Wat voorafging: een prof van de KU Leuven viel een assistente aan en sleurde haar bij haar haren door de gang. Er waren verschillende getuigen, toen de universitaire overheid alles in de doofpot wou stoppen en de prof gewoon liet lesgeven, zijn de studenten beginnen protesteren. (Meer info hierover)

Wat gaan we nu doen: gezien de universiteit dit nog steeds niet serieus neemt, beginnen we met een briefschrijfactie.

Beste academici, studenten, mede-feministes,

Op maandag 15 februari 2016 werd een vrouwelijke assistent door haar mannelijke promotor letterlijk bij de haren gesleurd. De politie werd erbij geroepen om het geweld een halt toe te roepen. Plaats van de feiten: het hoger instituut voor wijsbegeerte van de KU Leuven. Hartje België. Een plaats waar zoveel mensen dagelijks bijeenkomen om te leren, en waarvan we toch zouden mogen verwachten dat er geen dergelijke feiten zouden plaatsvinden. Een plaats die veilig zou moeten zijn.

Ondertussen, bijna twee maanden later, loopt de professor in kwestie nog steeds vrolijk rond. Hij werd niet geschorst, hij werd niet ontslagen, hij werd niet eens publiekelijk op de vingers getikt. Het vak dat hij gaf werd opgeschort dankzij een protest van de studenten, maar geen kik van de universiteit zelf, de instelling die de verantwoordelijkheid zou moeten opnemen.

Seksisme in het Belgisch hoger onderwijs is een welbekend fenomeen. Professoren Recht die denken dat grapjes over kindermisbruik in hun les thuishoren, vakgroepvoorzitters die hun machtspositie misbruiken om seksuele relaties met studentes aan te gaan. Het lukt steeds minder om de feiten in de doofpot te steken, zoals het geval bij prof Elias, een voormalige decaan van de VUB, die dacht dat victim blaming en het banaliseren van verkrachting oké waren.

In het laatste geval heeft de dader ontslag genomen uit zijn functie. Maar wat met professor Heylen? Sinds wanneer is het aanvaardbaar om je ondergeschikte fysiek te lijf te gaan om een “meningsverschil” te beslechten? Sinds wanneer is het oké om als feministes, overlevers van geweld, studentes en academici, om als mensen zo’n manifestatie van fysiek geweld te accepteren als iets dat blijkbaar niet ernstig genoeg is om te reageren?

FEL eist daarom de schorsing van prof Heylen. Fysiek geweld is onacceptabel eender waar, ook aan een universiteit.

Zie ook

Doe mee!

Zelf verontwaardigd? Je mag deze brief als basis gebruiken en/of zelf je eigen protestbrief sturen naar de KU Leuven!