Vrijdag 7 november organiseren jullie de Dag van het Decolleté. Via een reclameboodschap op de radio heb ik hiervan kennis genomen. In deze spot verwijzen jullie naar onderzoek dat zou aantonen dat vrouwen die ‘sexy’ gekleed op het werk verschijnen, gemiddeld 10% meer zouden verdienen. Vandaar deze “ludieke” actie. Stuur op 7 november een foto door van je decolleté en maak kans op een jaar lang gratis lingerie te winnen of ‘haha’ loonsverhoging te krijgen van je baas. Excuseert u mij als het lachen mij vergaat. In plaats van ermee te lachen krijg ik zin om onder het mom van een “ludieke” actie, iedereen op te roepen jullie tijdschrift op de brandstapel te gooien. Discriminatie en ongelijkheid zijn in mijn ogen geen laughing matter maar een bittere realiteit. Daar wens ik echter niet verder op in te gaan. Evenmin wil ik het hebben over de bestaande loonkloof. Wat ik wel wil, is uiting geven aan mijn walging voor jullie.

Hoofdredacteur Jeroen Denaeghel: “Nu we van de regering allemaal langer en harder moeten werken, is wat speelse afleiding meer dan welkom. Waarom zouden vrouwen hun mannelijke collega’s eens geen plezier doen door in decolleté naar het werk te trekken? Het is ook een interessant sociologisch experiment. Vrouwen zien hun erotisch kapitaal toenemen en leren in welke mate dit de interprofessionele relaties op de werkvloer beïnvloedt. Bovendien kan je er nog een mooie prijs mee winnen.”

Of met andere woorden. Het is oké voor vrouwen om hun seksualiteit te gebruiken om mannen te plezieren (heteronormativiteit iemand?). We kunnen er maar beter wat pret mee hebben. Neem er op de koop toe een selfie van. Ik wil hier graag teruggrijpen op de woorden van Susan Sontag: “Sex as such is not liberating for women. Neither is more sex.” Seksualiteit is de plaats waar macht vaste grond vind. Ik vind het belangrijk om steeds de vraag te stellen: Wie bepaald wat opwindend is voor wie? Wie stelt de standaard op? Omtrent seksuele objectivering van vrouwen kan ik kort zijn. Het versterkt de subject/machtspositie van de man. En gelijkheid is niet sexy. Ik vind jullie actie niet grappig, ik vind het ook niet bevrijdend. Ik vind het getuigen van minachtig en haat. Waarom haten jullie vrouwen?

Deze tekst verscheen ook op Dewereldmorgen Community

Advertenties