Project Gutenberg maakt sinds lange tijd boeken vrij beschikbaar voor download. Omdat ik door allerlei vreemde omstandigheden plots een gratis ereader in handen kreeg besloot ik nog eens een kijkje te nemen. De boeken zijn niet alleen in tekstformaat te vinden maar soms ook ingesproken.

Op de site zijn een heleboel klassiekers te vinden door vrouwen, die enorm de moeite waard zijn. Iedereen die denkt dat de hedendaagse boeken beter zijn, moet dringend eens een kijkje nemen.

Zo is er bijvoorbeeld Frankenstein van Mary Shelley Wollstonecraft, de dochter van de Mary Wollstonecraft die Vindication of the Rights of Woman heeft geschreven – ook beschikbaar op Project Gutenberg. Frankenstein is enorm vlot en spannend geschreven in een prachtige vertelstijl.

Naast Vindication vind je tal van andere feministische klassiekers, zoals bijvoorbeeld My Own Story door Emmeline Pankhurst (een bekende militante suffragette). Ook Nederlandstalig bijvoorbeeld: Vrouwenkiesrecht van Frederike Swaantje en Aletta Jacobs, naar wie het vrouwenarchief in Amsterdam genoemd is. Er is ook allerlei werk van Emma Goldman: Anarchism and other Essays, Marriage and Love

Van bekende suffragettes Elizabeth Cady Stanton en Suzan Anthony is er een aantal volumes History of Woman Suffrage.

Ook het werk van de Brontë zussen is beschikbaar – bijvoorbeeld Jane Eyre, Wuthering Heights en het minder bekende maar sterk feministisch-avant-la-lettre The Tenant of Wildfell Hall van Anne Brontë.

Of misschien een beetje Pride and Prejudice van Jane Austen? Er zijn ook verschillende werken van Virginia Woolf beschikbaar – maar niet, helaas, A Room of One’s Own. En er is nog heel veel meer interessants te vinden, als je nog leuk werk vind laat maar horen! Veel leesplezier en nu is het tijd voor Frankenstein 🙂