Mijn vrienden en ik waren bij de actie “Wij gaan naar Calais en nemen mee… ” op 4 en 5 september, waarbij er vanuit verschillende Vlaamse steden spullen ingezameld en getransporteerd werden naar Calais.

De actie was een groot succes (in tegenstelling tot wat sommige media beweren!). Een groot deel van de spullen werden goed verdeeld, maar er waren ook problemen. Bijvoorbeeld dat (behalve Gent) verschillende steden de spullen niet op voorhand gesorteerd hadden en ze dus nog niet verdeeld konden worden. Die spullen werden dan teruggebracht naar een depot en worden in de komende dagen en weken verdeeld. Een ander probleem was dat er bij het uitdelen van de spullen te weinig mensen aanwezig waren, waardoor er chaos ontstond en de vluchtelingen alles uit de auto of truck begonnen te trekken, waardoor de wagen natuurlijk snel leeg was, maar de spullen niet eerlijk verdeeld werden. Laten we uit onze fouten leren en ons beter organiseren.

Omdat ik hoop dat er de komende dagen, weken en maanden (de winter komt eraan!) nog vele mensen naar Calais zullen trekken om er spullen te brengen, ze ter plaatste te helpen sorteren en verdelen en vele andere acties te ondernemen, wilde ik een kleine to-do list maken. Bedenk wel dat het enkel gaat om dingen waarvan ik – vanuit mijn eigen ervaring in Calais – denk dat ze belangrijk zijn!

Ten eerste denk ik dat het goed is, alvorens naar Calais te rijden, het draaiboek op de fb-pagina “Wij gaan naar Calais en nemen mee…” (https://www.facebook.com/notes/peter-terryn/draaiboek-vluchtelingenhulp-calais-vanuit-belgi%C3%AB/10153066756037217) en de introductie op de blog “Calais Migrant Solidarity” (https://calaismigrantsolidarity.wordpress.com/introduction-to-calais/) te lezen. Deze teksten bevatten veel nuttige informatie over wat je te wachten staat in “de jungle”.

Probeer voordat je naar Calais gaat, contact op te nemen met de mensen daar ter plaatse. Er zijn ngo’s actief, zoals “Medicins du Monde”, met elk hun eigen hulpsysteem, er zijn de activisten van “Calais Migrant Solidarity” (hun contact staat op de blog) en dan zijn er ook nog individuele actievoerders zoals Liz en Jessica (zie vorige post), maar die komen en gaan. Vooral Liz is een uiterst belangrijke persoon in het kamp, maar kan enkel blijven zolang ze de benzine voor haar legertruck kan financieren. Wie geld voor benzine wil doneren, kan contact opnemen met FEL (Feministisch en Links) in Gent. Ik ben btw zelf ook van plan tot het einde van deze maand in Calais te blijven (als ik het uithoud en niet ziek word tenminste), mensen die willen netwerken kunnen me bereiken via FEL.

Het is belangrijk dat wanneer je naar Calais gaat met een wagen of truck, er genoeg mensen aanwezig zijn om te verdelen. Anders is zoals gezegd de kans groot dat er chaos ontstaat en de vluchtelingen de spullen uit de wagen of truck beginnen te trekken en er ruzie ontstaat. Mensen in nood zijn desperate… Zorg er dus voor dat er links en rechts van de deur of koffer die je opent (de rest van de deuren blijft op slot!) 1-2-3 mensen staan, bij een truck 5-6-7 mensen, die de vluchtelingen van de zijkant weghouden. In het midden (aan de deur/koffer) kunnen dan een paar mensen staan die de spullen verdelen. Eis dat de vluchtelingen in een rij gaan staan (“Line!”) en vertrekken wanneer ze hun spullen gekregen hebben (“Next one!”). Wanneer er vluchtelingen van de zijkant komen en de lijn in een chaos dreigt te veranderen, sluit dan gewoon de deur of koffer en eis dat ze opnieuw in een rij gaan staan. Als er te veel chaos is, rijdt dan gewoon weg en probeer ergens anders of later opnieuw. Heb geen schrik dat de vluchtelingen jou iets gaan misdoen, ze zijn niet geïnteresseerd in jou (ze zijn namelijk dankbaar dat je komt!), ze zijn enkel geïnteresseerd in de spullen.

Wat schoenen betreft: die zijn zeer gegeerd omdat de politie ze afpakt dus ontstaan er al snel ‘schoenenhandeltjes’ in het kamp. Als je wilt dat de schoenen de juiste mensen bereiken, is het goed schoenen van ongeveer dezelfde maat in kleine zakken te verdelen en dan kalm (!), met twee a drie man, het kamp in te trekken, de zak toe te laten en wanneer je iemand op blote voeten ziet die de juiste schoenmaat zou kunnen hebben, te vragen welke maat hij heeft, hem dan een schoen te laten passen en enkel als hij past, hem ook de tweede schoen te geven. Denk eraan dat het kamp in kleinere “wijken” verdeeld is en dat sommige mensen van bepaalde delen in de wereld kleinere voeten hebben als andere (ik ben echter vergeten wie precies grote en kleine voeten heeft, sorry :p). Het is dus zinvol met kleine maten (bv. 40-41) in een ‘kleine-voeten-wijk’ te gaan. Vrouwen- en kinderkleren en -schoenen zijn overigens niet nodig, in het kamp wonen voor het overgrote deel jonge mannen.

Voor de ladies onder ons: schuif je feministische idealen, maar ook je ijdelheid even aan de kant want als een van de enige vrouwen in een vluchtelingenkamp met bijna enkel jonge mannen, zal je aandacht krijgen. Trek gemakkelijke, warme schoenen en kleren aan die nat en vuil mogen worden. Draag geen hakken, make-up of juwelen. Bedek het liefste je schouders en decolleté, vooral in de wijk “Salaam”. Straal sterkte uit, laat niet met je sollen, ga niet alleen in delen van het kamp waar je nog niet was/niemand kent. Wees ook niet bang: Liz en Jessica zijn twee vrijwilligsters die in het kamp wonen (!), als zij het overleven, zal jij ook niet opgevreten worden. Het lijkt me zoals gezegd een goed idee vooraf contact op te nemen met de mensen ter plaatse, zodat zij je eerst een rondleiding in het kamp kunnen geven en de vluchtelingen zien dat je bij hen hoort.

Trek verder niet ongevraagd foto’s! De vluchtelingen willen dit vaak niet omwille van godsdienstige redenen, vervolging in eigen land of ook gewoon omdat ze niet het gevoel willen hebben dieren in een zoo te zijn. Respecteer dat!

Vraag mensen ook niet telkens naar “hun verhaal”. Vaak hebben ze traumatische ervaringen opgedaan, als ze er willen over praten, zullen ze dat zelf wel doen.

Er zijn op dit moment veel te weinig vrijwilligers in Calais. Aan spullen is er op dit moment geen gebrek (later waarschijnlijk weer wel), maar aan mensen om die te verdelen in het kamp wel. Het is dus nuttiger met een groep vrijwilligers te komen, het liefste zelfs voor een paar dagen of een langere tijd, dan nog meer spullen te brengen. Als je toch spullen wilt meebrengen: naar mijn indruk waren vooral mannenschoenen, wintervesten, tenten, slaapzakken, dekens, fietsen, shampoo en eten in trek. Er zijn absoluut ook medicijnen nodig, maar geef die aan de vrijwilligers ter plaatse of breng ze naar het schooltje in het kamp zodat ze de juiste mensen bereiken. Er zijn overigens vele zieke mensen in het kamp en dat wordt er met de winter niet beter op, dus mensen met medische kennis zijn zeer gevraagd!

Er zijn ook vele minderjarigen in het kamp. Die zijn daar alleen. Ik had het idee dat er eventueel meer genetwerkt zou kunnen worden om die jongeren bij mensen thuis in Vlaanderen op te vangen. Velen spreken Engels of Frans, communicatie is dus zeker mogelijk. Het zou super zijn wanneer mensen hen voor kortere of langere tijd bij zich thuis opvangen. De mensen ter plaatse kunnen dan eventueel als tussenpersoon fungeren.

Veel succes in ‘de jungle’!

refugees

Advertenties