DSCN0024Vluchthuizen voor vrouwen zijn huizen waar vrouwen terechtkunnen die proberen ontsnappen uit een gewelddadige relatie (seksueel, fysiek, psychisch geweld). Vluchthuizen vind je in heel wat landen, maar er zijn heel wat verschillen.

In België moet je handenvol geld betalen om in een vluchthuis te kunnen verblijven. Kinderen kosten extra. De maandprijs voor een vrouw met twee kinderen is bijvoorbeeld 1672 euro. Maar de prijzen zijn per dag, dan lijkt het minder.

Hoe walgelijk is het eigenlijk dat in een land dat wel eens graag doet alsof het vooruitstrevend is en mensenrechten respecteert, een vluchthuis zoveel geld kost? We zouden dat onmenselijk kunnen noemen, moesten we aannemen dat vrouwen mensen zijn.

Op een vergadering een jaar geleden in een vrouwenorganisatie hadden we het daarover. We stelden een eisenpakket op rond geweld – natuurlijk wilden enkelen van ons gratis vluchthuizen. Maar dat kon niet, dat mochten we niet eisen want dat was niet realistisch. Ok, ja snappen we wel. Toen ik thuiskwam besefte ik pas hoe afschuwelijk die discussie was geweest – wat, feministen die geen eis ondersteunen voor gratis vluchthuizen? Fuck it. Maar dat heb je in een omgeving waar weinig feminisme is: ongemerkt ga je soms de verkeerde kant op.

Politici zouden zeggen dat er dan allerlei vrouwen dat gewoon als goedkope hotels gingen gebruiken. Een beetje geld vragen houdt de profiteurs weg, gaat de liberale redenering. Misschien zouden we ook geld moeten vragen voor aanklacht in te dienen, je weet maar nooit.

In Denemarken bijvoorbeeld zijn vluchthuizen over het algemeen gratis. Er zijn daar ongeveer 45 vluchthuizen (rapport van 2010). Er is daar plaats voor 332 vrouwen, maar er zijn meer dan 500 plaatsen nodig. Ideaal is het dus ook niet. Maar wel beter. Waar komt het geld vandaan? De 19 miljoen van de regering en steden is één bron maar dat is niet voldoende. Terzijde zou je met het geld dat de Europese regeringen in de banken gestoken hebben genoeg hebben om een paar honderdduizend plaatsen te creëren – als er iemand dus komt klagen over dat er geld tekort is: neen. Het geld gaat gewoon naar de verkeerden. In Denemarken stond de regering ook niet op straat te bedelen omdat ze failliet waren door de kosten van die paar vluchthuizen, het is perfect mogelijk om dit gratis te maken.

En waarom is het niet gratis in België? Heel simpel: structurele onderdrukking van vrouwen. Vrouwen worden als weinig waard ingeschat en aan geweld tegen vrouwen wordt weinig aandacht besteed. Ook in België zijn vluchthuizen permanent overbezet – dat wil zeggen er is meer vraag dan er plaats is voor opvang – zie bijvoorbeeld een rapport van Rosadoc uit 2003. Vluchthuizen zijn een antwoord op een concrete nood.

Hoeveel kost het? Dit is bijvoorbeeld de prijsuitleg van één vluchthuis:

Je verblijf bij ons is niet gratis. Je betaalt voor jezelf en je kinderen een dagprijs.
Voor moeders en kinderen boven de 12 jaar is dit 25,00 euro, hiervan krijg je 4,08 euro zakgeld. Voor kinderen onder de 12 jaar betaal je 15,38 euro, met 1,99 euro aan zakgeld.
Wanneer je over weinig of geen geld beschikt, vragen we het OCMW om je verblijfsfactuur te betalen.

Een dagprijs van 25 euro (zonder kinderen is dat) is een maandprijs van 750 euro, meer dan de meeste mensen betalen voor hun huishuur dus. Met twee kinderen zou de maandprijs 1672 euro zijn. Als je geen geld hebt moet je er maar eentje achterlaten? Het OCMW wordt dan gevraagd om tussen te komen.

Het aantal dagen of weken dat vrouwen in een dergelijk huis verblijven varieert sterk. Soms is dat een lange periode, soms een korte.

En als er geen plaats is?

Dan gaan de vrouwen noodgedwongen rondzwerven en/of op straat leven.

Jaarlijks komen bijna 8.000 vrouwen bij een vluchthuis aankloppen waarvan 2.600 niet geholpen kunnen worden. Volgens Danny Lescrauwaet, onderzoeker en stafmedewerker bij het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, zwerft 11% van hen rond vooraleer ze ergens opvang vinden en heeft zelfs 6% op straat geleefd. Een nieuw fenoneem want vroeger kwam dit geenszins voor. – hulporganisaties.be

Waarom zou zoiets geld moeten kosten?

Misschien is de regering helemaal blut door het weggeven van royale cadeaus aan banken – die nu ze terug winst maken niet echt bezig zijn met dat geld terug te betalen. Die arme mensen van de regering, laten we kleding en voedsel in blik inzamelen en naar hun kabinetten sturen.

Of het is omdat het niemand een zak kan schelen wat er gebeurt met vrouwen in moeilijke omstandigheden.

Besluit

Er zijn twee mogelijke posities hier, lijkt me: of je bent voor gratis vluchthuizen, of je bent verkeerd bezig.