Als je over feministes spreekt, denken veel mensen onmiddellijk aan Dolle Mina. Dolle Mina is waarschijnlijk de bekendste feministische groep die er aan de Nederlandstalige kant van België ooit heeft bestaan. In navolging van de Dolle Minagroepen in Nederland werden er begin jaren zeventig in verschillende steden in Vlaanderen en Brussel Dolle Minakernen opgericht (Antwerpen, Brussel, Oostende, Gent en Leuven). In Wallonië ontstonden er soortgelijke groepen, met de naam Marie Mineur, opgestart met hulp van de dolle mina’s. Dolle Mina is vooral gekend van hun ludieke, voor die tijd soms controversiële, acties. Maar ze publiceerden ook ledenbladen, brochures en een tijdschrift De Grote Kuis. Voor de eerste nationale Vrouwendag in 1972 schreven Marie Mineur, Dolle Mina en de Franstalige groep Front de la Libération de la Femme gezamenlijk aan het Rode Boekje van de Vrouw(en). Hierin werden theorie over vrouwenbevrijding en eisen rond vrouwenproblemen gemengd met persoonlijke verhalen van vrouwen. In de FRAGEN databank kan je Het Rode Boekje van de Vrouw(en) lezen en downloaden.

De meeste Dolle Minakernen hebben ondanks hun grote invloed en impact maar enkele jaren bestaan. Alleen Dolle Mina Gent is door blijven gaan tot in de jaren 1980. Ze sloten zich vanaf 1977 aan bij de Fem-socbeweging waar ook groepen zoals LeF (Links en Feministisch) en GROV (Groep Rooie Vrouwen) lid van waren. Dolle Mina Gent werkte ook mee aan het Fem-soc manifest. (Check de FRAGEN databank voor meer invloedrijke feministische publicaties uit België en andere landen.)

Aan Franstalige kant speelde Jeanne Vercheval een belangrijke rol o.a. door haar engagement in Marie Mineur. Recent is er een publicatie verschenen bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen in samenwerking met het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis die volledig gewijd is aan haar. Dit boek kan (gratis!) besteld worden bij het Instituut. Heel erg de moeite waard! (Je kan bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen ook nog andere interessante publicaties bestellen, o.a. over reclame en beeldvorming, geweld en transgender.)

Wil je meer lezen over Dolle Mina, dan is de thesis van Katrijn De Smit “Hoe dol was Dolle Mina?” aan te raden. Je vindt de uitgave van dit eindwerk in sommige bibliotheken (zoals RoSa en de openbare bibliotheek in Gent), als je geluk hebt misschien ergens in een (tweedehands)boekenwinkel en ook full-text op deze website.

Ik ben “dol” op verhalen over vroegere feministische actiegroepen. Je kan er veel over bijleren en ze geven me een grote portie inspiratie om zelf actie te gaan voeren, te schrijven, op straat te komen… Hedendaagse feministes die in de voetsporen van de dolle mina’s en marie mineurs zijn getreden, vind je onder andere bij FEL en Dolle Mollies. Is er nog geen actiegroep waar jij woont? Stuur een zoekertje door naar ons (tweedesekse@gmail.com) en we publiceren het op onze blog zodat je snel andere feministes vindt! Waar zijn die dolle mina’s van vandaag?

Leeslijst

Advertenties