Na anderhalf jaar wachten is het 18de nummer van het Scumgrrrls magazine eindelijk van de persen gerold. In een nieuw jasje – ander formaat, dikker, gelijmd in plaats van geniet, glanzend papier, prachtig gedrukt, paars lettertype, nieuwe vormgeving – en met extra veel bladzijden boordevol interessante artikels geïllustreerd met creatieve tekeningen en foto’s, zal dit nummer het wachten zeker waard zijn.

Centraal staan bijdragen i.v.m. het thema “domestiCITY” (private versus publieke sfeer, huizen, huishouden, etc): teksten, interviews en illustraties over o.a. architectuur, je levenspuzzel, gemeenschapshuizen, “domestic discipline” en Take Back The Night. Daarnaast vind je artikels over de N-VA, de “dag van de rok”, de Arabische lente, hormonale gender“stoornissen”, de film Il Corpo Delle Donne, het vrouwenfilmfestival Elles Tournent en nog veel meer. De teksten zijn geschreven in drie talen – Engels, Frans of Nederlands – telkens voorzien van een samenvatting in de overige twee talen.

Voor veel Nederlandstalige feministes is dit magazine nog niet of weinig gekend, maar als enige feministisch tijdschrift in België verdient het zeker je aandacht. Bovendien durft Scumgrrrls radicale standpunten in te nemen, brengt het thema’s in de kijker die niet meteen voor de hand liggen en is het duidelijk een met liefde gemaakte publicatie. Daardoor is het magazine niet onopgemerkt gebleven voor feministische schrijfsters die onderzoek doen naar feministische media. Recent werd er aandacht gegeven aan Scumgrrrls in drie interessante boeken: Fanzines door Teal Triggs, Mouvements de Presse door Martine Laroche en Michèle Larrouy en Reclaiming The F-Word door Catherine Redfern en Kristin Aune.

Benieuwd naar Scumgrrrls? Je kan een exemplaar van nr 18 bestellen bij FEL of een abonnement nemen rechtstreeks bij de Scumgrrrls redactie. In Brussel en Parijs is het Scumgrrrls magazine ook te koop in sommige boekenwinkels.

Eerder bespraken we op deze blog al Scumgrrrls nr 16 en 17. Deze zijn eveneens verkrijgbaar bij FEL.