door Aler.

Vandaag zagen we in De Standaard een interview met Hilde Van Mieghem, nog een vrouw die moedig getuigde over het seksuele geweld dat ze meemaakte. Nog een vrouw die vertelt dat Elias een vieze seksistische vent is die de hele tijd probeerde haar borsten te fotograferen.

Er zijn ook studentes die getuigd hebben en klacht ingediend. De VUB verzekert ons dat de hele zaak grondig onderzocht gaat worden. Laten we hopen dat dat inderdaad het geval gaat zijn en dat het geen codetaal is voor “we doen alsof en hopen dat jullie dit snel genoeg vergeten”.

De feministische groep FEL die campagne voert voor het ontslag van Elias, publiceerde vandaag een nieuwsoverzicht van de berichtgeving. Het is inderdaad een bewogen week geweest.

Wat vooral opvalt: dit is een zaak waarover opmerkelijke eensgezindheid bestaat. Mensen die Willem Elias nu nog verdedigen na alles wat uitgelekt is, zijn moeilijk te vinden, een misplaatste enkeling uitgezonderd. Het is duidelijk dat het geen eenmalig feit is, maar dat Elias een vrouwenhatend zeikertje eerste klasse is, iemand die studentes e.a. vrouwen duidelijk als objecten ziet.

Zijn er problemen aan de horizon? Zeker. De VUB heeft niet snel opgetreden in deze zaak. Misschien was dat incompetentie, maar het kan ook zijn dat de VUB bereid is stevige imagoschade op te lopen om hun logebroeder te beschermen.

Het is eigenlijk opmerkelijk hoe weinig de VUB hierover communiceert. Enkele flauwe tweets en een berisping. Een berisping voor proffen is ook al zo’n maat voor niets, dat heeft geen enkele impact. “Gewoon niet meer gepakt worden”, lijkt het credo. De VUB houdt de lippen op elkaar, maar zij zijn de enige; de rest van het land veroordeelt eensgezind de uitspraken van Willem Elias.

Zoiets uitleggen aan mensen in het buitenland slaat hen vaak met verstomming: hoe slecht kan een universiteit reageren? Hoe kan het in hemelsnaam dat die nog mag lesgeven? Moet die niet zachtjes verwijderd worden en uit de buurt van studenten gehouden worden? Goeie vragen. De buitenlandse pers begint er alleszins lucht van te krijgen. En de binnenlandse pers gaat ook gewoon door. Het lijkt erop dat de VUB het probleem-Elias opmerkelijk onderschat heeft.

Voor communicatie naar het buitenland:

Advertenties