Het begon allemaal met de Arkprijs van het vrije woord, dit keer gewonnen door Fikry El Azzouzi (van harte gefeliciteerd !). De avond liep nogal mis en over de winnaar werd in racistische termen gesproken.

Toevallig was ik aanwezig op de uitreiking van de Arkprijs aan auteur en theatermaker Fikry El Azzouzi op woensdag 13 mei. Geheel terecht kreeg hij die prijs. Maar wat een inspirerende avond over vrijdenken moest worden in een gezelschap van nieuw-verlichte geesten, draaide heel anders uit.

 Heren en die paar excuustruzen van Stichting Arkcomité, u bent een lacher door Karin Joossens

De mensen van BOEH gaven een speech die avond:

Misschien apprecieert niet iedereen onze bijdrage vanavond, maar onze bedoelingen zijn goed. Wij willen onze samenleving een geweten stampen. Want het is het vrije woord van een dubbel gediscrimineerde minderheid, moslim en vrouw, dat verpletterd wordt door het Grote Gelijk van een meerderheid, die de politiek, de media, de instellingen beheerst.

Fikry El Azzouzi wint de Arkprijs van het vrije woord, Baas over eigen Hoofd speecht door Yasmina Akhandaf & Ida Dequeecker

Maar Tessa Vermeiren zinde het allemaal niet. Zij “trok haar steun voor BOEH weer in”:

De vrouwen die sinds een aantal jaren ijveren onder de naam BOEH! noemen zichzelf feministen. Het zijn dames met academische titels, met verantwoordelijke functies, zeker en vast. Aanvankelijk heb ik hen gesteund in hun actie. Maar na een tijd heb ik mij teruggetrokken, omdat ik feminisme niet kan verzoenen met dit soort verhullen van de vrouw.

De Ark van de vrije hoofddoek

Gelukkig kwam er reactie:

Ik weiger al even om mee te gaan in een onderdanig denken en mezelf te gaan verantwoorden over het hoe en waarom van mijn hoofddoek. Om je kwetsbaar op te stellen, en telkens te ervaren hoe het diepste van je ziel  vertrappeld wordt. Om gesprekken aan te gaan met zelfverklaarde progressievelingen die het zogezegd willen ‘begrijpen’ maar er enkel op uit zijn om je te overtuigen van hun eigen Groot Gelijk nl. dat je die hoofddoek niet nodig hebt en dat je zoveel mooier en vrouwelijker zou zijn zonder. Alsof dat de enige bestaansreden is van vrouwen à la sois belle et tais-toi. Of dat werkelijke emancipatie in contrast staat met het ‘verhullen van het lichaam’.

Het Vrije Woord voor moslima’s – met of zonder hoofddoek – Samira Azabar

En we zijn vrij, vrij omdat we de mogelijkheid grijpen om onszelf te blijven, om ons te ontplooien zonder toelating te moeten vragen aan de blanke vrouw met het patriarchaal gedachtegoed. En voor dat laatste nog een grote dank, u kon het niet beter bevestigen.

‘Het gaat goed met ons, mét sluier én als moslim, echt waar’ – Nihad El Aabedy