De Tweede Sekse is een Nederlandstalige feministische blog onderhouden door enkele Belgische feministes. Ondertussen bestaan we vier jaar!

Vier jaar geleden werd het eerste artikel gepubliceerd – over zogenaamd goedaardig seksisme – en stelde de eerste schrijfster zich voor. Al snel kwam de tweede schrijfster erbij met haar eerste artikel over zines. Ondertussen is er veel veranderd: meer bijdragen van meer mensen, veel meer lezers en we hebben zelf ook zoveel bijgeleerd. Want als je echt ergens iets over wil leren, probeer er eens over te schrijven – het helpt.

Deze blog is opgericht om verschillende redenen: om feminisme verder te verspreiden in België en Nederland, om zelf bij te leren want schrijven is enorm leerrijk, en omdat er gewoonweg geen enkele Nederlandstalige feministische blog was op dat moment. Ondertussen is deze blog een gevestigde waarde, een klein dorpje waar feministes graag verblijven. Wie nieuwsgierig is kan hier over tientallen onderwerpen bijleren, wie de seksistische buitenwereld moe is kan hier even uitblazen. Neem zeker eens kijkje op ons overzicht van artikels.

In die vier jaar hebben we heel wat reacties uitgelokt. Vrouwen en feministes waren overwegend positief, vrouwen met pijnlijke of opvallende ervaringen konden en kunnen hier hun verhaal vertellen, we zijn uitgescholden door pooiers, belachelijk gemaakt door masculinisten en beledigd door dogmatische denkers. Kortom, ik denk dat we ons werk goed gedaan hebben 🙂

Het is altijd onze missie geweest om feminisme verder te verspreiden. Welk feminisme, er zijn er zoveel tegenwoordig. Maar wij zijn altijd duidelijk geweest, zowel in onze mening als in ons taalgebruik. Leesbaar, radicaal, gericht op het helpen opbouwen van een feministische beweging en kritisch informeren.

Om te vieren gaan we niet alleen door met ons beste beentje voorzetten met artikels, maar we hebben ook een heleboel gastschrijfsters uitgenodigd. De komende weken zul je dan ook heel wat artikels met andere invalshoeken, verhalen en nieuws zien opduiken – alvast veel leesplezier. En bedankt, heerlijk interessante lezers 🙂

Vandaag drinken we cava. Of cara pils. Of Brugse Zot 😉 Iets feestelijks, maar toch betaalbaar. Op naar de volgende vier jaar! En denk eraan, vrouwen die zich netjes gedragen zullen de geschiedenis niet veranderen!