Behoefte aan ontspanning? Hier zijn wat suggesties. Ik garandeer niet dat ze feministisch zijn, maar ze hebben wel vrouwen in interessante hoofdrollen en dat alleen al kan een verademing zijn. Alle suggesties zijn welkom! Zie ook deel 1.

Buffy the Vampire Slayer

Shot of the leads: Giles, Buffy, Xander, WIllow, standing in the library
De scooby-gang: Giles, Buffy, Xander en Willow

Buffy is een soort tienerserie met vampieren. Daarmee heb ik ineens de slechtst mogelijke beschrijving gegeven want de serie is interessant en een favoriet van heel wat feministes inclusief mezelf.

Er is heel wat kritiek te geven op de show: de maker, Joss Whedon, wordt door velen als een feminist beschouwd maar dat is misschien een beetje overdreven. De show is blanker dan een 80’s night en er zijn heel wat momenten waarbij mijn plaatsvervangende schaamte me onder tafel doet duiken. Goed, wat is er dan wel positief aan?

Ik ontdekte deze serie in een moeilijke periode in mijn leven en eigenlijk heb ik hier veel inspiratie uit gehaald. Er zijn zeven seizoenen waarvan de eerste zes geleidelijk donkerder en ook veel beter worden – het eerste seizoen is zeker het minste van de reeks – en het hielp mij enorm om vrouwen te zien die moeilijke dingen meemaken en niet opgeven en blijven vechten, zien vallen en weer opstaan… De monsters in de serie zijn vaak een metafoor voor gewelddadige partners, stalkers, xenofobie en drugmisbruik. Een aantal afleveringen – zoals die waarin een man een robotvriendin bouwt – zou ik zo in klassen tonen als leerkracht.

Dit is ook de eerste keer dat ik een lesbische romance in een tv-serie zag. Er is heel veel evolutie in de karakters: Buffy, Willow, Xander en Giles veranderen sterk doorheen de seizoenen. Willow bloeit open van verlegen nerdige sidekick naar een onafhankelijke, met magie en technologie werkende vrouw die ook lesbische relaties heeft en haar eigen weg zoekt. Er zijn heel wat vrouwen in belangrijke of interessante rollen: Buffy, Willow, Tara, Anja, Faith…

Tara-and-Willow
Willow en Tara

Caïro 678

vlcsnap-2013-04-15-13h48m21s2Drie vrouwen in Caïro proberen elk op hun manier om te gaan met het geweld dat ze meemaken, van alledaagse lastigvallerij op straat tot zwaardere vormen van seksueel geweld. Ze zijn het beu en willen terugvechten, elk op hun manier. Wanneer één van hen gebruik begint te maken van naalden om mannen te steken die haar betasten, ontploft de situatie en reageert de seksistische samenleving.

Heel goede, pijnlijke, mooie en soms grappige film.

vlcsnap-2013-04-15-13h49m30s212

Borgen

borgen-rulesBorgen is een serie over politiek in Denemarken. Birgitte Nyborg, voorzitster van de Middenpartij, wordt premier na een schandaal dat de Sociaaldemocraten en Conservatieven treft. Wat interessant is, is hoe gedetailleerd en realistisch de serie omgaat met politiek. De Middenpartij is een ideale sjabloon voor zovele partijen die hun standpunten voornamelijk laten bepalen door de mode du jour en daar dan naar handelen, wat conflicten oplevert tussen de meer principiële politici en de weinige realpolitiekers.

Heel realistisch ook hoe ze bijvoorbeeld op zoek gaan naar een goed overkomende allochtoon (geen hoofddoek, niet te gelovig…) om hun integratiepolitiek te verkopen en dergelijke meer. Ook de journalisten zijn interessant, in hun conflict tussen kijkcijfers en degelijke journalstiek.

vlcsnap-2014-02-04-00h20m04s215

Itty Bitty Titty Committee

itty-bitty-groupDeze film beschrijft de exploten van de radicale feministische groep C(I)A – Clits In Action. Eén van de leden is zelfs een heerlijke impersonatie van Shulamith Firestone 🙂 De bende decoreert winkelruiten, voert actie tegen plastische chirurgie en homofobie, maakt alternatieve kunst en probeert in de media te komen.

In de kleine feministische groep ontstaan allerlei relaties wat dan weer tot de nodige spanningen leidt, erg herkenbaar als je zelf in kleine feministische groepjes zit 🙂 De film is een must-see voor alle feministes, het is trouwens ook een onafhankelijke productie van toffe mensen dus steunen as je kan.

Iron Jawed Angels

iron-jawed-angels-2004--tv-11-1-gNog een goeie film over feminisme, het kan niet op. Iron Jawed Angels gaat over de laatste fases van de strijd voor stemrecht voor vrouwen in de VS, in de periode rond Wereldoorlog I. Alice Paul en Lucy Burns zijn de gangmakers van enkele grote protesten en acties voor stemrecht. Voor de fans: Alice Paul wordt gespeeld door Hilary Swank (van o.a. Boys Don’t Cry) en ook hier is die geweldig.

Dit is dan weer wel een Hollywoodproductie, wat zichbaar is in de stylering en de dramatisering maar de protesten, gevangenisnames, hongerstakingen en massabetogingen zijn wel echt gebeurd. Boeiende film over een belangrijk deel van de geschiedenis voor de beweging.

Women_suffragists_picketing_in_front_of_the_White_house

Advertenties