De politie van Delhi bracht advies uit en gaf zes redenen waarom vrouwen het verdienen om verkracht te worden. Het idee is weer eens dat vrouwen zich eerst “misdragen” en dan verzinnen dat ze verkracht zijn. Bovendien lokten ze het zelf uit.

Who are these people, I’d wonder, who genuinely believe that a woman would deliberately provoke sexual assault, and failing that, pretend she’d been raped – and go public with it.

Because, really, being a rape victim in India is so much fun. First, you’re humiliated by the cops, then your personal life is put on trial by the media. After a couple of years being ground down by the judicial process, you get your moment in court where you’re expected to recount every detail – and I mean, every detail – in open court. All this only to find that in the great majority of cases, it’s all been for naught because the original investigation was shoddy and flawed. Your assailants go scot-free while you are tarnished for life as “damaged goods” in our enlightened society.

Can any sane, right-thinking person really, really believe that most women deliberately incite rape or invent rape charges?

Inderdaad, dat vraag ik me dus ook voortdurend af. De redenering houdt geen steek, ze is enkel een flauw excuus. En wat zijn dan die fameuze excuses van de Delhi politie? Gokje wagen? Als je denkt dat het iets te maken heeft met kledij, niet onschuldig genoeg zijn, dronkenschap… Ja, dan zit je goed. Wat zien we de hele wereld rond? Kledij is een bijzonder gemakkelijk excuus. Er is altijd wel iets mis. De politie van Delhi verwacht dat je een salwar kameez of sari draagt, in Toronto mag je geen korte rokjes dragen – een opmerking van een agent die de slutwalks inspireerde –  en ga zo maar door.

Overal zelfde mechanismen

De mechanismen zijn wereldwijd hetzelfde, enkel de details lijken te verschillen. Je hoort overal commentaar op de kleding van vrouwen en op hun gedrag. Ze hadden het uitgelokt omdat ze sletten waren die het verdienden, dat is ruwweg de redenering. Ze had maar niet in dat café moeten zijn, ze had maar niet moeten drinken. Het is vooral opmerkelijk hoe gelijkaardig de opmerkingen zijn. Wereldwijd systeem van seksisme?

Je kan de vraag omdraaien natuurlijk: als er mannen zijn die dan echt in verkrachtende beesten veranderen als ze drinken, misschien moeten ze dan niet drinken? Ah, who am i kidding. Drank is echt geen excuus. Er zijn heel wat mensen die erin slagen om geen seksueel geweld te plegen als ze dronken zijn.

Politie

En dan de politie. De politie in Delhi is duidelijk medeplichtig aan seksueel geweld. Met dergelijke opmerkingen dragen ze bij aan een kader waarin het gemakkelijker wordt voor daders om hun morele en sociale bezwaren opzij te schuiven. Als de politie al zegt dat ze het verdienen, hoeven daders helemaal geen angst meer te hebben voor vervolging.

En dat is op veel plaatsen ter wereld zo. Het Incite! project bijvoorbeeld is ook opgericht om een einde te maken aan politiegeweld in Amerikaanse gemeenschappen van people of colour.

Police partout, justice nulle part!

Angst voor de waarheid

Het idee dat mannen verkrachten, dat niemand er iets aan doet, dat ze er mee wegraken, dat vrouwen onterecht de schuld krijgen, dat de politie die ons zou moeten beschermen ook nog eens medeplichtig is… Dat is niet zo een leuke realiteit. Het is gemakkelijker om jezelf wijs te maken dat enkele vrouwen die “het verdienen” erge dingen meemaken, of dat de meeste vrouwen zoiets verzinnen. Maar dat is niet de waarheid. The truth will set you free, but first it will piss you off!

Zie ook Blaming the Victim deel 2 en deel 1.

Advertenties