een bijdrage door MJ

Aldus een (relatief) recent krantenartikel (HLN 22/07/2013). Cijfers tonen aan dat er meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen zijn. Tot zover de feiten. Al de rest is interpretatie. Zorgt dit gegeven wel voor spanning? En zo ja, hoe gaat men dan na wat effectief de achterliggende dynamiek is?

Als je de titel leest, zou je kunnen denken: ‘tiens, mannen geven de voorkeur aan dommere vrouwen. Tja misschien zijn die een stuk makkelijker’ ?!

Maar dit zou een te man-onvriendelijke interpretatie zijn en dat kan toch niet in een patriarchale wereld zoals de onze. Dus er zit niets anders op dan het op de vrouwen te steken.

‘Vrouwen willen een partner die minstens even hoog opgeleid is als zij, bij voorkeur nog hoger’ zo gaat het artikel verder. Maar volgens dat de cijfers aantonen zijn net die mannen aan het daten met jongere vrouwen. Wat hebben we hier?? Man valt voor groen blaadje? Nergens in het artikel is deze interpretatie te vinden. Waarom zou deze interpretatie onwaarschijnlijker zijn? Lees eens aandachtig zoekertjes van mannen. Ongeacht de achtergrond, opleidingsniveau,… ; de door hen aangegeven leeftijdscategorie ligt eerder onder hun eigen leeftijd dan hoger. Hmmm, bespeur ik hier een trend? Maar laat het ons vooral de mannen niet moeilijk maken..

Dus het artikel gaat verder over de vrouwen. ‘vrouwen vinden dus moeilijker een leeftijdsgenoot met gelijkwaardig diploma. Vrouwen (en niet mannen?!) die het moeilijk hebben om dit patroon los te laten, blijven langer single’ Dus dames, niet moeilijk doen, wil je een man, dan mag je vooral geen eisen stellen. Als dat geen feministische boodschap is die we de wereld willen insturen… not.

Dan volgt er mijn inziens toch één verstandige zin: ‘veel scheidingen zijn het gevolg van machtstrijd.’ Naar mijn bescheiden mening is dit een maatschappelijk fenomeen. In iedere relatie (romantisch of anders) is er een machtsdynamiek. Bovendien hebben mannen al eeuwen de overmacht, dus als groep is het logisch dat ze die willen behouden. Maar helaas, zo luidt het vervolg: ,als vrouwen hun man gaan overklassen…voelt de man zich gecastreerd.’ Dat is not done dames ?!

Dit is echt belachelijk. Echt waar, vrouwen, ik nodig jullie uit om hier even bij stil te staan en over na te denken. (stiltemoment)En ik kan nog wel even doorgaan…

Maar op het einde komt het goed (of toch ongeveer). ,We moeten leren macht delen,’ sluit het artikel af. Valt het jullie op dat dit de enige genderneutrale en wederzijdse zin is? Eigenlijk zou dit niet zo mogen opvallen. Uiteindelijk ben je in een relatie steeds met z’n tweeën.

Het gaat niet om de juistheid van de interpretaties (mss wil ik wel een partner die minstens even hoogopgeleid is), maar om de eenzijdigheid. Zoals mag blijken zijn er meer interpretaties of dynamieken mogelijk dan aangereikt in dit artikel. En het is belangrijk om daarbij àlle mogelijkheden te zien en vooral te gaan beseffen dat beide partijen een rol spelen.

Zie ook