Noem een stoere sport waarin er een hoge deelname en zichtbaarheid van vrouwen is? Antwoord: Longboarden!*

Een longboard is een soort van lange skateboard of een surfplank op wieltjes. Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld. Longboards worden gebruikt als transportmiddel, om van de ene plaats naar de andere te rijden, maar je kan er ook mooie trucjes mee doen. Soms rijden longboard(st)ers samen in groep. Zo is er bijvoorbeeld de Longboard Girls Crew in Madrid maar ook de Leuvense Longboard Ladies. Die Longboard Girls Crew maakt regelmatig uitstapjes waar ze met z’n alleen gaan longboarden en vaak wordt dat ook op film vastgelegd. Zie hieronder.

Mijn eerste kennismaking met longboarding was in een workshop tijdens Ladyfest Brussels 2012 enkele maanden geleden. Het sprak me aan omdat je de vrijheid hebt om ermee op grote terreinen en lange afstanden te rijden (ipv van op kleine “ramps” zoals bij skateboards) en je niet per se trucjes moet doen. De lange boards komen in verschillende vormen, de ene beter geschikt voor een bepaalde manier/stijl van skaten dan de andere. Zo is er bijvoorbeeld cruising (gewoon rijden), carving (draaien met je board als je van een helling naar beneden rijdt) en dancing (“dansen” op je board – wat ik ooit eens wil proberen als het rijden wat vlotter gaat). Onlangs kocht ik m’n eigen longboard en het was opvallend hoeveel vriendinnen er ook een bleken te hebben of geïnteresseerd waren om mee te rijden. Misschien binnenkort onze eigen crew?

Om je een greep van de mogelijkheden en lol te laten zien van longboarding, hier enkele filmpjes:

 

“The basics of longboarding for beginners”:

 

Longboard Girls Crew:

 

 

Longboarding in Belgium incl Leuvense Longboard Ladies:

 

Dancing:

 

Longboard verhaaltje:

 

Verkocht? Start zelf je eigen girls crew met vriendinnen!

 

* Waarschijnlijk zijn er nog wel andere sporten waarin er een goed m-v evenwicht of een overwicht van vrouwen is. Maar over het algemeen wordt de sportwereld gedomineerd door mannen en is ze behoorlijk seksistisch, vooral op vlak van extreme loonverschillen bij professionele sportbeoefenaar/ster/s, gebrek aan respect en zichtbaarheid voor vrouwelijke sportsters en seksistische kledingcodes.

Advertenties