Op de website RadFemArchive kan je het volledige werk van Andrea Dworkin vinden, zowel in pdf als in verschillende formaten voor e-readers. Dit is een enorme aanrader voor wie zin heeft in degelijke feministische literatuur. Als je meer wil weten over hoe de wereld echt in elkaar zit en niet wil stoppen bij vage bespiegelingen.

Download de boeken

Welke boeken zijn aanraders? Zelf heb ik nog geen fictie van haar gelezen (Ice and Fire, Mercy) maar van haar non-fictie het meeste en dat is allemaal goed – maar wel hard. Het boek Intercourse vond ik moeilijk op sommige dagen, maar dat is met veel van haar werk zo. Het is inspirerend en kwaadmakend.

Woman Hating is een fantastisch boek om mee te beginnen, ook Letters from a War Zone is prachtig aangrijpend. Van sommige boeken waren enkele delen al te lezen op de Andrea Dworkin online library – ook al een enorme aanrader.

De meeste mensen die haar werk zelf niet gelezen hebben zitten met allerlei vooroordelen – Dworkin als mannenhaatster, die dacht dat alle seks verkrachting was etc etc. Allemaal onzin en het werk van Dworkin is nog steeds inspirerend. In Gent is Dworkins I Want a Twenty-Four-Hour Truce During Which There Is No Rape een tekst die o.a. door de heksennachten erg bekend is geworden. Op twitter zie ik die ook regelmatig verschijnen.

Andrea Dworkin saw through male power as a political system – “while the system of gender polarity is real, it is not true,” she said – and exposed the sexual core of male supremacy, the heart of the male darkness. She stood with, and therefore for, sexually abused women. So she was treated as they are treated, denigrated as they are denigrated. She was the intellectual shock troops, the artistic heavy artillery of the women’s movement in our time. She took its heaviest hits.

Dworkin is zo verguisd omdat de pornografen in de tweede golf miljoenen dollars uitgaven om haar aan te vallen en belachelijk te maken (zie Catharine MacKinnon in de NY Times n.a.v. Dworkins overlijden). Omdat ze zich nooit verontschuldigde voor wat ze schreef. Omdat ze zo duidelijk mogelijk schreef over de manier waarop het systeem van mannelijke dominantie in elkaar zat. Omdat ze niet rond de pot draaide of probeerde netjes of zacht of mooi overbodig te schrijven. Veel leesplezier!

Remember; resist; do not comply!