Stripland was lang een mannenland, maar niet meer sinds de Marjane Satrapi’s, Maaike Hartjes en Julie Doucets en vele anderen er hun plaatsje veroverd hebben. Er zijn behoorlijk wat strips die gemaakt worden door vrouwen op de markt vandaag de dag, vaak zelfs met licht of heel erg feministische thema’s of standpunten. Hier enkele feministische strips die mij bijzonder bevielen!

 • The Complete Hothead Paisan: Homicidal Lesbian Terrorist – Diane DiMassa
  In welke bui je ook bent, deze strip zal je (nog) beter doen voelen! Hilarische patriarchaal-incorrecte lesbisch-feministische humor – de titel alleen al! – en zotte expressieve tekeningen. Hothead takes no prisoners and feels no guilt! En als je al die agressie en anarchie maar niks vindt, is er haar onweerstaanbare wijze kat!
 • The Essential Dykes To Watch Out For – Alison Bechdel
  Ik heb ooit eens gehoord dat the L-word op deze stripreeks zou gebaseerd zijn. Niet echt een compliment vind ik, want DTWOF is vergelijkingloos goed (en ik heb een behoorlijke hekel aan the L-word). Alison Bechdel is tegenwoordig misschien meer gekend van haar grafische roman Fun Home – ook een aanrader – maar ze begon haar stripcarrière met een decennialange reeks over het dagelijks leven van een bende dykes. Enkele jaren geleden kwam er een verzamelbundel uit die de meeste van die stripjes bundelt. Zie ook de Bechdel test.

 • Bitchy Butch: World’s Angriest Dyke – Roberta Gregory
  De moeder van de lesbostriptekenaressen is ongetwijfeld Roberta Gregory. Ze tekende al lesbisch-feministische strips in de jaren ’70 en publiceerde haar eerste stripboek Dynamite Damsels in 1976. Later kwamen dan de avonturen van Bitchy Bitch, een stripfiguurtje dat altijd kwaad is op alles en iedereen, en die kreeg een lesbische soortgenote, Bitchy Butch. Bitchy Butch ergert zich aan alle hetero’s, “breeders”, mannen, bitchy bitch, een beetje aan iedereen eigenlijk… Zo verschillend is ze dus niet van Bitchy Bitch. Ook geschikt voer voor Hothead fans!
 • Dairy of a Miscreant: a Morgenmuffel Zine Anthology – Isy Morgenmuffel
  Deze strip is misschien wat moeilijker verkrijgbaar, behalve bij de uitgever Last Hours zelf of op de Alternatieve Boekenbeurs. Tekenares Isy bracht haar strips eerst uit in “zine“vorm met als titel Morgenmuffel en nu is de best of gebundeld in een boek. Ze vertelt autobiografische kortverhalen over acties, klimaatkampen, reizen, wonen in gemeenschapshuizen, koken voor een mobiele volxkeuken, etc. Geeft je zin om zelf ook actie te voeren én erover te tekenen!

Rep je nu naar je lokale boeken- of stripwinkel! Als de strips niet in voorraad zijn, kan je ze daar altijd bestellen – fuck Amazon.com! (–> zie de verwijzing naar Amazon.com in Dykes To Watch Out For)

Andere interessante tekenaressen zijn o.a. Soizic Jaffre, Cristy Road, Judith Van Istendael, Maaike Hartjes, Julie Doucet, Marjane Satrapi (o.a. bekend van Persepolis), Dominique Goblet, Vero Beauprez, Dame Darcy, Nicole Van Goethem (oscarwinnende animatiefilmmaakster en tekenares), Franziska Becker (tekende o.a. een feministische parodie op Asterix en Obelix)…

Meer lezen over feminisme, gender en strips?