Warren-Buffett
Kapitalist Warren Buffett

Als je wel eens een krant leest of TV kijkt, kan je er niet omheen: de zondebokken. Er gaat heel wat mis in België en in de wereld en er wordt naarstig naar een schuldige gezocht.

Als je de media mag geloven en de politici die ons land regeren, dan zijn die schuldigen: armen, werklozen, betogers, vakbonden, moslims, mensen die patatten uittrekken en mensen die wel eens op de leuning van een bankje durven zitten. Er zijn belachelijke GAS-boetes, anti-vakbondspropaganda, geweld op moslims…

gatesendscoutsban
Kapitalist Bill Gates

Maar wie zorgt eigenlijk echt voor de problemen in de wereld? Laat ons eens kijken naar een aantal fenomenen van de afgelopen jaren.

De bankencrisis

Geld is iets raars. Er is al heel veel over geschreven door mensen die daar een stuk beter in thuis zijn dan mij, maar toch wil ik hier kort iets over kwijt.

BNPParibasFortis
Bank BNP Paribas – Fortis

Er is nooit te weinig geld, dat bestaat niet. Het kan niet dat geld plots – als was het magisch – op is of zomaar verdwijnt. Dat geld gaat ergens naartoe, verdwijnt ergens naartoe. Als er minder geld is voor uitkeringen, pensioenen, ziektezorg, sociale woningen, cultuur en noem maar op, dan is dat geld ergens anders naartoe, dan zijn er andere mensen / groepen die meer geld hebben.

Dit is nog steeds een vereenvoudiging, het gaat natuurlijk niet over de exacte getallen op de briefjes maar over verdeling van wat dat dan betekent, maar dit volstaat prima voor onze analyse. Maar goed,

De (een) bankencrisis dus.

Citi.svg
Citigroup (Citibank e.d.)

Over de bankencrisis lezen we tegenwoordig niet veel meer. Ter opfrissing: rond 2006-2009 ontstond er een globale economische crisis (wiens crisis?). Dit soort crisissen zijn cyclisch en herhalen zichzelf om de zoveel jaar.

Door heel wat factoren in het ingewikkelde economisch systeem ontstond een domino-effect en dreigden een heleboel banken wereldwijd failliet te gaan.

merkel-putin
Kapitalist Putin met hulpje Merkel

Heel wat staten hebben toen miljarden van ons geld in de banken gepompt. Daar hebben wij nooit iets over te beslissen gehad, dat moest gewoon. Met dat geld trouwens was er geen wooncrisis meer geweest en ook geen pensioenprobleem. Fortis redden alleen al kostte meer dan 11 miljard euro, en dan de andere banken nog… Er is in totaal honderden miljarden euro aan de banken gegeven, en we zijn er nog niet. Eigenlijk werkt die crisis nog steeds door.

Nu zijn de banken terug bezig met business as usual. Ze geven eigenlijk geen interest meer aan ons maar blijven wel investeren en terug winst maken. Winst o.a. door investeren in wapenhandel en dergelijke, de een zijn dood is de ander zijn brood.

mark-zuckerberg-logo
Kapitalist Mark Zuckerberg

Banken maken nog altijd reclame met sleutelwoorden als betrouwbaarheid en dienstverlening. Moesten de inwoners van België elke dag een paar duizend euro op straat laten slingeren of in brand steken dan nog zouden wij honderden malen efficiënter zijn dan de banken.

Diezelfde inwoners verdienen ook geen geld als er ergens ter wereld iemand wordt doodgeschoten, banken zoals Fortis e.d. verdienen daar wel geld aan. Toch zijn het nog steeds diezelfde banken die beslissen of wij wel goed genoeg zijn om leningen aan uit te reiken en ons geld aanrekenen gewoon voor ons geld op hun bank te zetten. Geld wisselen, naar andere landen sturen, een Visakaart… Als je niet rijk bent kost dat allemaal best wat geld. Vinden wij die banken eigenlijk wel goed genoeg? Voldoen zij aan zelfs maar de minimumvereisten van betrouwbaarheid en dienstverlening?

dsk
Standaard corrupt hulpje Dominique Strauss-Kahn

De staten die al die miljarden in de banken hebben gepompt, hebben dat geld nooit teruggekregen, ook niet toen de banken terug winst beginnen te maken. Die staten zaten dus met een serieuze put die ze probeerden dempen door te gaan lenen… waar ga je lenen, bij andere banken? Op dit moment betalen de staten dus interesten aan banken op leningen aangegaan omwille van een tekort ontstaan door banken te redden. Kijk eens naar dit stukje uit een financieel rapport:

The scale of the support currently provided to UK banks has fallen from a peak of £955bn to £512bn, but the amount of cash currently borrowed by the government to support banks has risen by £7bn [to a total of £124bn] since December 2009.

— UK financial audit report (2011)

Deutsche_Bank_logo_without_wordmark.svg
Deutsche Bank

De Britse staat heeft moeten lenen om de banken te redden. Die staat krijgt af en toe een beetje terugbetaald van de banken, maar de interesten die de staat moet betalen op de leningen, aangegaan om de banken te redden, zijn hoger dan het geld dat ze terugkrijgen van de banken:

Of the £21.59bn outstanding loan to Northern Rock, the company paid £0.58bn in interest in the last financial year.
(…)
Of the £26.05bn loaned to other non nationalised failing institutions, it received £0.52bn back.

The National Audit Office has previously highlighted that this is a poor rate of interest on the loans, which is less than the government pays (around 4.2%) for the debts it has incurred in the bail-out.

300px-Industrial_and_Commercial_Bank_of_China_logo.svgErgens is een klein groepje rijken zich ziek aan het lachen op een berg geld, maar het zijn niet de armen en de werklozen van de wereld die lachen.

Wij moeten betalen, en dat geld dat ergens “tekort” is wordt gezocht bij werkenden. En bespaard in sociaal weefsel, pensioenen, ziektezorg, cultuur, huisvesting, onderwijs, openbaar vervoer… Allemaal sectoren die een stuk nuttiger zijn dan wat de rijken en de banken al gepresteerd hebben.

Er zijn meer en meer mensen die hun elektriciteitsrekeningen niet kunnen betalen (Electrabel is trouwens nog zo’n criminele organisatie die met ons geld gaat lopen). Mensen die moeten besparen op de schoolspullen van de kinderen, allerlei zaken moeten laten schieten, krabben om overeind te blijven… En daar is geen goede reden voor. Wij hebben niets misdaan, er is gewoon een hold-up gepleegd op ons geld. En het is meer dan hoog tijd dat we eindelijk tegen de rijken zeggen dat het genoeg is geweest.

Wat hadden we eigenlijk moeten doen? Er zijn heel wat oplossingen. Het zou een stuk efficiënter geweest zijn en democratischer om daar de bevolking over te laten beslissen. Een collectief beheer van banken met democratische beslissingen genomen door alle inwoners van België en niet enkel de rijken zou een optie geweest zijn. Verder zijn er heel wat mogelijkheden om een deel van de schadelijke gevolgen van speculatie tegen te gaan.

Financiële rapporten tonen aan dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar toeneemt. Dat wil zeggen: de rijken, de kapitalisten,  krijgen meer en meer geld te pakken en al de rest, de werkenden en werklozen, minder en minder. Dat is geen toeval, dat is het effect van allerlei doelbewuste financiële manipulaties, decennialange besparingen op allerlei sectoren, ondemocratische maffiapraktijken, uitholling van de werking van onze parlementen…

De wereld is steeds minder van ons en steeds meer van hen.

Haal het geld waar het zit is een interessante slogan. Dat is misschien wel de enige slogan die echt helemaal juist zit. Nuance, schmuance: de rijken hebben doelbewust ons geld afgepakt, onze democratie uitgehold en de staten veranderd in hun slaven. En wij hebben hen dat laten doen, anders was het hen nooit gelukt.

Een machtsstrijd

Wat het overgrote deel van de wereldbevolking niet voldoende beseft – of wel beseft maar er niets aan kan of durft doen – is dat er een strijd gaande is tussen twee groepen: de klasse van de kapitalisten en de klasse van de werkenden (werklozen, arbeiders, bedienden).

Die strijd heeft een heel lange geschiedenis, en die strijd is er of wij dat nu willen of niet. De werkende klasse wordt uitgebuit door de klasse van de kapitalisten. Zij gebruiken ons om hun winsten te maximaliseren. Het is voor hen dat wij creperen in de fabrieken, gek worden van stress en doodgeschoten worden in hun oorlogen.

Die oorlog is er dus, en wij kunnen alleen winnen als we ons verenigen. Op ons eentje – het fabeltje van de onafhankelijke werker, coole consument die wel weet wat de wereld verkoopt en zelf zijn zaakjes kan regelen, zonder een vakbond of wat dan ook, is een fabeltje de wereld in gestuurd door de hulpjes van de kapitalisten.

Als je je nog eens afvraagt waarom er geen dagelijkse berichtgeving is in de kranten over de misdaden van de kapitalisten: wie is de eigenaar van al die kranten? Juist.

Daarom leer je eigenlijk niks van de mainstream media, dat zijn per definitie conglomeraten in handen van de rijken. Daarom schieten die kranten en tv op werklozen, migranten, moslims, feministes, etc etc. Om de aandacht af te leiden van de werkelijke vijand.

Daarom is het ook een verkeerde strategie om ons daarop te concentreren. Linkse mensen moeten niet proberen meedoen met spelletjes en realitysoaps maar onze eigen alternatieve media uitbouwen, zoals de Indymedias en de wereld morgen bijvoorbeeld. En socialistische organisaties en partijen. Fuck de mainstream, negeren en alternatieven opbouwen. Dat geldt ook voor de partijen: ook zogenaamd progressieve partijen als Groen! en Sp.a zijn dat eigenlijk niet. Ze zijn niet expliciet antikapitalistisch, en als je dat zelfs niet durft zijn kan je ook niet nuttig zijn.

Besluit

Het zijn niet die mensen die eens 100 euro meer verdienen, het zijn niet moslims, het zijn niet werklozen, ouderen, jongeren, noem maar op: wij zijn één groep, één klasse. Wij zijn niet de schuldigen van de economische crisis.

Het zijn de superrijken en hun systeem – kapitalisme – waaronder wij moeten leven en sterven die het probleem zijn.

In een volgend stukje gaan we in op de kleine garnalen: de hulpjes van de kapitalisten in de media en politiek.

Informeer jezelf:

Ken uw vijand.

capitalism-crash