De jungle is geen zoo.

* Dit verslag is gemaakt op zondag 13/09 en kan op ieder moment achterhaald zijn. Alles evolueert zodanig snel dat het volgende week al een heel ander verhaal kan zijn.

Beste mensen,

Ondanks alle goede bedoelingen van velen, zou ik graag toch enkele last minute richtlijnen meegeven. Ik ben hier een week als vrijwilliger en val in waar nodig (ik ben hier individueel en organisatieloos dus is het makkelijk onbevooroordeeld te schrijven. Langs de andere kant is dit een louter persoonlijke indruk, weliswaar na het hebben van vele losse gesprekken met organisaties en mensen op het veld zelf).

Materiaal

Indien je goederen ter beschikking hebt, probeer deze een tijdje bij jezelf of vrienden op te slaan. Momenteel zitten, nog steeds, alle opslagruimtes vol en wordt er druk gezocht naar meer plaats. Dit gaat echter deze week niet meer zijn en was ook niet in de loop van de volgende weken. Om zeker te zijn van opslagruimte, neem contact op met Salam, LAuberge des Migrants of Secours Catholique (dit zijn de organisaties die normaliter ruimte ter beschikking hebben. Als ze zeggen dat ze geen ruimte hebben, hebben ze er ook geen dus heeft het ook geen zin toch met gerief te komen)

Ben je van mening dat het verstandig is je gerief zelf te komen uitdelen, hier enkele richtlijnen:

Kom niet in het weekend. In het weekend wordt het kamp overstelpt door mensen met materiaal en zowaar tientallen toeristen, journalisten, ramptoeristenHet vluchtelingenkamp wordt dusdanig overstelpt door mensen die de hulpverleners en organisaties ter plaatse voor de voeten lopen. Er zijn slechts twee toegangswegen (groot genoeg voor autos, er zijn er nog enkele die te voet kunnen gedaan worden) tot het kamp en vandaag en gisteren waren deze de helft van de tijd afgesloten door wagens en mensen die wel eens met een vluchteling op de foto willen staan of een kijkje willen komen nemen. Bied je geen hulp, blijf er dan weg.

Organiseer jezelf. Kom niet af met autos vol ongesorteerd gerief. Ten eerste heeft het geen nut mensen vuilzakken met kleren toe te werpen als ze bv. tenten nodig hebben en omgekeerd. Als je beslist te komen, neem een wagen met bv. enkel tenten en slaapzakken, wees met genoeg mensen en dokter een systeem uit waarbij de verdeling ordelijk en rustig verloopt. Je neemt de waardigheid af van de vluchtelingen door hen zichzelf als beesten te laten gedragen. Daar is niemand mee gediend. Jij trouwens ook niet als je auto geplunderd wordt.

Als je komt, neem dan eerst een halve dag of een dag een kijkje alvorens uit te delen. Praat met mensen die het terrein kennen en vraag hen wat het beste systeem is. Die mensen hebben ervaring en know how. Volg hun richtlijnen op. Wees niet dusdanig arrogant het beter te weten, want dat weet je niet.

Open je wagen niet als er reeds 10-tallen mensen rondom je wagen staan te duwen en te trekken. Ga naar een plaats waar er geen volk is en indien er nieuwsgierigen afkomen, vertel hen wat je hebt en vraag hen – streng – om een lijn te vormen, hiervoor dien je liefst met minstens 5 personen te zijn.

Momenteel zijn vooral in trek: bouwmateriaal, plastieken zeilen, tenten, isomatjes, slaapzakken, warme dekens, warme vesten, schoenen, Kom deze echter niet brengen indien je er geen opslag voor hebt of je ze niet op een gestructureerde manier kan uitdelen, het is gevaarlijk, denigrerend, zinloos en verlies van tijd en energie.

Breng geen vrouwen- en kinderkleding! Het kamp is geen containerpark. Vrouwen en kinderen hebben alles wat ze moeten hebben om hier te overleven. Je kan hier niets komen doen met gerief voor hen, enkel ruimte in beslag nemen van ander, meer noodzakelijk materiaal.

3. Structureel

Wil je als organisatie of groep iets structureel opbouwen, neem dan wederom de tijd om eerst eens een weekend af te komen en de noden en behoeften onder de loep te nemen. Neem pen en papier mee en doe je toer, praat met mensen en vraag hen waar er nood aan is. De mensen hier weten wat er al dan niet leeft en waarin er geïnvesteerd kan worden. Het is voor ieders belang dat er grondig wordt afgesproken wat er al dan niet nodig is.

Ikzelf ben een kleine maand naar het zuiden om daar te gaan werken, maar ben van plan zo snel mogelijk terug te keren om voor enkele maanden hier te komen helpen. Mensen die vragen hebben over hetgeen ze kunnen doen, kunnen steeds contact opnemen en dan kan gezien worden hoe of wat er van jullie kan verwacht worden en wat de mogelijkheden zijn. Ik kan jullie ook in contact brengen met de juiste mensen ter plaatse. Gelieve hiervoor minstens een week tijd vrij te maken, zodat je je zeker nuttig kan maken. Ik ben hier echter als individu en geen organisatie, dus ik kan me niet bezig houden met vrijwilligerskampen of zo te organiseren 😉

4. Gelddonaties

Als je geld wilt doneren, doe het dan via bovenstaande organisaties of bv. Liz. Zij blijft hier zolang er benzine in haar camion zit en doet schitterend werk. Toby heeft ook enkele projecten in Engeland waar geld wordt ingezameld om directe hulpverlening in te zetten. Deze mensen leven tussen de vluchtelingen en zijn vaak de eerste stap om nieuwe vluchtelingen, die helaas nog dagelijks toestromen, te voorzien van basismateriaal (tenten, slaapzakken, kledij, ) Ze hebben echter geen opslagruimte.

Alles samen gezien is het voor mij een hele eer hier te mogen werken tussen dergelijke, mooie mensen. Ik heb al veel positieve en enkele negatieve ervaringen gehad, maar vanuit mijn achtergrond als sociaal werker is het een super bevredigend gevoel deel te mogen uitmaken van dit betreurenswaardig project. Als je openminded bent en een groot hart hebt, denk ik ook dat je hier mooi werk kan leveren.

Heb je vragen, mag je ze gerust stellen. Let wel dat ik ook weinig tot geen internet heb voor het moment, dus het een tijdje kan duren alvorens je antwoord krijgt.

Hopelijk schrikt deze post je niet af om je verder in te zetten voor een groep mensen die door een absurde bureaucratie en onderling Europese afspraken letterlijk in de kou staan. Jullie hulp wordt hard geapprecieerd. Als deze post te arrogant overkomt, weet dan dat ik het doe vanuit de noden van de vluchtelingen, niet vanuit een of andere hautainehouding.

Veel succes iedereen,

S.
#refugees welcome
(Mocht iemand dit in het Frans en Engels kunnen vertalen en terugsturen, kan ik deze voorlopige richtlijnen ook op internationale fora zetten. Alvast bedankt)

refugees