een structurele visie in maar ook een stevige, eerlijke kijk in zichzelf. Dat is soms pijnlijk maar wel noodzakelijk. Tot nu toe lijkt het een thema waarvan de linkerzijde niet goed weet hoe mee om te gaan. Een heleboel ander geweld of “gevoelens van onveiligheid” kunnen afgedaan worden als een constructie van de rechterzijde, die ons bang willen maken met valse statistieken en zodoende onze vrijheid en gelijkheid steeds verder kapotmaken. Seksueel geweld is echter een gruwelijke realiteit die dagelijks mensenlevens verwoest. Als wij er geen fatsoenlijke visie op ontwikkelen dan heeft de rechterzijde hier vrij spel.

De N-VA zit overal. Ze lopen mee in de Pride, bepalen mee de inhoud van het holebiblad ZiZo en zetten een racistisch burgerlijk holebidiscours in gang. Holebi’s en moslims worden tegen elkaar uitgespeeld, de impliciete wet is: holebi’s worden aanvaard, krijgen rechten, zolang ze zich netjes en burgerlijk en racistisch gedragen. De N-VA geeft niet om holebi’s, wel om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten om aan de macht te blijven en hun neoliberale agenda door te duwen.

Ze infiltreren ook in de vrouwenbeweging. De laatste tijd duikt Elke Sleurs regelmatig op in die beweging. Helaas. Want zij is één van de pionnen die door de N-VA worden ingezet om de vrouwenbeweging in te palmen. Daarom strooit ze wat geld in het rond. De vrouwenbeweging heeft de afgelopen jaren stevig moeten bezuinigen door alle besparingen die onze kant op kwamen. De zogenaamde bankencrisis en de verdere diefstal van ons geld door de rijken werd gebruikt als excuus om allerlei sociale organisaties te doen inkrimpen; ook de vrouwenorganisaties kregen de bijl. Een klein deeltje van dat geld komt nu terug, een omkoopsom van de N-VA. Hoe sympathiek.

Wat is de bedoeling? De bedoeling is om de vrouwenbeweging op de hand van de N-VA te krijgen. Ook in de vrouwenbeweging kan dezelfde strategie worden uitgevoerd als in de holebibeweging: een rechtse racistische agenda die de rechten van vrouwen afzet tegenover de rechten van andere groepen met weinig macht. Het aanwakkeren van islamofobie en terugschroeven van onze rechten, dat is deel van de agenda van de N-VA.

Het kan de N-VA werkelijk niets schelen dat er veel seksueel geweld is in België, zolang ze de schuld maar bij andere minderheden kunnen steken. Zolang ze maar de vrouwenbeweging kunnen paaien met wat aalmoezen zodat we hen steunen in plaats van in verzet te gaan.

Bij een recente bijeenkomst merkte iemand op dat ze niet snapte wat Elke Sleurs bij de N-VA deed. De N-VA was duidelijk een ondemocratische partij maar Elke Sleurs deed zoveel goed. De vraag is: waarom handelt ze zo? Moest Elke Sleurs oprecht begaan zijn met mensenrechten, dan was ze geen lid van de keiharde neoliberale en ultraracistische partij N-VA. Of ze nu te kwader trouw is of incompetent doet er hier niet toe: de rol die ze speelt is op de lange termijn negatief voor de vrouwenbeweging.

Laat ons niet in deze goedkope manipulatie trappen. Een partij die met de ene hand een beetje geld geeft en zich uitspreekt tegen seksueel geweld en met de andere hand keiharde besparingen doorvoert en racisme verspreidt: trap er niet in. De N-VA is geen democratische partij.

Wij moeten in het verzet gaan en de samenwerking met de N-VA weigeren. Geen spreektijd voor racisten, geen samenwerking met mensen die ons land in de uitverkoop zetten, islamofobie aanwakkeren, onze rechten uithollen en ons allemaal armer maken.

Organiseren tegen geweld

Wil je mee organiseren tegen seksueel geweld zonder de N-VA? FEL organiseert dit jaar samen met andere organisaties een take back the night, een nachtelijke optocht tegen geweld.

Zie ook

Advertenties