Voor wie graag wil helpen in ‘de jungle’, het vluchtelingenkamp in Calais, maar niet goed weet hoe eraan te beginnen: hier een kleine handleiding. Ik heb zelf een maand doorgebracht in het kamp en wil graag mijn ervaring met anderen delen:

-Om te beginnen: neem contact op met de ngo’s ter plaatse. Er zijn twee lokale ngo’s die al jarenlang in het kamp actief zijn en veel ervaring hebben: ‘Salaam’ en ‘l’Auberge des Migrants’ (met grote opslagplaats voor spullen). Voor de rest zijn ook ‘Medecins du Monde’ (medische zorg), ‘Secours Catholique’ en ‘La Vie Active’ (‘Jules Ferry Center’/vrouwen- en kinderopvang) in het kamp actief.

-Onafhankelijke vrijwilligers kunnen contact opnemen met de anarchistische activisten van ‘No Border’. Hun blog vinden jullie hier. Ze hebben een kleine hut met tenten van vrijwilligers (en ondertussen ook al vele vluchtelingen) eromheen, dichtbij het begin van Chemin des Dunes. Ze geven de vluchtelingen rechtelijk advies en organiseren acties en demonstraties. Dichtbij het ‘No Border’-kamp kamperen ook de meeste andere onafhankelijke vrijwilligers (check de caravans).

Hier overigens een kleine schets van de toegangswegen tot het kamp:

12004822_10153614918574399_8335852682050918897_n

-onafhankelijke vrijwilligers die niet willen samenwerken met ‘No Border’ kunnen bouwen. Het is uiterst noodzakelijk goede tenten en hutten te bouwen voordat de winter eraan komt! De Franse regering is pas van plan te beginnen bouwen in januari, als de winter al in volle gang is. Tegen dat het kamp klaar is, is de winter dus alweer voorbij. Mensen hebben nu al grote nood aan droge slaapplaatsen: de tenten lekken, de spullen worden nat en kunnen niet gedroogd worden en moeten weggesmeten worden, mensen worden daardoor ziek en steken elkaar aan. Ik denk dat het belangrijkste op dit moment goede tenten en hutten bouwen is! In de facebook-groep ‘Calais – People to People Solidarity – Aktion from UK’ vind je overigens veel groepen en mensen die zich hieromtrent organiseren en bij wie je je eventueel kan aansluiten of aan wie je een voorbeeld kan nemen.

-Verder zijn er (onafhankelijke) vrijwilligers ter plaatse die samenwerken met de ngo’s ‘Salaam’, ‘l’Auberge des Migrants’ of andere groepen en individuen die spullen van in de opslagplaatsen of van ergens anders distribueren in het kamp. Het is uiterst noodzakelijk dat de distributies super goed georganiseerd en rustig verlopen! Liz Clegg, een fantastische vrijwilligster ter plaatse, legt in deze DIY-video in het Engels uit hoe men het beste in het kamp distribueert.

Om Liz’ video in het Nederlands nog eens kort samen te vatten:

zorg ervoor dat je 1 product distribueert en niet een mengelmoes van van alles en nog wat. Bijvoorbeeld: distribueer 1 gesloten zak eten, 1 gesloten zak met een t-shirt, pull, onderbroek en sokken (alles altijd gesorteerd naar maat!), schoenen, tenten, slaapzakken, isomatten, dekens, …

Als je voor combi’s gaat, ga dan voor logische combi’s, bijvoorbeeld een broek plus riem, schoenen plus sokken, slaapzak plus isomat plus deken, een pakketje hygiëneproducten plus handdoek, enz.

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen in het kamp zijn jonge mannen (meestal met maat small-medium). Laat je rommel voor vrouwen en kinderen dus alsjeblieft thuis, je maakt er de afvalberg alleen maar groter mee! Stop geen geld en energie in maandverbanden, pampers, vrouwen- en kinderkleding, speelgoed, babyvoeding, enz. Wat wel erg in trek is zijn voetballen en kaarten, maar daar spelen dan de jonge mannen in het kamp mee.

Om terug op de distributie te komen: zorg ervoor – voordat je je auto, busje of truck opent – dat de vluchtelingen in een lijn staan. Roep: “One line!” (alle vluchtelingen kennen dit systeem!) en vertel hen welk product je verdeelt zodat ze niet uren voor niets moeten staan aanschuiven. Houd er rekening mee dat je distributie een paar uur kan duren, als je maar een half uur tijd hebt, begin er dan gewoon niet aan! Drop ook niet gewoon spullen langs de kant van de weg of in het kamp en drop zeker geen spullen al rijdend door het vensterraam! De vluchtelingen mogen dan wel eens kort in de dozen of zakken scharrelen, 99% van de spullen blijft gewoon staan, wordt nat, moet weggesmeten worden en draagt enkel bij tot de al gigantische afvalberg in het kamp. Bovendien zijn de vluchtelingen mensen en geen dieren die je een zak eten of whatever voor de voeten smijt.

Maak een fysieke of denkbeeldige lijn voor de wagen zodat er genoeg ruimte is om te distribueren/kleren of schoenen te passen. Voor schoenen is het handig de schoenen een eindje verderop te laten passen en een kleine extra rij te maken voor diegenen die willen wisselen (omdat de schoenen niet passen, niet omdat ze niet van Nike of Adidas zijn!). Zorg ervoor dat een of twee personen het product aanreiken, dat er twee, vier of meer personen langs de kant van de wagen staan (laat alle deuren van de wagen gesloten!) en dat er een paar mensen zijn die de lijn controleren en ‘voorstekers’ uit de lijn halen. De voorstekers kan je rustig vragen respect op te brengen voor alle anderen die wel al urenlang staan aan te schuiven…

Zorg voor een relaxte, ontspannen sfeer. Deel eventueel water of een tussendoortje uit aan de vluchtelingen in de rij. Wanneer er chaos en paniek ontstaat, is dat enkel en alleen omdat jij slecht voorbereid bent en de situatie niet onder controle hebt! Wanneer er – door jouw schuld dus – chaos en paniek ontstaat, blijf dan rustig. Als er de mogelijkheid is voorzichtig weg te rijden, sluit dan de wagen en rijd voorzichtig het kamp uit. Als de situatie onveilig is voor de vluchtelingen (en jezelf) stap dan gewoon weg van de wagen en wacht totdat de ‘zelfdistributie’ voorbij is en leer van je fucking fouten. Houd in je hoofd dat de vluchtelingen niet in jou, maar in de spullen die je distribueert geïnteresseerd zijn en dat het nooit de bedoeling is jou persoonlijk aan te vallen!

-Behalve bouwen en distribueren kunnen vrijwilligers afval opruimen. Breng werkhandschoenen, afval-opraap-stokken, plastieken zakken en eventueel een kruiwagen mee. Er zijn een aantal grote afvalcontainers in het kamp die om de zoveel tijd door de stad geleegd worden, daar kan je je volle vuilniszakken droppen.

-Voor de rest is er vraag naar Engelse en Franse les in het kamp omdat de meeste vluchtelingen naar Groot-Brittannië proberen te geraken en anderen in Frankrijk willen blijven en in het kamp wonen totdat de Franse staat hen plaatst. Er zijn verschillende ‘schooltjes’ in het kamp. Er is er een aan Chemin des Dunes’, een aan de blauwe hut van ‘de artiest’ (ook langs Chemin des Dunes) en er is er een achter de kerk in het kamp, in de bibliotheek. Neem contact op met de vrijwilligers die al les geven in de schooltjes (of met de vluchtelingen die er les volgen) en vraag of ze je ook in het lesplan kunnen opnemen. Verder is het steeds interessant ook andere (nuttige) workshops aan te bieden. Wees creatief!

-Er is ook super grote nood aan medische zorg dus iedereen die ervaring heeft met wonden verzorgen, die (student) verpleegster, dokter of tandarts is, kan zeker en vast in het kamp aan de slag! Ofwel met de ngo ‘Medecins du Monde’, ofwel op eigen initiatief.

-Verder denk ik dat het zeer nuttig is de vluchtelingen individueel of op grotere schaal van hun rechtelijke situatie op de hoogte te brengen (idee: meer plakkaten in verschillende talen opstellen in het kamp met info over de rechten en plichten van vluchtelingen, over wie waar asiel kan aanvragen, over hoe het eerste en tweede interview tijdens de asielaanvraag en procedure verlopen en hoe zich daar op voor te bereiden, enz.). Sociaal werkers, advocaten, enz. die advies aan de vluchtelingen kunnen geven zijn dus zeker welkom!

-Verder zijn ook fietsenworkshops erg in trek. Wie goed is in fietsen repareren kan zeker aan de slag in het kamp. Houd er wel rekening mee dat er tot nu toe geen tent met fietsgerief is, je moet dus zelf je gerief meenemen of een fietsenherstellingsplaats ter plaatse bouwen. Een goed idee voor distributie zijn dan ook fietsenherstellingskitjes.

-Korte of lange termijn mobiele keukens of keukententen zijn ook altijd super. Vele vluchtelingen – vooral de armen onder hen (Eritrea, Ethiopië, Soedan) – hebben permanente honger en de ene maaltijd per dag die ze krijgen van de staat is allesbehalve toereikend.

-Wat telkens opnieuw en tot vervelens toe herhaald moet worden is: MAAK NIET ONGEVRAAGD FOTO’S van de vluchtelingen (en ook niet van de vrijwilligers)!!! De Engelse staat gebruikt gezichtsherkenningstechnologie en mensen die op foto’s in Calais herkend wordt, maken geen kans meer een asielprocedure in Groot-Brittannië te starten en worden gedeporteerd naar Frankrijk. Voor de rest zijn er ook talrijke andere persoonlijke en religieuze redenen waarom de mensen in het kamp niet gefotografeerd willen worden. Respecteer dat alsjeblieft en vraag altijd en overal om toestemming!

-Verder is het nuttig je kleding aan te passen: draag kleren die gemakkelijk zijn en vuil en nat mogen worden. Draag geen fancy stuff/waardevolle voorwerpen en voor de vrouwen onder ons: bedek je decolleté en eventueel ook schouders en draag losse kleren, het zal je verblijf tussen 4000 jonge mannen uit meestal zeer patriarchale culturen er een stuk aangenamer op maken. Korte haren zijn ook altijd handig. Ik werd de helft van de tijd ‘bro’ genoemd, vele vluchtelingen dachten dat ik een jong ventje was…

-Het is ook noodzakelijk politiegeweld te documenteren. Wanneer je ziet dat vluchtelingen mishandeld worden, maak er dan foto’s of video’s van, maar houd de gezichtsherkenningstechnologie van Groot-Brittannië in gedachten voordat je je materiaal op het internet post!

-Tenslotte is het erg belangrijk ervaring uit te wisselen en te netwerken. Schrijf over je ervaring in Calais, deel het op sociale media, maak propaganda, zet meer mensen aan actief te worden, enz.

-En wie zelf geen tijd, energie of zin heeft om naar Calais te rijden, kan natuurlijk ook altijd geld doneren aan de ngo’s of aan de daadkrachtigste onafhankelijke vrijwilligers ter plaatse, bijvoorbeeld aan mijn rolmodel Liz Clegg of de ‘Luton girls’ van ‘Drive to Humanity’

Hier is btw Liz’ Engelse bankrekeningnummer. Deze ex-brandweervrouw is van plan nog een paar weken in Calais te blijven en er een ‘women center’ te bouwen en wil dan met haar legertruck verder reizen naar de Hongaarse grens, waar duizenden vluchtelingen op dit moment aan hun lot overgelaten worden :

reknr

En hier vind je nog enkele oudere verslagen over Calais:

De jungle is geen zoo (door Stigeon)

9 dagen Calais en het probleem van de vlaamse vrijwilligers (door mezelf)

Wie vragen heeft kan me altijd contacteren op mypunksnotdead@gmx.de

Veel succes iedereen en bedankt voor jullie initiatief! En vergeet niet dat ‘de jungle’ de voorlopige thuis is van de vluchtelingen en dat het geen ramptoeristengebied of een kampeerplaats voor vrijwilligers is 😉

bridge