Kort

30 april 8u45 ’s ochtends aan het justitiepaleis in Brussel, be there! Meer info op de Support Rape Victims facebookgroep.

Achtergrond

Seksueel geweld is een probleem. Daarover zijn de meeste mensen het dan wel eens. Er iets aan doen is weer iets anders. Statistieken en talloze persoonlijke verhalen maken duidelijk dat dit een enorm verwaarloosd probleem is.

Er wordt bijna geen aandacht in opvoeding besteed aan machtsmechanismen, sociale druk, goede seksuele vorming… In de rechtszaal hoor je ook nog steeds excuses van de advocaten van daders: ze vroeg erom, ze kenden elkaar, hij is een goede kerel, ze liegt… Hoe belachelijk dat ook klinkt, zelden worden daders veroordeeld (4% of minder). Opsluiting gebeurt nog minder. De heel soms gegeven dadertherapie trekt op niets. De slachtoffers / overlevers daarentegen, die worden wel veroordeeld. Sommige moeten duizenden euro’s betalen voor hun eigen proces, worden heel hun leven aangekeken, worden impliciet veroordeeld met “ze zal wel iets misdaan hebben”. Kortom, heel onze samenleving is medeplichtig bij het vele geweld dat meer dan 33% van alle in België vrouwen treft.

Dit specifieke protest is er omdat er een man na zeven vrouwen te verkrachten werd vrijgesproken, daardoor kreeg hij de kans om nog vijf vrouwen te verkrachten. Eén van de slachtoffers was moedig genoeg om de zaak in de media te brengen en wij steunen dat helemaal. Morgen vindt een nieuw proces plaats.

Zwijgen zal ons niet beschermen, luid en duidelijk herrie schoppen en debatten openen wel. Wat mij betreft kan er niet hard genoeg worden geprotesteerd want onze samenleving laat dit stilzwijgend toe – een dagelijkse aanval op vrouwen, onze leven, onze hoop, onze toekomst. Slachtoffers krijgen wel levenslang. Altijd. Dit dagelijkse geweld toelaten betekent de vernietiging van mensen, elke dag opnieuw.

Vrouwen zijn mensen.

Nu moeten we er nog voor zorgen dat iedereen dat beseft en daarnaar handelt.

Advertenties