vlcsnap-2014-08-27-12h09m51s32
Een tijd waarin Twilight en 50 shades of grey nog onbestaande nachtmerries waren…

Buffy was voor mij een openbaring. Ik kocht in een vreemde impuls de Dvd’s van het eerste seizoen en werd enorm positief verrast. Een serie die – net toen ik in een soort tweede puberteit terechtkwam – op een mooie manier tienerdrama’s, monsters, verlies, verwerking, vriendschap en nog zoveel meer thema’s aan elkaar weefde, met zowel humor als voldoende sérieux… ik werd onmiddellijk fan.

vlcsnap-2014-08-28-14h55m51s36
Schooldirecteur Snyder is een geweldig karakter, irritant, bevooroordeeld en bij wijlen hilarisch. “Let’s do donuts in the football field!”

Het verhaal speelt zich af in Sunnydale, een klein Amerikaans stadje. De hoofdpersonages zijn tieners die samen naar school gaan en met behulp van de schoolbibliothecaris proberen het hoofd te bieden aan vampieren, weerwolven, en een heleboel andere gevaren.

vlcsnap-2014-08-30-08h34m31s101
Giles, de schoolbibliothecaris en tevens mentor van Buffy – een klassieke patriarchale rol die naarmate de serie vordert onderuit wordt gehaald.

De vampieren en andere demonen in de serie zijn vaak een metafoor voor andere zaken die veel van ons tegenkomen. De vampier die zijn ziel verliest als metafoor voor gewelddadige mannen / seksueel geweld bijvoorbeeld. Of misbruik van magie als drugverslaving.

vlcsnap-2014-08-30-08h36m33s58
Joyce, de moeder van Buffy, heeft initieel een heel interessante rol, haar moeilijkheden zullen erg bekend overkomen voor veel volwassenen

Laten we daar even bij stilstaan: dit is een serie die je nu als best anachronistisch zou kunnen zien. Nee, niet omdat de outfits wel erg jaren negentig zijn 😉 maar omdat er nog wordt ingegaan tegen allerlei vormen van seksisme die jaren later met boeken en films als Twilight en 50 shades of grey, verheerlijkt worden. De “zelf kiezen voor seksisme is empowerment”-schtick die een van de grootste gevaren vormt van het feminisme, die vind je hier niet al te vaak in terug. Integendeel: er is direct en tussen de lijnen heel veel te doen rond seksueel geweld, stalking, problematische relaties, verslavingen, onzekerheden, man/vrouw gelijkheid…

vlcsnap-2014-08-30-12h32m14s157
Uiteindelijk draait de serie om menselijke emoties, de demonen zijn een aanknopingspunt.

Nu is er een heel wat kritiek te geven op Buffy ook, tuurlijk (zie bijvoorbeeld hier voor een stevige kritiek). Het blijft voor mij wel de meest feministische / minst onfeministische tv-serie die ik ken. Bovendien is ze leuk, nog steeds prima kijkbaar, en vol met geweldige momenten. De serie heeft mij geholpen door een aantal zware momenten te komen en dat creëert natuurlijk ook een soort band. Met alle problemen is Buffy toch een stukken beter rolmodel dan bijvoorbeeld Bella van Twilight.

vlcsnap-2014-08-30-14h19m09s55
Een lid van het zwemteam probeert de klassieke “zij lokte het uit” verdediging.

Het meest inspirerende voor mij is dat Buffy en haar vrienden allerlei keiharde uitdagingen het hoofd moeten bieden en heel zwaar verdriet verwerken, maar ondanks alles blijven ze vechten. Je bent niet sterk omdat je nooit neervalt, maar omdat je terug recht probeert te krabbelen na een klap. En mij heeft het geholpen. Maar de serie is ook regelmatig hilarisch grappig, van een aflevering waarin iedereen geheugenverlies lijdt tot een heuse musical-aflevering waarvan ik de muziek ook apart beluister, keihard genieten 🙂

vlcsnap-2014-08-31-10h51m44s23
Faith is een interessant karakter dat wat meer diepgang had mogen krijgen – de tegenstelling Faith / Buffy is wat te simplistisch

Buffy is een serie die een traag op gang komt – het eerste seizoen is best leuk voor fans maar zal weinig nieuwe mensen aanspreken – en een grote diepgang kent: de karakters veranderen enorm doorheen de verschillende jaren. Ze worden ouder en meer ervaren, maar de uitdagingen worden groter. Dit was ook de eerste serie die ik zag met een lesbische relatie in. Buffy, Willow, Xander en Giles veranderen keihard en dat is heel interessant om te zien. Initieel is Buffy 16 jaar, en is Giles haar mentor, een klassiek patriarchale relatie die verder uitdiept en dan tot stevig conflict komt.

vlcsnap-2014-08-31-12h03m00s37
Hard maar voor velen herkenbaar: het verhaal over de man die van je houdt maar je mishandelt.

Ook voor leerkrachten interessant: de afleveringen duren 40 minuten en er zijn er verschillende met interessante thema’s: Beauty and the Beasts gaat bijvoorbeeld over geweld binnen een (tiener)relatie, I Was Made to Love You dan weer over een man die de perfecte vriendin zoekt en dan maar een robot maakt. Smashed, Wrecked en Gone gaan dan weer o.a. over misbruik van magie als metafoor voor drugverslaving. Omgaan met de dood is ook een thema dat regelmatig terugkomt, bijvoorbeeld in het vijfde en zesde seizoen.

Er zijn in totaal zeven seizoenen van Buffy als tv-serie en die zijn allemaal de moeite. Voor mensen die er dan nog niet genoeg van kunnen krijgen zijn er nog heel wat strips: Joss Whedon zelf hielp voor een Buffy seizoen acht en negen in stripformaat, en er zijn nog andere scenaristen die Buffy verhalen hebben getekend, verzameld in Buffy omnibussen. De strips zijn naar mijn mening wel een stuk slechter dan de serie zelf. Er is ook nog een spin-off tv-serie: Angel, vijf seizoenen met Angel als hoofdkarakter naast Cordelia, Wesley, Spike e.a. De spin-off is een heel ander beest maar best goed.

Veel kijkplezier!

what-would-buffy-do

buffy-finale

Advertenties