Video: Reportage met een beetje rechts gezeik – maar het geeft een beeld.

door Evie Embrechts

water
Slecht terrein – problemen door de aanhoudende regen

Vandaag is er in Calais een klein kamp met vluchtelingen ontruimd door de politie. Bij het grote kamp (de “Jungle” hoewel die naam oorspronkelijk niet goed bedoeld was) zijn ook tenten kapotgemaakt en meegesleurd door de politie. Er zijn bulldozers ingezet. De mensen die in die tenten slapen hebben geen onderdak meer en zijn het weinige dat ze hadden van bezittingen weer kwijt.

In addition to this mornings event, where 100s of Syrians were evicted. Riot police and bulldozers are demolishing a certain part of the camp. 100s have become homeless without a warning. They’ve lost all their personal belongings, including the tents over their head. This is happening in Calais right now. Please share.
— Samina

Ik ben altijd naïef, altijd geneigd te denken dat het niet erger kan. Dat een regering die mensen zo schandalig aan hun lot overlaat, dan toch op zijn minst niets zal doen om het nog erger te maken. Maar dus toch. Na mensen met geweld te hebben samengedreven en alle vluchtelingen geconcentreerd op één plaats, gaan de onmenselijkheden nu gewoon verder.

De manier waarop de Franse regering en politie mensen behandeld is fascisme, puur en simpel. Er wordt soms te snel naar die vergelijking gegrepen, maar nu…

Videoverslag over eerste ontruiming vanochtend: https://www.facebook.com/adam.kelwick/videos/vb.520956329/10152941493351330/?type=2&theater

Video van nieuwe ontruiming die nu bezig is: https://www.facebook.com/tom.bailey.3975/videos/876763649038728/

Stop police violence - we want dignity
Stop police violence – Oui la frontière tue – we want dignity

De omstandigheden in Calais zijn sowieso al aan het verslechteren. Hoewel ondertussen ongeveer iedereen een tentje heeft, hebben de opkomende herfstregens grote delen van het kamp doen onderlopen. Tenten lopen vol water, er is niet genoeg droge grond. Een aantal vluchtelingen zocht hogerop een plekje, maar zijn dus nu hardhandig teruggedreven.

De vluchtelingen hebben deze plek niet zelf gezocht. Ze zijn hier samengedreven door de politie, vaak met geweld. Dat geweld blijft duren. Alles wat de politie momenteel doet maakt de situatie nog erger. Het is niet meer dan rechts gerol met spierballen, om de indruk te geven dat er iets gedaan wordt. Ondertussen blijven de mensenrechtenschendingen aanslepen. Mensen zonder huis, zonder rechten blijkbaar. De regen maakt het kamp onbewoonbaar, er komen geen betere woonplaatsen voor de winter en het begint kouder te worden.

Onze regeringen zijn een bende misdadigers

Welke conclusies moeten we trekken uit het gedrag van onze regeringen? Het is duidelijk dat het lot van de vluchtelingen hen niet kan schelen. Dat wil zeggen dat wij, als we nog mensen willen zijn, ons moeten keren tegen onze criminele regeringen. Wij, de bevolking, moeten de situatie helpen keren. We doen dat door zoveel mogelijk druk uitoefenen op allerlei overheidsinstanties en tezelfdertijd alternatieven uit te bouwen zonder die overheden.

Dat dit een zware, langdurige uitdaging is, is duidelijk. Bovendien verstoren de overheden dan ook nog eens het werk dat vluchtelingen en vrijwilligers doen om de situatie enigszins leefbaar te maken.

Wij blijven dit opvolgen. Niemand is illegaal.

Organiseer je

refugees-welcome

Advertenties