In tijden van strijd, ook tijd voor wat humor. Een fantastische strip-spoof is Scum Wapping waarin Kuifje en Kapitein Haddock zich omgeschoold hebben tot radicale actievoerders die niet terugdeinzen voor barricades opwerpen en bakstenen te gooien. De strip kan je hier downloaden – het is anticopyright dus gerust verspreiden zoveel je wil!

Er is nog een tweede goeie alternatieve Kuifje-strip, The Adventures of Tintin: Breaking Free.

Tintin ontwikkelt zich van een naïeve protesteerder tot een goedgevormde revolutionair, terwijl de wereld rondom hem ook radicaliseert en de stakingen en protesten toenemen. Het leuke aan deze versie is dat er ook heel wat rond racisme, seksisme en homofobie te doen is – sommige van de stakers zijn oorspronkelijk nogal fout op die vlakken maar in een aantal ruzies, discussies, samen actie voeren krijgen ze meer begrip voor elkaar. De strip is vrij uitgebreid en op het einde is er een massaal revolutionair verzet, ze gaan ervoor om de bedrijfsleiders en politici buiten te gooien en zelf opnieuw te beginnen 🙂 Interessant, grappig, inspirerend, een aanrader.

Fans van vakbonden zullen af en toe op de tanden moeten bijten – er is nogal wat geklaag over de te softe vakbonden. Hoewel, ik ken heel veel vakbondsmensen die hun eigen vakbonden te soft vinden, dus, allemaal prima. Veel lees- en staakplezier!

Zie ook deel 1, Leve de stakingen! Terugvechten voor onze rechten.

Kuifje is initieel nog wat onwennig 🙂

Advertenties