ferinazEr vergaat geen dag zonder nieuws over een nieuw geval van verkrachting, aanvallen op of zelfmoorden van vrouwen. Om een verkrachting door de Iraanse staatsbedienden te ontlopen, heeft de jonge vrouw Ferînaz Xosrowanî zich gisteren (7 mei) van het vierde verdiep van het hotel in de Oost-Koerdische stad Mahabat, waar ze werkte, naar beneden geworpen en kwam daarbij om het leven.

Haar houding zien we als een opstand der waardigheid; ze werd met haar daad een nieuwe schakel in de lange, traditionele weerstandsketen van de Koerden, die om niet in de handen van hun pijnigers te raken een einde maken aan hun leven. In Dersim hebben duizenden vrouwen zich levend van het ravijn geworpen om niet in de handen van de Turkse soldaten te geraken. En Ook Beritan, die ook tot op de laatste kogel tegen de KDP-Peschmerga vocht heeft zich toen ze op het punt stond gevangen genomen te worden levend van de berghelling geworpen.

Zoals in het geval van Özgecan Aslan en duizenden naamloze en onbekende vrouwen, zoals onlangs de vrouwen van Shengal, die door IS-strijders ontvoerd werden en zich nog in hun handen bevinden, wordt ook in het geval van Ferînaz de  wreedheid van de patriarchale, vrouwonvriendelijke ideologieën duidelijk. Een systematische cultuur van geweld tegen vrouwen wordt gebruikt, om de maatschappij te verzwakken en in eigen interesse te beïnvloeden. De Koerdische vrouwen zijn naast het maatschappelijke patriarchaat en de verkrachtingscultuur sinds tientallen jaren het seksisme van de staat uitgeleverd. Bewust worden Koerdische vrouwen seksueel aangevallen als bestraffing voor de weerstand van het Koerdische volk. De logica bestaat erin, dat wanneer je een volk onderwerpen wil, je hun wil breken wil, je de vrouwen moet aanvallen. Er werden meer als honderden vrouwen in Turkse politiebureaus en gevangenissen verkracht. De recentste aanval op Ferînaz Xosrowanî is ook het resultaat van dezelfde koloniale gezindheid.

De maatschappij is door de onverzettelijke weerstand van vrouwen en hun organisatiewerk tot een nieuw bewustzijn gekomen en verzet zich tegen de wreedheden van seksistische denksystemen, waarvan de Islamitische Staat (IS) de populairste positie in de 21e eeuw vertegenwoordigd. De bevolking van Mahabat heeft haar houding en verzet op straat gebracht en het hotel, dat het decor van de verkrachtingspoging was, in brand gestoken. Dat is een opstand der waardigheid en die moet overal voortgezet worden, vooral door de Koerdische vrouwen. De weerstand tegen het seksisme en de verkrachtingscultuur, net zoals de opbouw van zelfverdedigingsstructuren, moet overal geïntensiveerd worden.

Als Ceni – het Koerdische Vrouwenbureau voor Vrede – sluiten wij ons aan bij de de oproep van de Gemeenschap van Vrije Vrouwen van Oost-Koerdistan en roepen alle vrouweninstituties en -organisaties, feministen, mensenrechtenwaarnemers, alle mensen op, een gemeenschappelijke houding tegenover deze daden in te nemen. De dood van Ferînaz aan te klagen betekent, de organisatie overal te versterken en de verkrachtingscultuur, de aanvallen en de vrouwenmoorden te beëindigen .

We beklemtonen wat we sinds vele jaren eisen, namelijk feminicide internationaal als misdaad tegen de mensheid te erkennen, en roepen op dit eis te herhalen tot het door de verantwoordelijke internationale en nationale instituties omgezet wordt.

8 mei 2015

Cenî – Koerdisch Vrouwenbureau voor Vrede

(Deze tekst verscheen eerder in het Duits op linksunten.indymedia.org.)

ferinaz