In onze blog rond de wereld reeks reizen we langs interessante blogs, ontdekken fantastische artikels en graven vergeten kennis op.

Trans* lijstjes met humor, zelfverdediging en geweld

Van transpersonen verwacht de maatschappij dat we dankbaar en beleefd zijn, erg blij zijn als we bijna menselijk worden behandeld, vriendelijk en een beetje droevig knikken als we sympathie krijgen of te horen krijgen “je bent zo dapper” enzoverder. Radtransfem heeft op haar tumblr een pijnlijk en grappig lijstje verzameld. De blog Nerd is my Gender heeft daarop gereageerd met The List of Things I Secretly Wish I Could Get Away With Doing.

  • Say that if I meet their trans* friend, we must battle to the death because like the Sith, there can only be one
  • Admit I don’t know shit about trans* celebrities and really couldn’t care less to try to learn

Als het klinkt alsof er een heleboel transpersonen kwaad zijn over hun behandeling in deze wereld, dat klopt. En terecht. Transpersonen worden werkelijk walgelijk behandeld door bijna iedereen. Misschien besef je het nog niet, maar dan wordt het tijd om er eens wat meer bij stil te staan. Als je lacht met transpersonen ben je geen fijne grapjas maar een klootzak. Transpersonen zijn mensen, geen objecten. Wij zijn niet minder mens dan cisgender personen. Wij zijn niet minder echt, niet minder vrouw of man of …, niet minder. Wij zijn niet beschikbaar om aan te voelen zonder toestemming of voortdurend grove en te persoonlijke vragen aan te stellen. Wij zijn geen fetishobjecten. En als dat je niet aanstaat: Die, cis scum! Deze post deed nogal wat stof opwaaien, verdere besprekingen kan je vinden op freethoughtsblog, femmeprincessbrat en een korte FAQ over cis vind je bij ksej.

Remembering Amina

Sisters of Resistance vertelt het verhaal van Amina al-Filali, een Marokkaans meisje dat zelfmoord pleegde omdat ze moest trouwen met de man die haar verkrachtte.

Boekenschat – het verzamelde werk van Andrea Dworkin

Everything you know is wrong... Wat je tot nu toe over Andrea Dworkin hebt gehoord is waarschijnlijk een leugen. Allerlei nonsens en propaganda over haar wordt zomaar rondverteld. Maar het kan ook anders: trek zelf je conclusies na het lezen van haar werk, dat nu vrij beschikbaar is in pdf en ook formaten voor je ereader. Download hier! Dworkins werk is een enorme aanrader voor mensen die écht inzicht willen krijgen in seksisme en verder durven kijken dan hun neus lang is.

Victim-blaming en prostitutie

Blog collectief The F Word heeft een interessant artikel over de harm reduction aanpak met betrekking tot prostitutie.

Een prostituee spreekt zich uit – een review krijgen

Ja, er zijn mannen die niet alleen naar prostituees gaan maar ook nog eens op websites die prostituees bespreken en punten geven. Klagen als ze niet goed genoeg doet alsof, etc. Klant-verkrachters geven elkaar tips over wie betaalbaar is, wie wat doet voor welke prijs. Kapitalisme en seksisme gaan mooi hand in hand: vrouwen worden als objecten zien en kunnen dus gekocht en besproken worden zoals auto’s, hotelkamers met kluizen en citytrips. Hier is een voorbeeld van een prostituee die beschrijft hoe dat voelt.

Diversiteit in uitbuiting is progressief!

Elkballet heeft weer een leuke post over diversiteit – al een paar maanden oud maar te goed om niet te vermelden 🙂

Veel reisplezier en tot de volgende keer!

Zie ook: blog rond de wereld deel een, deel twee.

Advertenties