Terwijl het vonnis voor de drie opgepakte leden van Pussy Riot werd uitgesproken, hield FEMEN een solidariteitsactie. Net zoals ongeveer overal ter wereld, alleen dit protest was een beetje anders. Ze gebruikten een kettingzaak om een kruisbeeld om te zagen.

Holy War, volgende maand in P-Magazine?

Helaas voor hen was dit niet zomaar een kruisbeeld. Het was om te beginnen al van de verkeerde religie (katholiek in plaats van orthodox). Je zou nog kunnen argumenteren dat dat er misschien niet zo hard toe doet. Maar verder was dit kruis ook een herdenkingsmonument voor mensen die gesneuveld zijn onder het regime van Stalin.

Er volgden tot nu toe geen verontschuldigingen. Integendeel, ze zetten de actie nog extra in de kijker door posters te maken met foto’s van de actie en de woorden “holy war”. Holy War? Dat klinkt… niet zo goed eigenlijk. Ik ben zelf een atheïste maar dit is gewoon problematisch. Ook Islam wordt door hen aangevallen. Tijdens de Olympische spelen heeft FEMEN geprotesteerd tegen de aanwezigheid van Moslimlanden.

Hun manier van protesteren kan oppervlakkig gezien misschien wel cool lijken maar dit brengt werkelijk niets goeds voort. Integendeel, het versterkt alleen maar de “clash of civiliations” die rechtse liberalen al lang geleden uitgedacht hebben. De oorlog tussen het “beschaafde westen” en de “gelovige barbaren”. De goeien tegen de slechten.

Op de website Counterfire staat nog een interessant artikel erover, That’s not what a feminist looks like.

Verzet is een plicht

Gezien de straf die Pussy Riot gekregen heeft, en zoveel andere wantoestanden in Rusland, is het duidelijk dat de staat en de orthodoxe kerk criminele organisaties zijn; het is dan ook aan iedereen die kan om daartegen te reageren. When injustice becomes law, resistance becomes duty, zoiets. En wat mij betreft mag dat door stevige radicale acties. Maar zo’n herdenkingsmonument lijkt me toch de verkeerde keuze.

En dat brengt ons natuurlijk bij de vraag of het wel een vergissing was, of een doelbewuste strategie. Wat is eigenlijk het doel van FEMEN, zit er meer achter dan we denken, waar halen ze hun fondsen vandaan…

Advertenties