Een politie-agent in Arizona (VS) ging naar een bar, waar hij zijn politiebadge gebruikte om geen inkom te moeten betalen. Daar randde hij een vrouw aan. De rechter gaf hem een lichte straf en beschuldigde vooral het slachtoffer. Welke thema’s vinden we hier?

Bad things can happen in bars, Hatch [de rechter] told the victim, adding that other people might be more intoxicated than she was.

“If you wouldn’t have been there that night, none of this would have happened to you,” Hatch said.

Hatch told the victim and the defendant that no one would be happy with the sentence she gave, but that finding an appropriate sentence was her duty.

“I hope you look at what you’ve been through and try to take something positive out of it,” Hatch said to the victim in court. “You learned a lesson about friendship and you learned a lesson about vulnerability.”

Hatch said that the victim was not to blame in the case, but that all women must be vigilant against becoming victims.

“When you blame others, you give up your power to change,” Hatch said that her mother used to say.

Artikel op ThinkProgress.

  • Als ze niet in die bar was geweest, zou er niets gebeurd zijn. Dat komt weer neer op: vrouwen, blijf thuis, of laat je beschermen door een stevige ridder. Het is zogenaamd de schuld van het slachtoffer: blaming the victim.
  • Een opmerking over dronkenschap. Maar dronken zijn is geen excuus.
  • Als je anderen de schuld geeft, geef je de kracht tot verandering op. Dat klinkt meer als een of andere spreuk van een dom oud boekje met gezegdes voor de wijze vrouw, of advies van Jerry Springer of dergelijke. Er is hier wel degelijk een schuldige, namelijk de dader. Heel simpel. En dat we die dader schuldig bevinden wil niet zeggen dat die vrouw niet kan veranderen. Maar moet ze wel veranderen? Zij heeft niets misdaan. De meeste slachtoffers veranderen, moeten mensen meer leren wantrouwen.
  • Misbruik van macht: de agent misbruikt zijn functie om gratis naar een bar te gaan, krijgt daarna nog een mindere straf ook. Zijn status als agent en als man spelen hier een rol. (Men can’t be disqualified)
  • De rechter maakt ook nog de opmerking dat het slachtoffer niet de schuldige is in deze zaak. Dat klopt natuurlijk, maar die opmerking lijkt vooral nuttig om haar andere woorden in te dekken. Het is zoals de “ik ben geen racist maar…” formulering. Alles wat de rechter zegt is duidelijk victim-blaming, maar natuurlijk benoemt ze het zelf niet zo.

Feminisme is vaak een zaak van patroonherkenning. Bij één dergelijke zaak kan je nog denken “ach ja, een of andere gek die rechter is”. Maar als er zo honderden, duizenden voorbeelden zijn, is het duidelijk dat er meer achter zit.

Meer informatie over deze machtstechnieken vind je hier.

Advertenties