Wij ontvingen het volgende persbericht:

Graag delen wij u mee dat vanaf vandaag het Hoge Hakkenverbod zal ingevoerd worden in België. Dit verbod kwam onder andere tot stand na raadpleging en bestudering van het opiniestuk van mevrouw Kitty Roggeman (BOEH, VOK). Na een jaar beraadslaging zijn wij tot de volgende conclusies gekomen: de hoge hak is een onderdrukkend middel voor de westerse vrouw en zij moet hiervan beschermd worden.

De officiële redenen voor het implementeren van een verbod op schoenen met hoge hakken* zijn:

  • Het is alom geweten dat de vrouw in de westerse landen als minderwaardig wordt gezien en respectloos wordt behandeld. Dit toont de inferioriteit aan van deze landen en culturen. De vrouw in deze landen en culturen moet daarom beschermd en bevrijd worden.
  • De hoge hak behoort tot de traditionele klederdracht van de westerse vrouw. De westerse man – die een hogere positie bekleedt vergeleken met de westerse vrouw – draagt geen hoge hak. Dit toont aan dat de hoge hak geen symbool van macht of status is.

  • De hoge hak is schadelijk en pijnlijk voor de benen, voeten en rug en zit ongemakkelijk. Het is bijgevolg vrouwonvriendelijk om deze schoenen op te dringen aan vrouwen. Hoge hakken hebben enkel tot functie de onderwerping, schade, afhankelijkheid en domesticatie van de westerse vrouw. Zij symboliseren haar onderdanigheid en seksuele beschikbaarheid.
  • De hoge hak functioneert als een keten of handboei: wandelen, laat staan rennen, is niet eenvoudig. Ondersteuning bij het stappen, door een mannelijke partner, is vaak vereist. Dit houdt de westerse vrouw afhankelijk en op haar plaats: naast haar man/familie en binnenshuis. Door een verbod zal de westerse vrouw vrij kunnen bewegen op straat en openbare plaatsen, zonder mannelijke begeleiding.
  • Ook al beweren sommige westerse vrouwen dat het hun vrije keuze is dat ze hoge hakken dragen, toch zijn wij van mening dat zij door hun mannelijke familieleden, partners, vrienden, buren, gemeenschap en/of maatschappij gedwongen worden om deze onderdrukkende schoenen te dragen. Deze dwang kan op een directe manier gebeuren of op een onbewuste subtiele manier, door een systeem van goedkeuring/afkeuring en beloning/bestraffing over correcte klederdracht en schoeisel.
  • Door de hoge hak te dragen stemt de westerse vrouw (gewild of ongewild) toe met haar functie als decoratief hulpeloos object. Het verbod zal bijdragen tot de bewustmaking daarvan en tot de bevrijding van de westerse vrouw.
  • Westerse vrouwen die geen hoge hakken (en vaak een bijhorend outfit) dragen, worden door hun omgeving gediscrimineerd, geïsoleerd, geridiculiseerd en/of uitgescholden. Om deze vrouwen te steunen, als teken van solidariteit, roepen wij alle vrouwen op om voortaan gemakkelijke en comfortabele kledij en schoenen te dragen. Wij moedigen de opstand van westerse vrouwen tegen hun culturele tradities aan en zullen hen ondersteunen waar nodig.
  • Bovendien is de hoge hak ook slecht voor de economie, door de hoge gezondheidskosten en beperkte mobiliteit van de buitenshuis-werkende vrouw. In de huidige crisis kan en wil de overheid die extra kosten niet meer betalen. Daarom worden aandoeningen die het gevolg zijn van de hoge hak niet meer terugbetaald door ziekenfondsen.

De strafmaat voor het dragen, voor het verplichten tot dragen en voor het verkopen en promoten van de hoge hak zal binnenkort vastgelegd worden.

Mogelijke uitbreiding van het Hoge Hakkenverbod naar andere landen wordt overwogen en gestimuleerd. Indien er meer nieuws bekend raakt omtrent deze kwestie zal een publieke mededeling volgen.

Wij danken u alvast voor uw medewerking en voor uw bijdrage aan de bevrijding van de westerse vrouw.

* Een lage hak is toegelaten. De maximum hoogte van de hak is is 5,32 cm.