Dictionary Series - Marketing: communicationMachtshiërarchie speelt mee in elk aspect van onze levens. Wie krijgt er gemakkelijker werk, wie kan er een huis huren, wie wordt er aangevallen op straat of in huizen, wie krijgt de schuld van de verloedering van de samenleving et cetera.

Klasse, racisme, seksisme… ze spelen allemaal een rol hierin. Maar ook in onze meer persoonlijke levens. In onze relaties bijvoorbeeld.

Hoe gaan we daar mee om?

Als samenleving hebben we daar voorlopig weinig over te vertellen. Over leeftijdsverschillen hebben we wel afspraken: we nemen collectief aan dat mensen onder de achttien geen relaties mogen hebben met mensen boven de achttien. Omdat het machtsverschil te groot is. Daarna zijn er geen wetten meer. Sommige mensen hebben er wel problemen mee als de ene partner veel ouder is dan de andere. Andere dan weer helemaal niet. Je hoort vaak als “gulden middenweg” wijsheid dat de verschillen minder gaan betekenen naarmate we ouder worden: een verschil van tien jaar tussen iemand van 18 en 28 is heel groot, tussen iemand van 40 en 50 weer iets anders. Het zijn wel vaker de mannen die ouder zijn dan de vrouwen in heterorelaties.

De hiërarchie tussen mannen en vrouwen is door feministes ook onder de loep genomen. Seksisme stopt niet binnenshuis of in de slaapkamer, zeiden ze in de tweede golf al.

Ook klasse speelt mee, en inkomen. Degene met het (grootste) inkomen heeft soms meer te zeggen. Heeft alvast minder angst voor een relatiebreuk – wat veel vrouwen al heeft doen besluiten om bij een partner te blijven ondanks problemen. Omdat het financieel niet anders kon.

Maar hoe gaan we daar mee om, met die machtsverschillen? Wij hebben het antwoord hier ook niet, sorry 🙂 Dit is een oproep voor verhalen en meningen. Heb je hier een mening over? Een goeie manier om met die machtsverschillen om te gaan? Tips voor communicatie? Laat het ons weten. Alles kan ook anoniem!

email: tweedesekse@gmail.com

Advertenties